Förläggaren: Här är de största hälsotrenderna 2020
Boktips

Förläggaren: Här är de största hälsotrenderna 2020

År 2020 har vi alla fattat att hälsa är något vi behöver bry oss om – men också något vi vill bry oss om. Cecilia Viklund, förläggare på Bonnier Fakta, har spanat in vilka hälsotrender som kommer gälla under det nya året. Läs och lär!

Av: Cecilia Viklund
Publicerad: 18 december 2019

År 2020 har vi alla fattat att hälsa är något vi behöver bry oss om – men också något vi vill bry oss om. Cecilia Viklund, förläggare på Bonnier Fakta, har spanat in vilka hälsotrender som kommer gälla under det nya året. Läs och lär!

1. Nya hälsomått

Tiderna när hälsa handlade om att räkna kalorier och hålla ut längst på löpbandet är förbi. Idag växer ett bredare hälsoperspektiv fram, som snarare innefattar möjligheter, och vi inser nu att vi kanske bör bry oss lika mycket om våra vänskapsrelationer och att ta en promenad i dagsljus som att lägga tid på gymmet eller dricka gurkmejashots. Vetenskapen pekar faktiskt allt mer på att hälsa handlar om många olika saker. Det är inte längre att vara smal och se vältränad ut. Hälsa är en kropp och en hjärna som funkar som de ska – men framför allt är hälsa att må bra och kunna nyttja de år vi fått här på jorden med en rejäl dos njutning. Har du inte lärt dig vad den engelska termen longevity betyder är det hög tid nu.

Boktips:

Stark hela livet av Jessica Norrbom & Carl Johan Sundberg

 

Hälsa på recept av Carl Johan Sundberg & Anders Hansen

 

2. Grönt, grönt, grönt

Nej, det gröna tappar inte fart. Tvärtom kapprustar livsmedelsföretagen och restaurangerna om den godaste vegetariska eller veganska burgaren, köttbullen och tonfisken. Vi vill ha mat som gör gott för miljön och för kroppen och förväntas alla kunna leverera ett veganskt alternativ när vi bjuder till lördagsmiddag. Den som vill hänga med testar nya mjölsorter av blomkål, kassava eller banan (det senare förstås gjort av gröna bananer, fulla av stärkelse som matar våra goda tarmbakterier), och noterar att svamparna används till mycket mer än köttsubstitut.

Vi pratar mindre om ekologiskt och mer om närodlat – inte sällan om vår egen balkongodling som vi drömmer ska kunna göra oss självförsörjande(!) – och termer som regenerativa odlingsmetoder ligger skönt på tungan i lunchrummet.

Boktips: 

Äta vilda växter av Lisen Sundgren

Grönsaker A till Ö: 400 recept av Paul Svensson

Skörda, lagra, laga av Johannes Wätterbäck och Theres Lundén

Vegan på 5 ingredienser av Siri Barje

 

3. Hjärnspa

Digital detox är inte nytt, men icke desto mindre högaktuellt. Det blir tydligare för allt fler av oss att vi behöver en miljö som stimulerar både tanke och vila för hjärnan. Intresset för olika retreats växer och framöver är ”hjärnspa” ett ord att räkna med. Bli inte heller förvånad om du hör ljudet av ett behagligt vattenfall nästa gång du sitter i väntrummet till läkaren. Hjärnan sätts i fokus oavsett om du mediterar, tränar, äter eller ger dig själv tid att vara lite uttråkad. Och kanske har vi nått vår maxgräns idag? Vi inser att en del av vårt välmående ligger i att få tid och verktyg att tänka färdigt tankar, och kreativa idéer värderas allt högre. Förmågan att koncentrera sig är vår nya valuta på arbetsmarknaden. För att klara allt detta, tja då behöver vi hjärnspa.

Boktips:

Skärmhjärnan av Anders Hansen

Att vara stilla när allt skyndar av Magnus Fridh

 

4. Biohacking

Inte i motsats till, utan som komplement till, vår önskan att lägga bort mobilen toppar bärbar teknik listan över mest populära träningstrender inför 2020. Apparna mäter fler och fler hälsovärden. Biofeedback med personburen teknik snappar inte bara upp antal steg, puls, kalorier och mäter ditt blodtryck utan läser nu även persondata för att förstå beteendemönster och kartlägga känslor. Och ger oss naturligtvis sedan personliga rekommendationer. Inom den coolaste biohacking-tekniken är man nu i gång med att låta vår bärbara teknik samla DNA-profiler, hormonnivåer och kontrollera hur tarmfloran ser ut. Allt för att vi sedan ska kunna skräddarsy vår egen hälsa. Vi är biohackers!

Boktips:

Vägen till hormonell balans av Mia Lundin

 

5. Nature is calling

År 2020 blir naturen på riktigt vårt nya spa. En oas helt utan kostnad dessutom. Vi vet nu varför vi mår så bra av att vara i naturen, att den ger oss lägre blodtryck, sänker stress och minskar inflammationer. Men vi börjar också njuta av känslan i naturen igen. Vi låter oss fyllas av förundran och släpper loss njutningen – nu när vi vet att den är på riktigt. Naturen hjälper oss också att släppa skärmen; att skogsbada, paddla eller kanske laga mat över öppen eld tar oss tillbaka till något mer ursprungligt. Något som är på riktigt. Något som vi är evolutionärt utvecklade för. Och det både känns bra och gör gott.

Boktips:

Konsten att elda av Mattias Norberg

 

Närmare naturen: Varför vi mår bra därute av Åsa Ottosson & Mats Ottosson

6. Den sexiga vetenskapen

Äntligen uppmärksammas forskarnas tredje uppgift rejält, det vill säga att presentera vad vetenskapen vet på ett sätt som gör att vi alla förstår. I ett universum fyllt av alternativa fakta vill vi veta vem vi ska lyssna på, och vem vi kan lita på. Kunskapstörsten växer i takt med att nätet svämmar över med information och desinformation. Vi vill vara uppdaterade, men vi vill att någon trovärdig sorterar och vaskar fram sanningen (som för övrigt både utvecklas och förändras i takt med att fler studier görs – som sig bör!).

Boktips:

Ner – Snabba, säkra resultat på din vikt! av David Ek

 

Stark hela livet av Jessica Norrbom & Carl Johan Sundberg

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!