Diagnosen förändrade allt – nu jublar recensenter över hans psykologiska thriller
Författare

Diagnosen förändrade allt – nu jublar recensenter över hans psykologiska thriller "Kvinnan i fönstret"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 01 juni 2018

AJ Finn hade testat allt mot den långvariga depressionen, utan resultat. Men när han fick veta att han var bipolär förändrade det allt. Snart var en deckare färdigskriven som nu slår rekord över hela världen.

Den som skickat in ett manus till förlag vet att det kan ta tid, och vet att det är långt ifrån självklart att någonsin bli utgiven.  Så var det inte för förläggarem Daniel Mallory när han tog sig pseudonymen AJ finn och skrev den psykologiska thrillern Kvinnan i fönstret.  Under mer än tio år i förlagsbranschen, Sphere books i London och sedan Harper Collins i New York, hade han arbetat med författare som JK Rowling och Patricia Cornwell.  Ändå kunde han inte ha förutsett sprängkraften i sin egen bok som utkom i början av 2018: etta på New York Times bestsellerlista, såld till över 40 länder och samstämmigt hyllad över, ja, hela världen. Sådant händer helt enkelt inte en debutant. Förrän nu!

– Som förläggare och redaktör har jag faktiskt aldrig hört talas om en debutbok som sålts till så många länder, berättar Daniel Mallory, på blixtvisit i Sverige under sin Europaturné.

Större djup, fler dimensioner

Boken, som rider på en våg av hänförda läsare och recensenter, har inte en unik handling i sig – den är klart överraskande, men inte unik. Det som är verkligt annorlunda är att Kvinnan i fönstret har större djup och fler dimensioner än andra liknande böcker och är en i första hand psykologisk roman.

– Det är en väldigt filmisk bok, formad av film noir och Hitchcock. Egentligen kan man säga att det är en Fönstret mot gården för 2000-talet, säger Daniel Mallory.

Huvudpersonen Anna Fox bevittnar ett fruktansvärt brott genom fönstret hemma hos grannen mittemot – men kan inte få någon att tro henne eftersom hon lider av, vad det verkar, svår psykisk ohälsa. Något Daniel Mallory själv har erfarenhet av, och som faktiskt triggade idén till hela romanen.

– Sommaren 2015 var jag hos en rysk psykolog, något som Manhattanbor gör nu och då. Detta eftersom jag under lång tid hade lidit av svår depression och ville se över min medicinering.

Psykologen lutade sig tillbaka och sa …

Under årens lopp hade de bakomliggande orsakerna till Daniels depression inte riktigt kunnat förklaras. Han hade testat allt: medicin, terapi, meditation, hypnos… Och hade inte större förhoppningar om att få hjälp heller denna gång. Tills psykologen lutade sig tillbaka och sa:  ”du har blivit feldiagnosticerad. Jag tror att du är bipolär”.
Och så var det. Efter en kort tid med rätt medicinering var Daniel Mallorys liv helt förändrat – och han hade en bokidé.

– Jag ville utforska vad jag hade varit med om, men samtidigt skriva något spännande.

När han en dag satt och tittade på ”Fönstret mot gården” på tv kastade han en blick ut genom fönstret och såg grannen mittemot tända taklampan. Då kom hans egen bokidé till honom, som en blixt.

Grannen mittemot väckte bokidén

– Det var en kvinna i morgonrock som stod där ensam, med fjärrkontrollen i handen, och jag tyckte att bilden av henne var drabbande på ett märkligt vis. På filmen sa Jimmy Stewart ”spionera inte på dina grannar” och jag tänkte: ”Vad lustigt, 60 år senare gör jag exakt samma sak…” Och plötsligt vandrade en fiktiv karaktär in i mitt medvetande. En karaktär klädd i morgonrock, fast det var mitt på dagen, på sommaren.

Karaktären var förstås Anna Fox, huvudpersonen i Kvinnan i fönstret. En psykolog som lider av agorafobi och lever ensam i ett stort hus i New York. Hon roar sig med gamla filmer, dricker för mycket och spionerar på sina grannar.
Inom 48 timmar var bokens handling färdigskissad.

Ville skriva gripande

– Thrillers kan vara som trojanska hästar. Man kan uppskatta deras yttre men inuti kan de gömma något djupare. De flesta thrillers har inte det utan omfattar bara det ytliga, och det är därför en del människor älskar och en del hatar dem.

Daniel Mallory ville inte skriva en enkel pusseldeckare där karaktärerna bara har egenskaper som fyller en funktion i intrigen. Anna Fox har ett djup, även om man inte säkert litar på vad hon sett så litar man på vem hon är. Och oavsett om man lyckas lista ut vad som hänt, så är boken gripande –  som läsare bryr man sig om henne och blir starkt drabbad av hur hon upplever det hon är med om.

– Jag har läst många thrillers i mitt liv, det började med Agatha Cristie redan när jag var barn. Och även om jag uppskattar en oväntad vändning i en bok så är den inte allt, säger Daniel Mallory.

Galen lanseringskarusell

Sedan Kvinnan i fönstret först kom ut i januari i år har Daniels Mallorys liv varit en karusell och han reser runt till ganska många av länder boken ges ut i. Men han tar det hela med ro, i den mån det går.

–  Jag tror att det kan bero på att jag själv sett författare göra liknande resor, om än inte lika extrema. Det kan nog också bero på att jag helt enkelt inte hinner tänka… Jag reser hela tiden.

Bok två är redan på gång, nästan avslutad. Den kommer att släppas samtidigt som filmen baserad på Kvinnan i fönstret har premiär med Amy Adams i huvudrollen. Framtiden ser ljus ut, och det dröjer nog innan Daniel Mallory arbetar i förlagsbranschen igen – annat än som författare.

– Jag ska flytta tillbaka till London, köpa en hund och skriva. Så ser framtiden ut.

Kort om Daniel Mallory

Gör: Läser, lyssnar på elektronisk musik, simmar, går på gymmet.

Gör inte: Dricker Coca Cola. ”Jag var beroende, tills jag fick reda på att Donald Trump också är det. Då slutade jag.”

Favoritförfattare: Uppskattar många, men bland andra Gillian Flynn, Tana French och Kate Atkinson. Läser gärna nordiska författare som Karin Fossum, Jo Nesbø, Stieg Larsson, Malin Persson Giolito, Åsa Larsson. ”Jag läser dem alla!”

Daniel Mallory, alias AJ Finn, tillsammans med SelmaStories Johanna Stenius.

Kvinnan i fönstret

Kvinnan i fönstret

Aj Finn
Inbunden
Köp boken

Fakta

 • Vem:

  Daniel Mallory

 • Pseudonym:

  AJ Finn

 • Född:

  1979

 • Bor:

  New York, men flyttar till London i början av 2019.

 • Familj:

  Föräldrar och tre syskon.

 • Aktuell:
Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!