Dagny Carlsson: ”Dammsugaren fick mig att häpna”
Författare

Dagny Carlsson: ”Dammsugaren fick mig att häpna”

Vi tog ett glas med Dagny Carlsson, aktuell med nya boken Livet enligt Dagny.

Av: Caroline Geijer
Publicerad: 19 december 2016

Vi tog ett glas med Dagny Carlsson, aktuell med nya boken Livet enligt Dagny.

Hej Dagny! Vad vill du ha att dricka?
– Jag gillar champagne, tack! Brukar dricka det på födelsedagar och så på julen, förstås. Det finns inget särskilt klockslag för champagne, jag har druckit det på dagtid också ibland i mitt liv!

Hur upptäckte du bloggandet?
– Ja, jag hörde ju att Carl Bildt bloggade och hade många läsare. Och så gick jag en datakurs – och läraren frågade vad vi ville göra med datorn. Blogga sa jag! Så hon hjälpte mig att komma igång. Jag hade precis fyllt 100 år då. Jag gick i ullstrumporna då, visste inte riktigt vad jag höll på med. Minns inte mitt första inlägg, faktiskt – men varje kväll satte jag mig och skrev. Då var jag lite mer rask och skrev i kåseriform. Men jag har alltid tänkt mig bloggen som att skriva brev. Det är vad jag gör.

I din bok avslöjar du ett och annat om hur man håller sig pigg högt upp i åldern – kan du avslöja något tips?
– Ja, det finns många tips i boken. Att promenera, och att hålla huvudet igång, framför allt. Jag bloggar och läser böcker. Andras bloggar läser jag inte – dem får de ha för sig själva, jag vill inte ta intryck. Men jag har träffat en annan bloggare en gång. Han, William Spetz. Vi var tillsammans en hel dag för de spelade in en film.

Mycket har hänt i världen sedan du föddes för 104 år sedan. Vilken förändring tror du att ditt fjortonåriga jag skulle varit mest förvånad över?
– Oh, ja! Bilar fanns ju knappt, de var sevärdheter. Men annars är det nog mest de vardagliga tingen som fått mig att häpna. Som dammsugaren. Vi städade och städade och städade när jag var ung. Mamma tvingade mig att sopa hemma varje dag. Men sen kom dammsugaren och då fick jag släpa runt den istället, haha.

Vilken bok kommer du aldrig att glömma?
– Jag har läst förfärligt mycket genom åren! Men de böcker jag aldrig glömmer är de från arbetarförfattarna, om statarlivet. Ivar-Lo Johansson, Vilhelm Moberg och Moa Martinson.

Om du fick dricka en drink med vem som helst i världen, vem skulle det vara?
– Om jag får välja vem som helst skulle det ändå bli Selma Lagerlöf. Hon är en fantastisk sagoberättare och romanskrivare. Min favorit är Jerusalem. Ja, jag såg givetvis filmen också när den kom.

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!