Det var en gång... 8 romaner med sagokänsla
Böckerna

Det var en gång... 8 romaner med sagokänsla

Av: Stephanie Tärnqvist
Publicerad: 05 februari 2019

”Jag är för gammal för att läsa sagor” sa ingen människa någonsin! I alla fall inte om hen har koll på vilken guldgruva till inspirationskälla sagornas värld är för många av våra stora författare. 

Ett exempel är genren ”fairytale retelling”, vilket är skönlitteratur som baseras på klassiska sagor och dramer. Ibland är det bara en flirt, ibland känns stora delar av handlingen igen, men är förlagd till annan tid och rum. Vi har valt ut några favoritromaner med sagokänsla.

1. Törnrosor av Stephen och Owen King

Törnrosor

Skräckkungen Stephen King har teamat upp med sin son, Owen King, och resultatet är den dystopiska Törnrosor. Över en natt faller världens kvinnor i en märklig sömn. Pandemin sprider sig i takt med att tidszonerna släcks. Om de väcks blir kvinnorna livsfarliga. Och medan de sover befinner de sig på en helt annan plats.I en småstad i Appalacherna kämpar sheriff Lila Norcross för att hålla sig vaken medan männens ociviliserade sidor tar över allt mer. I jakten på botemedel utspelas en kamp på liv och död.

Blir ni också nyfikna på om far och son King höll sams? Läs vår intervju med Owen här.

Köp boken här.

2. Kirke av Madeline Miller

Kirke

I månadsskiftet juli/augusti utkommer Madeline Millers enormt hyllade roman Kirke äntligen på svenska. Kirke var gudinnan som förförde Odysseus på väg hem från Troja och som förvandlade hans män till svin. Miller lyfter ut henne ur Illiaden och ger henne en egen roman – med hennes egna version – och det är blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Kirke fullkomligt osar och glöder av kvinnokraft och i författarens hemland har den kallats Me too-roman. Man behöver inte några som helst förkunskaper om det antika Grekland utan det är bara att låta sig ledas in i Kirkes värld, en saga för vuxna, men så får man förstås alla myter på köpet.

Köp boken här.

3. Den sovande och sländan av Neil Gaiman

Den sovande och sländan Neil Gaiman

En mörk och magisk fantasyberättelse som håller läsarna trollbundna från första sidan till det spektakulära och befriande slutet.. Kultförfattaren Neil Gaimans blandar sagor, myter och legender till en bokupplevelse utöver det vanliga. I Den sovande och sländan låter möts en slags Snövit och en nästan Törnrosa i ett nyskapande mästerverk.

Boken finns här.

4. Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld

Sanning och skvaller Curtis Sittenfeld

Stolthet och fördom är inte riktigt en saga, men den romantiska berättelsen med förhinder har trollbundit oss alla. Så vad passar bättre än att förlägga den i nutid? Mr Darcy, Chip Bingley och hela familjen Bennet har fått uppdaterade roller i denna nyskapande tolkning som flyttat Jane Austens engelska drama till ett nutida USA… Underhållande och smart!

Boken finns här.

5. The Lunar Chronicles av Marissa Meyer

lunar chronicles marissa meyer cinder scarlett cress

Cinder, Scarlet och Cress är futuristiska versioner av flera klassiska sagor, som blivit en megasuccé över hela världen. Cinder, som är baserad på askungen och begåvad mekaniker till yrket, är en cyborg. Hon är en andra klassens medborgare med ett mystiskt förflutet, vars styvmamma klandrar henne för hennes styvsysters sjukdom. Scarlet är en futuristisk version av sagan om Rödluvan och Cress baseras på sagan om Rapunzel. Tillsammans ska Cinder, Scarlett och Cress rädda världen.

Böckerna finns här.

6. Alice i zombielandet av Gena Showalter

Alice i zombielandet gena showalter

Hon kommer inte att ge sig förrän varenda zombie ligger i sin grav… Och för att överleva måste hon sätta sin tillit till den farligaste av alla farliga killar, Cole Holland. Men Cole har sina egna hemligheter, och om Alice inte är försiktig kan de visa sig vara farligare än zombierna.

Boken finns här. Och gillar du så finns uppföljaren Zombier i spegellandet här.

7. En sång till Ella av David Almond

En sång till Ella David Almond

Djupt tänkvärd Ungdomsroman baserad på myten om Orfeus och Eurydike. Dagarna på stranden är precis så härliga som Claire och hennes vänner drömt om. De sjunger och dansar, äter och dricker, leker och älskar. Det känns nästan som om de är i Grekland och inte i det kylslagna nordöstra England. Plötsligt dyker den underliga men vackra Orfeus upp och trollbinder alla med sin sång. Mest hänförd blir Ella. Claire står vid sidan av och ser hur hennes bästa vän uppslukas av kärleken och försvinner bort.

Boken finns här.

8. Ett hov av taggar och rosor av Sarah J Maas

Ett hov av taggar och rosor sarah J maas

Skönheten och odjuret och feer tar plats i denna moderna version.  När nittonåriga jägarinnan Feyre dödar en varg i skogen dyker det upp en odjursliknande varelse och kräver vedergällning. Feyre tvingas följa med till ett farligt, magiskt rike hon bara trodde fanns i sagorna, och väl där inser hon att varelsen inte är ett djur, utan Tamlin: en av de livsfarliga, odödliga feer som en gång styrde över deras värld. Feyres känslor för Tamlin övergår så småningom från iskall fientlighet till en blixtrande passion som överskuggar alla varningar och lögner hon hört om hans farliga och vackra värld.

Boken finns här.

 

Tips!

För dig som läser även på engelska finns här och här väldigt heltäckande listor över böcker på temat ”retelling”.

En sida till? Fortsätt läs!