Här är de 7 bästa dagboksromanerna!
Boktips

Här är de 7 bästa dagboksromanerna!

I de här romanerna får vi komma huvudkaraktären riktigt nära. Ända in i den privata dagboken faktiskt! Både i flera klassiker och i nya böcker används dagboksformatet som berättargrepp, och ger ofta upphov till mycket gripande historier.

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Fotograf: Mattias Timander
Publicerad: 22 juli 2021

I de här romanerna får vi komma huvudkaraktären riktigt nära. Ända in i den privata dagboken faktiskt! Både i flera klassiker och i nya böcker används dagboksformatet som berättargrepp, och ger ofta upphov till mycket gripande historier.

Bok 1

Kallocain av Karin Boye

Denna klassiker lyfts ofta som en av de allra mest älskade dystopierna i svensk litteraturhistoria; en tidlös roman som angriper ämnen som avlyssning och övervakning, mänsklig frihet och ofrihet. Karin Boye är kanske främst känd som poet, men även hennes romaner har en given plats i vår kanon – inte minst Kallocain. Den är också skriven i dagboksform, vilket gör det ännu lättare att relatera till huvudkaraktärens och det samhälle hon lever i.

Bok 2

"En debutants dagbok" av Wera von Essen

Wera von Essen har mycket gemensamt med jag-personen i hennes roman En debutants dagbok, inte minst att hon själv är debutant. Vi får följa med på promenader och trippar i Berlin och på hennes inre själsliga och religiösa resa. Genom boken går författaren i boken igenom den svåra processen fram till att bli utgiven. Skapandets villkor utmanas, och det blir mycket gripande. Är du en ung skrivande person idag är det här ett läsmåste.

Bok 3

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Den här klassikern, som gång på gång reaktualiseras på scen och i andra format, är kanske den svenska litteraturhistoriens mest älskade dagboksroman. Doktor Glas vandrar runt i Stockholm, i svåra grubblerier kring pastorsfrun Helga Gregorius — som han fallit för, och bestämt sig för att befria från hennes motbjudande man pastor Gregorius. Hjalmar Söderberg beskriver doktor Glas moraliska misslyckande med sådan nerv att det kryper under huden på läsaren.

Bok 4

De äter ur din hand, baby av Elis Monteverde Burrau

Kartonnage
Köp boken

De äter ur din hand, baby var romantiteln på allas läppar när den kom ut förra året. Undertiteln Cindy Shermans samlade dagböcker förtäljer just vad boken är, i alla fall enligt författaren Elis Monteverde Burrau. Cindy har stängt in sig på rummet och skriver poesi, och när vi får kika i hennes dagbok får vi insikt i en värld av funderingar kring den egna självbilden, oron och omgivningarna.

Bok 5

"Bridget Jones dagbok" av Helen Fielding

Finns det någon mer ikonisk fiktiv dagbok är Bridget Jones? Ingen kan väl ha missat filmerna med Renée Zellweger, Colin Firth och Hugh Grant i huvudrollerna, och har du inte läst Helen Fieldings klassiska trilogi som filmerna bygger på, så är det verkligen dags! Hon skriver nämligen riktigt roligt. Vi vågar påstå att i stort sett alla kan känna igen sig i Bridget Jones.

Bok 6

"Den sista konferensen" av Marc Bressant

Marc Bressants hyllade roman Den sista konferensen gavs ut på franska 2009 och kom året därpå ut i svensk översättning. I romanen hittar vi diplomaten Tromlins dagbok. Tromlin är chef för den franska delegationen under en två månader lång konferens i London 1989. Det som händer under konferensen, och under tiden efteråt, kommer att förändra både Tromlins eget och hela Europas öde. Marc Bressant är pseudonym för en tidigare fransk ambassadör i Sverige.

Bok 7

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri

Ett öga rött är en roman som bjuder in läsaren in till huvudkaraktären Kalims tankevärld. På så sätt ger Jonas Hassen Khemiri röst till en kategori människor som annars inte ofta kommer till tals i litteraturen. Istället för att passa in i den svenska integrationsmodellen bestämmer sig Kalim för att revolutionera den. Ett öga rött är en modern klassiker, och Jonas Hassen Khemiris debut.

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som innehållsproducent på SelmaStories. Instagram: mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!