Briljanta detektivhistorier - Här är Elly Griffiths omtalade böcker
Boktips

Briljanta detektivhistorier - Här är Elly Griffiths omtalade böcker

Spår som leder till människans förhistoria och kustliga engelska landskap. Elly Griffiths är författaren bakom bokserien om Ruth Galloway som blivit älskad världen över. Vi har samlat alla böckerna i deckarserien.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Sara Reeve
Publicerad: 03 januari 2022

Spår som leder till människans förhistoria och kustliga engelska landskap. Elly Griffiths är författaren bakom bokserien om Ruth Galloway som blivit älskad världen över. Vi har samlat alla böckerna i deckarserien.

Domenica De Rosa eller författarnamnet Elly Griffiths är den engelska deckardrottning som är känd för sin kriminalromanserie om Ruth Galloway.  Deckarserien är hyllad och älskad världen över och det är enkelt att förstå då man både får spänningsfyllda mordgåtor och en stor portion humor. Alla böcker utspelar sig på den engelska kusten vid den platta jordbruksbygden Norfolk. Serien består av tretton fristående böcker, varje bok med Ruth Galloway och kommisarie Harry Nelson i fokus.

Den brittiska författaren har vunnit flera ärofyllda priser som CWA Dagger in the Library Award och Mary Higgins Clark Award. Hon var även nominerad till Årets bästa ljudbok 2019 i Storytel Awards.

Ruth Galloway-serien utspelar sig i England i mysiga miljöer med färgstarka karaktärer.

 

Alla böcker i Ruth Galloway-serien

Bok 1

Nattfalkarna av Elly Griffiths

I Nattfalkarna hittar en grupp metallsökare ett lik på stranden i North Norfolk. Den döde är en pojke från trakten. Man tror först att det rör sig om en olycka, men kort därefter mördas ett par på en enslig gård. Det dröjer inte länge förrän rättsarkeologen Ruth gräver fram kvarlevorna av en enorm hund i trädgården till det stora huset. Lokala sägner berättar om en svart hund som visar sig för människor innan de dör. Alla ledtrådar för Ruth och kriminalinspektör Nelson tillbaka till gården.

Bok 2

Irrbloss av Elly Griffiths

Den perfekta kombinationen av spänning och mysiga brittiska miljöer. Ruth Galloway har ny partner, nytt hem och nytt jobb. Men när hennes gamla kollega kriminalkommissarie Harry Nelson tar kontakt och ber om hennes hjälp kan hon inte motstå att säga ja. Den dömde mördaren Ivor March har erkänt till morden på flera människor men vägrar berätta var de är begravda om inte Ruth kopplas in. För Ruth berättar han att fyra kvinnor ligger begravda nära en by vid kärren, som sägs vara hemsökta av irrbloss. Men är Ivor March ett irrbloss som lurar Ruth tillbaka till Norfolk? Har han en dold plan, och varför är Ruth så viktig för honom? Är det säkert att de sett det sista liket?

Bok 3

En cirkel av sten av Elly Griffiths

En cirkel av sten är elfte boken om Ruth Galloway. Kommissarie Harry Nelson får en rad anonyma, hotfulla brev. De påminner om brev han fick för längesedan, brev som ledde till ett fall som förföljt honom sedan dess. Fallet sammanförde honom och Ruth och gällde en flicka han inte lyckades rädda. Samtidigt arbetar Ruth med en utgrävning i Norfolks saltängar. Hon hittar benrester i en cirkel av sten. Benen tillhör en försvunnen 12-åring och allt mer påminner om Nelsons gamla fall.

Bok 4

Den mörka ängeln av Elly Griffiths

Ruth blir smickrad när hon kontaktas av den italienska arkeologen Angelo Morelli som hon tillbringade en natt med för länge sedan. Han behöver hjälp med att uttolka ett fynd av benrester i en liten bergsby nära Rom. Det var åratal sedan Ruth hade semester, så en vistelse i Italien kan hon inte tacka nej till. Tillsammans med sin dotter reser Ruth till Castello degli Angeli, där det inte blir så rofyllt som hon hoppats på.

Bok 5

Dolt i mörker av Elly Griffiths

Den nionde delen i deckarserien. Ett människoskelett hittas i en kalkstenstunnel i Norwich. När Ruth uppsöker platsen för att undersöka skelettet visar det sig att det nyligen grävts ner. När en ung kvinna försvinner en kort tid efter blir Harry Nelson inkopplad och snart börjar han förstå att det finns ett underjordiskt samhälle för hemlösa. Nu börjar flera mystiska saker att hända och en död kropp påträffas samtidigt som en mamma är försvunnen. Nelson och Ruth samarbetar för att ta reda på vad som sker i underjorden.

