5 böcker för dig som gillade ”Jag är Zlatan”
Boktips

5 böcker för dig som gillade ”Jag är Zlatan”

Boken Jag är Zlatan nådde en publik som inte vanligtvis läste böcker. Den är ett bevis för att riktigt starka historier går att ta till sig även om man är en ovan läsare. Vi har några liknande boktips!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 12 september 2022

Boken Jag är Zlatan nådde en publik som inte vanligtvis läste böcker. Den är ett bevis för att riktigt starka historier går att ta till sig även om man är en ovan läsare. Vi har några liknande boktips!

Bok 1

Säg inget till mamma av Tomas Omar Al-Jeddahwi

Inbunden
Köp boken

En uppväxtskildring i det tidiga 80-talets Stockholm där fotbollens supporterkultur tar stor plats. Livet med en oberäknelig, självupptagen och excentrisk pappa skapar en osäker och utsatt tillvaro för en ung kille. Samtidigt är det spännande med tokiga gubbar, lirare och fixare. Livet med AIK blir viktigare än allt och att vara supporter är snart hans identitet. Det är miljöer fyllda av manlighet och ibland våld, med kollektivets egna lagar och regler.

Bok 2

Sporten och livet enligt Lundh av Olof Lundh

danskt band
Köp boken

Olof Lundh är en av Sveriges mest profilerade sportjournalister som i den här boken samlar sina bästa reportage, krönikor och texter. I Sporten och livet enligt Lundh kan du läs om allt från hur det går till i Monaco när tv-rättigheter byter ägare till vad hans mamma betydde för honom. Och såklart – om Zlatan.

Bok 3

Det du inte såg av Patrik Sjöberg och Markus Lutteman

När Det du inte såg kom ut 2011 skakades hela Sverige. I boken berättar Patrik Sjöberg, en av idrottens genom tiderna största stjärnor, om de sexuella övergrepp han utsattes för som ung. Sjöbergs avslöjanden följdes av andra idrottares och debatten runt ledarnas ansvar lever i allra högsta grad vidare.

Bok 4

Da Vinci-koden av Dan Brown

Inte en sportbok, men en bok som likt Jag är Zlatan nådde en annars svårtillgänglig läsarkrets.

Robert Langdon är en konsthistoriker och symbolikexpert som befinner sig i Paris för en föreläsning. Han kallas till Louvren där intendenten hittats brutalt mördad. Ett märkligt chiffer har hittats i närheten av kroppen och Langdon har kallats dit för att lösa gåtan, men i själva verket är han misstänkt för brottet. Tillsammans med polisens kryptograf, Sophie Neveu, finner han ledtrådar i Leonardo Da Vincis gamla verk. Det blir starten på en jakt på sanningen och en lika upplysande som farlig hemlighet.

Översättare: Ola Klingberg

Bok 5

Tim av Måns Mosesson

Inbunden
Köp boken

Det har gått fyra år sedan Tim Bergling tog sitt liv. Tim – biografin om Avicii berättar historien om en DJ och producent som förändrade housemusiken i Sverige och världen. Men den berättar också om en skör ung man som blev vuxen i ett omänskligt uppskruvat tempo. Journalisten Måns Mosesson har intervjuat Tims familj, vänner och musikkollegor för att komma stjärnproducenten in på livet.

En sida till? Fortsätt läs!