Denise Rudberg: ”Jag struntar rätt friskt i ’viktiga’ människor”
Författare

Denise Rudberg: ”Jag struntar rätt friskt i ’viktiga’ människor”

Av: Stephanie Tärnqvist
Publicerad: 21 november 2016

Vi tog ett glas med Denise Rudberg, aktuell med På sex meters djup, den sjätte delen i serien om den ovanliga men mycket populära deckarhjältinnan Marianne Jidhoff.

Hej Denise! Vad vill du ha att dricka?
– Eftersom jag är allergisk mot vitt vin och ogillar starksprit så är valet väldigt enkelt, RÖDVIN! Och jag älskar rödvin av flera skäl, det är snyggt, smakar fantastisk och är den optimala författardrycken. Kanske med undantag för Absint, men så mycket konstnär har jag ännu inte vågat bli. Dessutom verkar det ju finnas risk att man skär av sig öron och grejer.

Varför tror du att huvudpersonen i dina deckare, Marianne Jidhoff, har blivit så populär?
– För att hon har laster. Mänskliga laster som vi alla kan känna igen oss i, oavsett kön och ålder. Dessutom är hon en feministisk förebild utan pekpinnar som också attraherar genom sin självklara livsstil som går ut på att följa sin egen linje och strunta rätt friskt i konventionen.

Du bor i Stockholm och dina böcker utspelar sig där. Vad är det bästa med Stockholm?
– Jag är den mest lokalpatriotiske man kan tänka sig. Under mina fyra år i New York så längtade jag hem varje dag. Jag älskar Stockholm för det småskaliga men med ett mycket gott självförtroende. Jag älskar att det är en småstad mitt i storstadspulsen och jag älskar trendkänsligheten. Dessutom vilar ett ständigt mörker och svärta över vår kära huvudstad vilket gör den ypperlig som spelplats i deckare.

Vilka är dina bästa överlevnadsknep för den svenska vintern?
– Då får jag möjlighet att återkomma till det här med rödvinet… Mitt bästa recept för att överleva Stockholmsvintern är en rask långpromenad varje dag för att få någorlunda dagsljus i kroppen, minst ett redigt glas rödvin och så några chokladpraliner. De senare två råden ska såklart kombineras med en riktigt god bok. Med den kombinationen kan man överleva den allra dystraste vargavinter.

Vilken bok kommer du aldrig att glömma?
Kattöga av Margret Atwood. Eller Jane Eyre av Charlotte Bronte. Båda är två fantastiska romaner med kvinnligt fokus som berörde mig starkt på alla plan. Jag har läst om de flera gånger och under olika faser i livet och varje gång ger de mig ett nytt sken.

Om du fick ta ett glas med vem som helst i världen, vem skulle det vara?
– Jag struntar rätt friskt i viktiga människor som skapat fantastiska saker. De må vara viktiga och spännande, men för mig är och kommer alltid vara, det bästa sällskapet min sambo Henrik. Jag älskar de stunder vi får vara bara med varandra. Allt blir bättre tillsammans med honom.

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!