12 böcker som får dig att längta till Italien
Boktips

12 böcker som får dig att längta till Italien

Grönskande vingårdar, medelhavsvyer, antika byggnader och romantiska turer i gondol. Ja, vi pratar såklart om Italien. Här listar vi tolv böcker som tar dig raka vägen till matens och solens land.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 07 november 2023

Grönskande vingårdar, medelhavsvyer, antika byggnader och romantiska turer i gondol. Ja, vi pratar såklart om Italien. Här listar vi tolv böcker som tar dig raka vägen till matens och solens land.

Bok 1

Den italienska flickanav Lucinda Riley

Den italienska flickan är en gripande roman om Rosanna Mencis resa till världens största operascener. Rosanna växte upp i Neapel med fattiga, stränga och hårt arbetande föräldrar. När hon var elva mötte hon för första gången mannen som skulle till att förändra hennes liv, den begåvade operasångaren Roberto Rossini. Deras livsöden flätas samman av den passion de känner för sången och den kärlek som uppstår mellan dem.  En oförglömlig kärlekshistoria om besatthet och svek.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 2

Mord mellan raderna av Donna Leon

Inbunden
Köp boken

Mord mellan raderna är del 23 i Donna Leons omåttligt populära Venedigserie.

En eftermiddag ringer en upprörd röst från biblioteket i Venedig upp kommissarie Brunetti. Det visar sig att flera sidor ur en rad sällsynta böcker har blivit stulna där. Efter en serie förhör tycks fallet vara löst: den skyldige verkar vara personen som försökte låna böckerna, en professor från universitetet i Kansas. Men snart uppstår ett komplicerat problem. Mannen flydde från biblioteket samma dag, och det blir ännu mer förbryllande när det framkommer att han kanske inte ens existerar. Antalet misstänkta ökar gradvis under utredningens gång. Och när en ofarlig teolog hittas brutalt mördad, tvingas Brunetti att ifrågasätta det han tidigare trott om skuld och oskuld.

Översättare: Ing-Britt Björklund

Läs mer: En amerikan från Italien: Donna Leon om sina älskade Brunettideckare

Bok 3

Främlingar jag känner av Claudia Durastanti

Inbunden
Köp boken

Claudias uppväxt är kluven mellan USA och södra Italien, men också kluven på andra sätt. Hennes föräldrar är båda döva, men i övrigt är de varandras motsatser. Ingen av dem har bemödat sig att lära sig teckenspråk, så kommunikationen i familjen är fullkomligt kaotisk. Hon längtar efter friheten, vilken enbart står att finna i litteraturen. Främlingar jag känner är en modig och berörande skildring av en familj som lever oberoende av konventioner. Med denna mästerliga roman visar Claudia Durastanti oss läsare hur språket har betydelse i tillblivelsen av vilka vi tror att vi är.

Bok 4

Bekännelser av Domenico Starnone

Inbunden
Köp boken

Pietro är lärare på gymnasiet, och har en stormig och het relation med Teresa. En dag bestämmer de sig för att dela sina varsina mest skamliga hemligheter. Inte långt därefter tar relationen slut och Pietro träffar en annan och förlovar sig så småningom. Men bara ett dagar före bröllopet dyker Teresa upp, och påminner på samma gång Pietro om hemligheten han delat. Detta ger honom ingen ro. Han bestämmer sig för att hädanefter leva ett helt och hållet moraliskt ärbart liv. Men går det att lämna sitt förflutna bakom sig?

Bok 5

Askans dotter av Ilaria Tuti

Efter att ha bekämpat ondskan i ett helt yrkesliv tvingas kommissarie Teresa Battaglia inse att det är tid att avsluta karriären. Hennes alzheimer har gjort henne olämplig som polis. Samtidigt hemsöks hon av minnen och röster från hennes historia, och mot sin vilja blir hon indragen i en sista utredning. Och den här gången blandas hennes eget liv in. Askans dotter är tredje delen i en älskad serie.

Bok 6

Den vita liljan av Elisabet Nemert

Storpocket
Köp boken

Under falsk identitet beger sig Catherina till Florens för att söka sin lycka som konstnär. Av en slump träffar hon Lorenzo de’ Medici, stadens härskare och samtidens störste konstmecenat. Det uppstår en ögonblicklig kontakt dem emellan. I Den vita liljan bjuds läsaren på en resa genom tid och rum och får lära känna en modig ung kvinna, som vägrar att låta sig kuvas och som utmanar rådande normer.

Missa inte! Läs en krönika av författaren. 

Bok 7

Toscana tur och retur av Åsa Hellberg

Inbunden
Köp boken

Två medelålders kvinnor, en motorcykel och ett slott i Italien. Det är bäddat för en underhållande och varm romantisk komedi av Åsa Hellberg. Sara Raphael saknar uppslag till sitt nästa reportage. När hon köper en motorcykel för en spottstyver och ser en annons som lockar med slott, vingårdar, olivolja och solrosfält, finns bara ett alternativ: hon måste få upp sin bästa vän på pallen och åka dit.

Bok 8

Call me by your name av André Aciman

Call me by your name är boken bakom den Oscarsnominerade filmen med samma namn. Det är en intensiv berättelse om den första stora förälskelsen, om sexuellt uppvaknande och om att famla i sökandet efter sin identitet. Den attraktiva och världsvana amerikanen Oliver har kommit till Elios familjegods på Italienska rivieran för bo och arbeta där under sex veckor. Trots att Elio först uppfattar Oliver som ytlig och onåbar, dras han motståndslöst till honom och snart har en laddad kärleksaffär tagit sin början.

Bok 9

Änglar och demoner av Dan Brown

Dan Brown har sedan genombrottet med sin fjärde roman Da Vinci-koden varit världens mest läste författare. I Änglar och Demoner meddelar Illuminati att de placerat en tidsinställd bomb med aldrig förr skådad sprängkraft i Vatikanstatens hjärta. Robert Langdon flygs in till Rom och tillsammans med Vittoria Vetra blir han huvudperson i Vatikanens desperata räddningsaktion.

Bok 10

Den mörka ängeln av Elly Griffiths

Den mörka ängeln är tionde boken om rättsarkeologen Ruth Galloway. Ruth blir smickrad när hon kontaktas av den italienska arkeologen Angelo Morelli som hon tillbringade en natt med för länge sedan. Han behöver hjälp med att uttolka ett fynd av benrester i en liten bergsby nära Rom. Det var åratal sedan Ruth hade semester, så en vistelse i Italien kan hon inte tacka nej till. Tillsammans med sin dotter reser Ruth till Castello degli Angeli, där det inte blir så rofyllt som hon hoppats på.

Läs också: Mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Bok 11

Neapelkvartetten-serien av Elena Ferrante

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena har blivit en litterär världssuccé. Den första boken Min fantastiska väninna är en uppväxtskildring om kärlek, vänskap, svek och livet i Neapel.  Vi får följa Elena Greco och Lila Cerrullo som blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar.

Bok 12

Pompeji av Maja Lundgren

Välkomna till en liten landsortsstad i Syditalien. Välkomna till det lilla grymma Pompeji. Här gjuter Maja Lundgren liv i en stad som vi än i dag kan vandra omkring i. Hon berättar fantasifullt och levande om de människor som en gång rörde sig på Pompejis gator och torg, i patricierhus, på värdshus och bordeller. Det är en lustfylld och vanvördig berättelse, rik på både egensinniga karaktärer och vilda upptåg.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!