Direkt från Crimetime: Anders de la Motte 
Författare

Direkt från Crimetime: Anders de la Motte 

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 04 augusti 2017

Han är före detta polis och säkerhetschef, har haft stor framgång med flera serier och nu senast spänningsromanen Slutet på sommaren. Snart är han aktuell med nya boken Höstdåd – men först spenderar Anders de la Motte några dagar på Crimetime Gotland som pågår just nu! 

Hur har du det på Crimetime?  
– Jättebra, det är alltid trevligt på Gotland på sommaren! Crimetime är en författar-kickoff med bra väder och alla är på gott humör, en perfekt start på höstsäsongen. Dessutom en extra kick off för mig som ger ut bok i höst.  

Vad gör du där? 
– Just nu har jag haft skrivarskola och sen har jag lite olika seminarier. Det är många som är väldigt intresserade av skrivande, man får vara på tå och beredd många frågor. Vi som skriver slåss alla med samma problem: vi alla måste börja och etablera karaktärer på ett bra sätt. Inte överberätta. Välja tempus, då och nu. Så många knep och detaljer att tänka på. 

Du är också nominerad till läsarnas pris i Crimetime Specsavers Award, hur känns det?
– Det känns jätteroligt eftersom det är ett läsarpris med många bra författare bland de nominerade. Det är alltid trevligt att bli nominerad -och ännu trevligare att vinna!  

Berätta om din kommande bok Höstdåd. 
– Precis som Slutet på sommaren som utspelade sig 1983 och 2003 parallellt, utspelar sig Höstdåd år 1990 och 2017 parallellt. Den handlar om ett dödsfall som avskrevs som olycka men som åter dras upp i ljuset när en ny polischef tillträder 27 år senare. Förhandsintresset för boken har varit väldigt stort, och det känns fantastiskt eftersom det var lite en chansning för mig att byta stil till den här mer långsamma psykologiska spänningsstilen, slow crime, med inte lika mycket våld och biljakter. Min läsekrets har breddats och växt.  

Hur ser framtiden ut? 
– Jag skulle gärna göra något i följetongsformat, kanske novell eller podcastföljetong. Sedan är flera redan producerade av min första TV-serie. Den befinner sig i en beslutsprocess just nu. Jag är också med och skriver ett annat tv-koncept baserat på I slutet av sommaren, vilket är väldigt utvecklande.  Jag tycker om allt som handlar om historieberättande och hur man kan förmedla en historia med olika hjälpmedel. 

Köp

Köp "Slutet på sommaren"!

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!