8 fascinerande författardagböcker att sluka
Biografier

8 fascinerande författardagböcker att sluka

Många författare skriver dagbok – och till vår stora lycka vill en del dessutom dela med sig av dem. Här listar vi några av våra favoriter. Tänk att stillsamma författarliv kan vara så rafflande!

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Getty
Publicerad: 07 juni 2022

Många författare skriver dagbok – och till vår stora lycka vill en del dessutom dela med sig av dem. Här listar vi några av våra favoriter. Tänk att stillsamma författarliv kan vara så rafflande!

1. Vardagar 6 & Vardagar 7 av Ulf Lundell

8 fascinerande författardagböcker att sluka

När Ulf Lundell debuterade som dagboksförfattare 2018 tog han både kritikerkåren och läsarna med storm. Nu är han aktuell med del sex och sju som är hans dagboksurval från 2020 och 2021.

”Han har funnit ett ganska fulländat format, en plattform där prosa, tankar och åsiktsmaskineri får hålla på i ostörd frihet.” – Andres Lokko, ETC Nyhetsmagasin

Köp Vardagar 6 här.
Köp Vardagar 7 här.

Läs mer: Ulf Lundell – renässansman och rockstjärna

2. En dramatikers dagbok 20152019 av Lars Norén

8 fascinerande författardagböcker att sluka

Få svenska böcker har varit så omdebatterade som Lars Noréns En dramatikers dagbok som kom i mitten av 00-talet. Verket var på drygt 1600 sidor och spände över fem år av hans liv. Nu är han aktuell med den fjärde dagboksvolymen med anteckningar från 2015 – 2019.

”27 augusti 2015
Om någon förblir uthållig nog att fortsätta läsa den här boken beror det nog på samma vilja som jag har i min uthållighet att fortsätta att skriva den, det vill säga leva.

27 februari 2019
Mitt liv skulle vara tråkigt om det inte vore mitt. – Hur har jag inte längtat efter det tråkiga, enahanda, enkla, vardagliga, återkomsten i upprepningen som kan formuleras i filosofiska termer. Snart skall jag inte längre kunna skilja på upprepning och återkomst. Samma rum stiger jag in i för andra gången, därför att det kommer tillbaka till mig, där jag kan dagligen glädja mig åt det heliga dramat.”

Köp En dramatikers dagbok här.

3. Skrivliv av Gun-Britt Sundström

8 fascinerande författardagböcker att sluka

Skrivliv är texter ur en ung kvinnas dagbok som har ställts samman till en ”metabok”, en bok om skrivande. Gun-Britt Sundström, för de flesta förknippad med förhållanderomanen Maken (1976), en levande modern klassiker, debuterade som 21-åring och gjorde sig snabbt ett namn som skribent, på samma gång seriös och humoristisk. Hon skrev litteraturkritik, debattinlägg och böcker och jobbade som kulturredaktör på DN under händelserika år på 1960- & 70-talen.

Detta var en tid då det fanns nya, bättre möjligheter för kvinnor att ta sig fram i arbetslivet, men Gun-Britt Sundström var ambivalent till anställningar och ansvarsposter och valde gärna iakttagarens roll.  Nu publiceras hennes dagböcker från denna aktiva period, som idag kan läsas som ett spännande tidsdokument om livet på tidningsredaktionerna, bland vänsterfolk och samhällets intellektuella elit.

Köp Skrivliv här.

Läs också: Flora Wiström möter Gun-Britt Sundström

4. Dagbok 1973-1982 av Joyce Carol Oates

8 fascinerande författardagböcker att sluka

Joyce Carol Oates tillhör vår tids stora författare. Det här är hennes dagböcker från åren 1973 till 1982, en mycket händelserik period i Oates liv, där hon på ett personligt sätt återger både inre och yttre skeenden.

Dagboksskrivandet var viktigt för henne och hon skrev ofta, mycket och personligt. I dagböckerna möter vi en ständigt arbetande konstnär, som även tar sig tid att drömma, spela piano, umgås med vänner och fundera kring sitt skrivande.

Hennes dagböcker beskriver en mycket händelserik tid i såväl kulturkretsar som för Oates själv, och ger en ovanligt personlig bild av denna verkligt mångbottnade författare.

Köp Dagbok 1973-1982 här.

Läs också: Joyce Carol Oates – en litterär gigant som skildrar sprickorna i samhället

5. Dagbok från 20-talet av Ivar-Lo Johansson

8 fascinerande författardagböcker att sluka

När Ivar Lo-Johansson dog 1990 efterlämnade han ett verk av enastående bredd och omfång. Han föddes i en släkt som under generationer hade varit lantarbetare på Södertörn i Sörmland. Efter en tid på folkhögskola och en rad olika kroppsarbeten i Stockholm, Frankrike och andra länder blev han författare. Hans första böcker var resereportage som skildrade fattigdomen och arbetarklassens hårda tillvaro. Dagbok från 20-talet är en samlingsvolym med dessa dokumentära skildringar, tillika Ivar Lo-Johanssons fyra första böcker. Utgåvan innehåller Vagabondliv i Frankrike, Nederstigen i dödsriket, Kolet i våld samt Mina städers ansikten.

Köp Dagbok från 20-talet här.

6. Dagbok av Olof Lagercrantz

8 fascinerande författardagböcker att sluka

”Jag har varit så spänd i många år, krampaktigt ärelysten, pliktmässig, sträckande ut med viljans huggbetsel i munnen. Det är mig likgiltigt. Det har alltid varit mig likgiltigt. Men generation efter generation av pliktmedvetna officerare i mitt blod har ropat sträva kommandoord till mig över isiga exercishedar.Marschera! Håll dig uppe! Säg åt ingen vad du tänker!Dessa pojkhjärtan, dessa spartanska hjältar med rävungen vid bröstet! Jag känner varmt för dem. Men jag hör inte till dem.”

Som publicist, författare, litteraturvetare och debattör var Olof Lagercrantz en av svenskt kulturlivs mest betydande aktörer. Han belönades med ett flertal litterära priser, inte minst för sina litteraturvetenskapliga arbeten. Dagbok utgavs för första gången 1951.

Köp Dagbok som e-bok här.

7. Året med 13 månader av Åsa Lindeborg

8 fascinerande författardagböcker att sluka

Åsa Lindeborgs dagbok Året med 13 månader blev en av fjolårets stora kultursnackisar. Hon skriver om året då metoo briserar och Svenska akademien krisar, och då hon som Aftonbladets kulturchef tog en kontroversiell position.

”Ett par månader innan hon fyller femtio år, blir hon lämnad av mannen hon älskar. Fyra dagar senare anklagas hon för ett självmord.”

Köp Året med 13 månader här.
Lyssna på Året med 13 månader här.

8. Dagbok 1996-2002 av Johanna Ekström

8 fascinerande författardagböcker att sluka

Johanna Ekström berättade i boken Om man håller sig i solen, om sin uppväxt i en känd kulturfamilj. Dagboken utgör en naturlig fortsättning på den boken. Här har Johanna hunnit bli några och tjugo. Hon har kommit ut med sin tredje diktsamling och arbetar hårt för att etablera sig som författare och konstnär. Hon har begåvningen, kontakterna och de materiella förutsättningarna. Samtidigt skaver oron och tvivlet mot den lyckosamma ytan.

De anteckningar som Johanna Ekström gjorde under renskrivningen av sina dagböcker löper som en parallell berättelse genom texten: den om en tjugo år äldre författares blick på sitt eget yngre jag.

Köp Dagbok 1996-2002.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.