Experterna: Här är bladvändarna vi älskar att köpa på flygplatsen
Experterna: Här är bladvändarna vi älskar att köpa på flygplatsen
Böckerna

Experterna: Här är bladvändarna vi älskar att köpa på flygplatsen

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 26 juni 2018

Spänning, pyssel – och managementböcker. Det är vad vi helst köper i bokväg när vi ska ut och resa. Vi frågade experterna – personalen på Pocket Shop Arlanda – om tips! 

”Jag plockade upp den på flygplatsen.”

Det är något visst med att ha oplanerade restimmar framför sig. Timmar som kan fyllas med sömn, musiklyssning – eller en bok. Ja, en bok är nog det bästa valet ändå. Lyxproblemet ”vad ska jag läsa” har aldrig varit så aktuellt och på något vis är en bok som är köpt i en bokhandel på en tågstation eller flygplats lite annorlunda än andra böcker.

Men vad läser vi egentligen när vi ska ut och resa? Det vet Elin Lundh, som är regionchef på Pocket Shop Arlanda. Hon berättar att de, precis som överallt, säljer mycket av det som ligger på pockettoppen just nu. Men de säljer även mer av mycket annat.

– På flygplatser säljer vi mycket engelska böcker, gärna svenska författare på engelska som turister tar med hem som presenter. Många som reser i tjänsten tar också med dessa böcker som presenter utomlands.

Vad är en typisk flygplatsbok?

De som jobbar i en bokhandel på en plats där många reser får räkna med många frågor om boktips.
– Det är väldigt många som inte vet vad de vill ha när de äntligen har semester och tid och läsa. Dessutom efterfrågar de mycket pyssel och spel också så det ser vi alltid till att ha gott om.

Finns det en typisk ”flygplatsbok”?  Ja kanske. I så fall är det en spänningsroman, enligt Elin Lundh.
– Ibland känns vissa titlar som att ”den kommer bli en Arlandatitel”. Många vill läsa något spännande på resan, plus att det är verkligt bra att läsa spänning om man är flygrädd så att man glömmer det som sker runtomkring.

Överlag är det en väldigt positiv stämning i en bokhandel på flygplatsen, berättar Elin Lundh.  Alla ska ut och resa, har en biljett och pengar på fickan. Många handlar mycket, vilket säkert kan hänga ihop med att det där och då inte går att klicka hem något på nätet.

Affärsresenärerna är stamkunder

– Sedan har vi dessutom en stor kundgrupp som är affärsresenärer, de köper mycket management och ekonomi och ledarskap. Det är också något vi satsar extra mycket på på flygplatser. Den gruppen har inte tid att shoppa på andra ställen och är våra stammisar.

Är det många som frågar efter böcker som utspelar sig på resmålet?

– Nej, det är faktiskt inte så vanligt som man skulle kunna tro. Det är guideböcker i så fall. Annars vill folk vill ha det senaste, böckerna det snackas om. Och man bryr sig inte om att det är pocket, utan köper inbundet om det finns. Det finns en ovilja att vänta på pocketsläppet. Om man vill köpa en bok så gör man det. Det hör helt enkelt till resan att gå runt på Arlanda och plocka ihop en hög med deckare.

Tre perfekta bladvändare på resan

enligt personalen på Pocket Shop Arlanda Terminal 5

Helikopterrånet av Jonas Bonnier

Helikopterrånet jonas bonnier

Tidigt på morgonen den 23 september 2009 går larmet – en värdedepå i Västberga rånas. Det är upptakten till ett av de mest spektakulära brotten någonsin i Sverige. Rånarna anländer via helikopter och polisen kan bara se på när de försvinner med närapå 40 miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas.
Jonas Bonnier har skrivit en gastkramande roman byggd på mängder av intervjuer, en thriller full av halsbrytande detaljer från ett brott som kom att slå världen med häpnad. Helikopterrånet är såld till 29 länder, och rättigheterna till filmversionen har köpts av Netflix och Jake Gyllenhaal.

Boken finns här.

Livet börjar när du inser att du bara har ett av Raphaëlle Giordano

Livet börjar när du inser att du har bara ett av Giordano, Raphaëlle

En underhållande och inspirerande roman för alla som behöver stanna upp och hitta tillbaka till glädje och tacksamhet. Camille har ett bra arbete och en fin familj, men trots att hennes liv utåt sett är lyckat är hon inte lycklig. En regnig eftermiddag, på väg hem från jobbet, kör hon i diket utanför Paris. En man kommer till hennes undsättning. Han presenterar sig som Claude Duponel. Det är något med honom som får Camille att öppna sig. Claude, som arbetar med att hjälpa människor som tappat fotfästet, kan ställa en diagnos och menar att Camille lider av ”rutinsjuka”. Genom att följa Camille på hennes resa får vi läsare också verktyg till att förändra våra egna liv.

Boken finns här.

Sleeping giants av Sylvain Neuvel

sleeping igants sylvain neuvel

Nyskapande thrillerserie som tagit nätet med storm och kommer på svenska hösten 2018. I Deadwood, South Dakota cyklar den lilla flickan Rose i kvarteren nära sitt hem när marken plötsligt försvinner under henne. Hon vaknar upp på botten av en djup grop. Väggarna runt henne glöder av mystiska inristningar. Räddningspersonalen som kikar ner i hålet möts av en chockerande syn: en liten flicka i en gigantisk hand av metall.

Boken finns här.

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En sida till? Fortsätt läs!