4 deckare skrivna av före detta poliser
Boktips

4 deckare skrivna av före detta poliser

Expertkunskaper om polisarbete är ovärdeligt när det kommer till att skriva trovärdiga deckare, därför är det kanske inte så konstigt att flera av våra främsta spänningsförfattare har en bakgrund inom polisväsendet.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 12 juli 2021

Expertkunskaper om polisarbete är ovärdeligt när det kommer till att skriva trovärdiga deckare, därför är det kanske inte så konstigt att flera av våra främsta spänningsförfattare har en bakgrund inom polisväsendet.

Bok 1

Där isarna råmar av Jennie Lundgren, Ulrika Lundgren Lindmark

Jennie Lundgren, den ena delen av författarduon, jobbar själv som polis i yttre tjänst i norra Sverige.

Snön tinar och djupt inne i de norrbottniska skogarna hittas en cykel, som visar sig tillhöra en pojke vars försvinnande har förbryllat polisen. Irene har nyligen lämnat Stockholm för jobbet som polis i yttre tjänst, men på stationen i Kalix hamnar hon snart i konflikt med både chefer och fördomsfulla kollegor. I den glest befolkade bygden försiggår samtidigt verksamhet som undgår lagen. I en liten by bor flickan Nina med sin moster och sin allvarligt sjuka mamma. Framtiden är oviss, och mosterns vänner är farliga vänner. Mellan islossning och lövsprickning trappas en jakt upp, där människors sanna väsen ska träda i dagen.

Bok 2

Leona. Öga för öga av Jenny Rogneby

Jenny Rogneby är utbildad kriminolog och har tidigare arbetat som brottsutredare på Citypolisen.

Leona Lindbergs pappa har försvunnit. Hon tillåts inte utreda fallet utan sätts på ett annat ärende, där en taxichaufför hittats grovt misshandlad och bunden i ett dike. Samtidigt lockas två unga tjejer till att utforska internets mörkaste vrår – Darknet. Där blir de vittnen till en otäck händelse som tycks ha kopplingar till Leona. När Leona nystar i sin fars försvinnande upptäcker hon en skakande familjehemlighet, samtidigt misstänks hon för lagbokens allvarligaste brott.

Bok 3

Norr om Beirut av Anna Tell

Anna Tell är statsvetare och kriminalkommissarie och har tidigare arbetat inom Försvarsmakten. Hon har över 20 års erfarenhet av operativt arbete i Sverige och internationellt, erfarenheter som hon drar nytta av i sina böcker om förhandlaren Amanda Lund.

En smällkall februarinatt skickas Amanda till Västerbron i Stockholm för att försöka förhindra en självmordshoppare. Personen i fråga, Jonas Wester, visar sig inte ha anmält att hans barn varit försvunna. Däremot uppges Veronika Bark, chef på SIDA, vara saknad. Båda har de kopplingar till en svensk kontakt i Libanon. Parallellt följer vi en utsatt människas farliga resa från Afghanistan och sedan till olika flyktingläger i Europa. Svårtydda händelser runtom i världen, fjärrstyrda av hot om avslöjande hemligheter.

Bok 4

"Slagsida" av Jørn Lier Horst och Thomas Enger

Jørn Lier Horst är numera en av Norges främsta kriminalförfattare, men innan han skrev på heltid jobbade han som utredare i Lervik.

Utredaren Sofia Kovic har hittat samband mellan flera mord och dödsfall i Oslo det sista året. Hennes senaste upptäckt får henne att försöka få tag på sin chef, Alexander Blix, utan att ännu involvera fler poliskollegor. Men innan Blix hinner ringa tillbaka skjuts Kovic till döds i sin lägenhet. Och en trappa upp är Blix egen dotter Iselin nära att bli gärningsmannens nästa offer. Fyra dagar senare befinner sig Alexander Blix och journalisten Emma Ramm under polisförhör. Blix har skjutit och dödat en man och Ramm såg det hända.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!