Bok 6

En kvinna i blått av Elly Griffiths

Ruths vän Catbad vaktar en kväll ett hus i Walsingham. Plötsligt ser han en kvinna iförd nattlinne och morgonrock på kyrkogården i närheten. Dagen efter hittas kvinnan död. Harry Nelson får i uppdrag att utreda fallet och då konstaterar han att kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett sjukhus.

Ruth har inte besökt den religiösa platsen på flera år men när hennes gamla vän som är präst kontaktar henne återvänder hon. Den kvinnliga prästen har fått obehagliga hatbrev som riktar sig till henne och andra kvinnliga präster. Nu börjar man ana att det finns ett samband mellan den döda kvinnan och hotbreven. Men kommer de hinna hitta mördaren i tid?

Bok 7

De öde fälten

En grävskopa stöter på ett flygplansvrak från andra världskriget på en byggarbetsplats. Piloten hittas kvar i planet och Ruth inkallas. Hon märker snart att kvarlevorna inte är så gamla och dna-tester uppvisar att det är en man som tidigare rapporterats försvunnen ute till havs. Nära byggarbetsplatsen där vraket hittades bor familjen Blackstock och driver en grisfarm. En hemlighetsfull man har setts på området och snart börjar märkligs saker att hända. Vad försiggår egentligen på gården?

Bok 8

Flickan under jorden

Kvarlevor hittas efter en flicka vars namn var Lucy Downey. Hon kidnappades för tio år sedan och nu kallas Ruth Galloway in. Hon undersöker människobenen men inser till polisens besvikelse att benen är mer än tusen år gamla. Men enda sedan flickan kidnappades har Harry Nelson fått brev om rituella offer. Snart befinner sig Ruth i livsfara och ingen går säker.

Bok 9

Janusstenen

Ett skelett hittas begravt under en vägg. Ruth åker till platsen då det behövs expertkunskaper inom arkeologi. Hon tror först att det är ett offer till guden janus eftersom offren begravdes under väggar och dörrar under romartiden. Snart får Ruth även undersöka en byggarbetsplats där det påträffats ett skelett.

 

Bok 10

Huset vid havets slut

Ruth är tillbaka efter föräldraledigheten och det dröjer inte länge förens man hittar benrester efter sex döda män i en grotta på en strand. Benen är från långt tillbaka i tiden, innan andra världskriget, och nu håller en gammal hemlighet på att bli avslöjad. En tysk journalist dödas i samband med upptäckten i grottan och ingen går säker. Vad vet egentligen familjen som bor i det stora huset på stranden?

Bok 11

Känslan av död

Höstmörkret har lagt sig över Norfolks och det är Halloween. På museumet Smiths ska en medeltida kista öppnas och det sägs att den ska innehålla kvarlevor från en biskop på 1300-talet. Ruth ska vara med under evenemanget men när hon kommer dit är det tyst och kusligt. Plötsligt hittar hon en i personalen från museet mördad bredvid kistan. Det visar sig snart att intendenten fått hotbrev från aktivister som vill att aboriginska kranier på museet ska lämnas tillbaka. Nelson blir inkopplad men blir plötsligt sjuk och det visar sig att det handlar om något mer än bara kranierna.

Bok 12

En orolig grav

En tidigare klasskamrat till Ruth blir offer i en brand hemma hos sig själv. Ytterdörren är låst utifrån och innan han dog skickade han ett brev till henne där det framkom att han gjort ett fynd i Blackpool. Eftersom Ruth är expert bad han om råd eftersom det handlade om kung Arthur. I samma brev skriver han att han är rädd men han hann aldrig berätta varför. Det visar sig att personer innanför  universitets dörrar vill dölja något för omvärlden.

Bok 13

De utstötta

Ruth Galloway befinner sig vid en utgrävning vid ett slott i Norwich. Hon hittar ett skelett av en kvinna som hängdes på 1800-talet för att ha mördat flera barn. Harry menar att han inte har tid att undersöka fallet då tre barn i nutid dött i samma familj. Men kort därefter sker en kidnappning och under tiden försöker Ruth leta efter svar om den döda kvinnan mor Krok.

Läs mer