Det svenska deckarundret – 6 boktips av författarna bakom fenomenet
Boktips

Det svenska deckarundret – 6 boktips av författarna bakom fenomenet

Deckare har rönt stora framgångar i många år, och kriminalromanen fortsätter att toppa försäljningslistorna. Sjöwall-Wahlöö sägs ha lagt grunden för det svenska deckarundret. Vi tipsar om böcker av författarna som förknippas med fenomenet!

Av: SelmaStories
Publicerad: 02 augusti 2021

Deckare har rönt stora framgångar i många år, och kriminalromanen fortsätter att toppa försäljningslistorna. Sjöwall-Wahlöö sägs ha lagt grunden för det svenska deckarundret. Vi tipsar om böcker av författarna som förknippas med fenomenet!

Bok 1

"Mannen på balkongen" av Sjöwall Wahlöö

Författarparet Sjöwall Wahlöös böcker blev startskottet på det svenska deckarundret, och deras polisromaner om Martin Beck har filmatiserats flera gånger. Mannen på balkongen, den tredje boken i serien, kom 1967 och inleds med att en ung flicka hittas död och våldtagen i en park.

”En av de allra bästa Sjöwall Wahlöö-deckarna …” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Bok 2

"Det trettonde fallet" av Åke Edwardson

Åke Edwardson var med och skapade det svenska deckarundret. Hans första bok om kriminalkommissarie Erik Winter kom i slutet av 90-talet och nu är han aktuell med den trettonde boken i deckarserien.

Erik Winter har varit hos familjen i Marbella. På planet hem lägger han märke till ett tyst par. I Sverige hamnar han i bilen efter dem. Plötsligt gör parets bil en våldsam gir och kör med fruktansvärd kraft in i klippväggen. Kvinnan i bilen heter Sara Brendner. Samma Sara Brendner blev trettio år tidigare vittne till det våldsamma mordet på hennes pappa, ett mord som aldrig klarades upp.

Bok 3

"Schack under vulkanen" av Håkan Nesser

Håkan Nesser är en av författarna bakom det svenska deckarundret. Nu är han aktuell med en ny bok om kommissarie Barbarotti.

”En skriftställares sista dagar och död” är titeln på en icke avslutad kortroman av den tämligen framgångsrike författaren Franz J Lunde. Texten framstår som en oroväckande skildring av Lundes egna upplevelser under hösten 2019, och så småningom hamnar manuset i händerna på kommissarie Gunnar Barbarotti. Märkliga saker tycks tilldra sig i författarvärlden. Motvilligt dras Barbarotti in i skeendet, men borde han inte ägna sin tid åt viktigare saker? Under 2020 kommer också covid-19 in i bilden, och inte förrän på självaste nationaldagen har det förbryllande fallet fått sin mörka förklaring.

Bok 4

"Mördare utan ansikte" av Henning Mankell

Henning Mankells böcker om polisen Kurt Wallander är några av de mest lästa deckarna genom tiderna. I Mördare utan ansikte, den första boken om Wallander, mördas ett äldre bondepar i Skåne. Med sina sista andetag yttrar kvinnan ordet ”utländsk”. Kort därefter brinner stadens flyktingförläggning och en somalisk flykting mördas. Wallander tar upp kampen mot en hänsynslös mördare.

Bok 5

"Till offer åt Molok" av Åsa Larsson

Åsa Larssons kriminalromaner om Rebecka Martinsson har gjort succé och i höst är hon aktuell med den allra sista boken i serien. I väntan på den tipsar vi om att läsa den senaste – Till offer åt Molok .

Efter att en björn har skjutits i Lainio hittar man en tumme i djurets mage. Några månader senare hittas Sol-Britt Uusitalo mördad i sitt hem. Rebecka Martinsson tar sig an fallet och upptäcker att det verkar gå som ett stråk av död i kvinnans familj.

Bok 6

"Isprinsessan" av Camilla Läckberg

Deckardrottningen Camilla Läckberg har en given plats på den här listan! Det har nu gått 18 år sedan hon debuterade med Isprinsessan – den första delen i Fjällbackaserien.

"Huset var ödsligt och tomt. Kylan trängde in i alla vrår. En tunn hinna av is hade bildats i badkaret. Hon hade börjat anta en lätt blåaktig ton. Han tyckte att hon såg ut som en prinsessa där hon låg. En isprinsessa. Golvet han satt på var iskallt, men kylan bekymrade honom inte. Han sträckte ut handen och rörde vid henne. Blodet på hennes handleder hade för länge sedan stelnat. Kärleken till henne hade aldrig varit starkare. Han smekte hennes arm, som om han smekte den själ som nu flytt kroppen. Han vände sig inte om när han gick. Det var inte adjö, utan på återseende."

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!