Heléne Holmström:
Författare

Heléne Holmström: "Romanceläsare är de mest hängivna läsare som finns"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 04 februari 2019

Förbjuden kärlek, starka känslor och en attraktion omöjlig att motstå. Låter det kittlande? Författaren Heléne Holmström har skrivit den laddade debutromanen Falla Fritt, en passionerad berättelse i advokatmiljö. 

Charlotta Kvist är advokat på en av Stockholms mest ansedda byråer och kämpar för delägarskap och revansch. Ignacio Vargas sitter i ledningsgruppen på ett stort klädföretag och brinner för hållbarhetsfrågor. När de möts på en bar blir de genast förälskade i varandra. Men vad de inte vet är att de står på motsatta sidor i en stor rättstvist som båda är fast beslutna att vinna…

Debuterar som romanförfattare

Heléne Holmström har tidigare skrivit en ljudboksserie för Storytel, men debuterar nu som romanförfattare med Falla Fritt. 

– Det känns oerhört stort! Att hålla min bok i handen, att se den i bokhandlar och att bläddra i den är magiskt. Jag har kämpat några år för att bli antagen och det är en overklig känsla att boken nu finns ute bland livs levande läsare. Men samtidigt känner jag viss skräckblandad förtjusning, jag vill ju att läsare ska älska boken lika mycket som jag älskade att skriva den. Som debutant har jag känslorna utanpå, men hittills tycker jag att jag har fått väldigt fin respons från läsare och det gör mig oerhört glad.

Utbildad jurist

Heléne Holmström är själv utbildad jurist och har länge velat skriva en roman som utspelar sig just på en advokatbyrå. För henne kändes det självklart. Hon beskriver advokatbyrån som en fartfylld och dynamisk plats. En plats där det förekommer kärleksrelationer, otrohetsaffärer och konkurrens mellan kollegor. Advokatbyrån fungerar därför utmärkt som kuliss för en bok, den blir som en egen karaktär.

– När jag läser böcker eller ser på tv-serier älskar jag att få en inblick i miljöer jag själv inte är bekant med. Jag tänker att det kan vara spännande för en läsare att få hänga med huvudkaraktären i hennes jobb på advokatbyrån. Det är många möten, seminarier, förhandlingar, och besök i rättssalen. Men också fester. Det festas en hel del på advokatbyråer, vilket är härligt.

Vill skriva om sådant hon själv älskar att läsa

Falla Fritt utkommer på Lovereads, vilka specialiserar sig på romance. Heléne Holmström läser mycket från just den genren och berättar att hon vill skriva sådant som hon själv älskar att läsa. Några av de mest välskrivna romanerna hon har läst på engelska, är just romance. Vill man ha en smart, feministisk och underhållande relationsroman menar hon att man ska läsa en bra romance.

– I min bok är kvinnan, hennes personliga resa och kamp en central del av handlingen. Det är just dessa beståndsdelar som jag älskar med romance – karaktärernas utveckling och hur de får kämpa för att till slut vinna kärleken.

Läs också: Romancedrottningens fem bästa boktips.

Heléne Holmström berättar vidare att man som romanceförfattare kan laborera med karaktärerna och handlingens konflikt. I Falla Fritt står karaktärerna på varsin sida av en rättstvist, där mänskliga rättigheter och hållbarhetsfrågor står i centrum. Och alltmedan båda karaktärerna vill vinna tvisten, försöker de också försonas med sin historia. Den ena söker revansch och den andre kämpar för sina värderingar. Och mitt i allt blir de hopplöst förälskade i varandra.

– Romance är också en sådan genre där man förlorar sig i berättelsen och helt absorberas av den i flera timmar. Att följa två personer som blir förälskade, deras resa och kamp för kärleken, är helt klart den bästa formen av läsning. Och så är det en ynnest att få skriva för romanceläsare eftersom att de är de mest hängivna läsarna som finns. Romancecommunityt där ute är fantastiskt.

Köp boken här.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Falla fritt

Falla fritt

Heléne Holmström

Fakta

 • Vem:

  Heléne Holmström

 • Född:

  1984.

 • Familj:

  Man och barn.

   

 • Bor:

  Kungsholmen, Stockholm.

 • Gör:

  Bolagsjurist på dagarna och romanceförfattare på kvällarna.

En sida till? Fortsätt läs!