Författarna: Här är böckerna som alla män borde läsa
Boktips

Författarna: Här är böckerna som alla män borde läsa

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 26 oktober 2018

Vi frågade några av våra främsta författare om deras bästa boktips till män. Läs deras svar här!

1. Anders de la Motte


Foto: Thron Ullberg

Född: 1971 i Billesholm i Skåne.
Bor: I Lomma.
Böcker: Har skrivit bland andra [geim], MemoRandom, UltiMatum och Höstdåd.
Aktuell: Med boken Vintereld, den tredje delen i årstidsserien.

Anders de la Mottes boktips

– Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman. En bok som är både rolig, har hög igenkänningsfaktor och samtidigt tar upp mycket av det svåra med att samtidigt vara man, förälder, partner och människa.

2. Stina Jackson


Foto: Andrew Kowalyshyn

Född: 1983 i Skellefteå.
Bor: I Denver, USA.
Aktuell: Med debutboken Silvervägen.

Stina Jacksons boktips

– Jag skulle vilja rekommendera Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis med motiveringen att det är en oerhört vacker och skrämmande berättelse om kvinnlig utsatthet. En viktig bok som alla borde läsa, inte minst män.

3. Sofia Lundberg


Foto: Viktor Fremling

Född: 1974 i Västerås.
Böcker: Den röda adressboken.
Aktuell: Med boken Ett frågetecken är ett halvt hjärta.

– En intressant fråga som egentligen kräver ytterligare en fråga: Vad är manlighet respektive kvinnlighet? Om vi börjar där så tycker jag att Simone de Beauvoirs klassiska bok Det andra könet fortfarande är väl värd att läsa. Den gjorde stort intryck på mig när jag var ung. Jag minns att jag gick runt med texten Man föds inte till kvinna, man blir det på min pärm i skolan så att alla skulle se den. Speciellt vissa lärare som inte var allt för medvetna. Beauvoir lyfter vikten av att alla individer måste tillåtas att leva som fria subjekt, själva forma sin identitet och ta ansvar för sina liv för att jämlikhet ska uppnås. Och att vi måste reflektera över hur vi själva bidrar till att skapa ideal kring kvinnlighet respektive manlighet. Högaktuellt även i dag.

4. Håkan Nesser


Foto: Caroline Andersson

Född: 1950 i Kumla
Böcker: Bland andra 10 romaner om kriminalkommisarie Van Veteeren och Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö.
Aktuell: Med boken De vänsterhäntas förening

Håkan Nessers boktips

– Mitt tips är en hel författare och två böcker. Delphine de Vigan. Böckerna är förstås de där två som hänger ihop och som är hennes senaste: Ingenting kan hindra natten och Baserad på en sann historia. Vet inte riktigt vad det är som gör dem så fantastiskt bra, kanske det enkla, okonstlade tonläget och att de är så biografiska. Man tror hon berättar den s.k. sanningen, helt enkelt, och det gör hon antagligen också. Baserad på en sann historia vill man nästan läsa om omedelbart när man kommit till slutet. Jag läste böckerna i fel ordning, det funkar men rekommenderas inte.

5. Clara Henry


Foto: Magnus Ragnvid

Född: 1994 utanför Göteborg.
Bor: I Stockholm.
Böcker: Ja jag har mens, hurså? 
Aktuell: Med boken Mot framtiden.

Clara Henrys boktips

– Jag drar till med Ett jävla solsken av Fatima Bremmer. En bok om Ester Blenda Nordström. Eftersom vi alla är så dåligt upplysta om kvinnor i historien. Och män borde titta på/läsa om/skratta åt kvinnor oftare än vad de gör.

6. Carolina Setterwall

Carolina Setterwall
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Född: 1978 i Sala.
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Med debutboken Låt oss hoppas på det bästa.

Carolina Setterwalls boktips

– Läs kvinnors berättelser. Låt det inte ”råka bli” en mans ord och perspektiv, gång efter gång efter gång. Läs Maken av Gun-Britt SundströmMärta Tikkanens Århundradets kärlekssagaVigdis Hjorts Arv och miljöBodil Malmstens Det här är hjärtatNina Lykkes Nej och åter nejSigrid Rausings MalströmBea Uusmas Expeditionen: min kärlekshistoria eller välj någon annan. Huvudsaken är att du väljer någon och inte gör det till ett undantagsfall.

7. Mattias Edvardsson


Foto: Caroline Andersson

Ålder: 39 plus.
Bor: Löddeköpinge i Lund.
Böcker: Bland andra En nästan sann historia, April, april och Dit drömmar färdas för att dö.
Aktuell: Med boken En helt vanlig familj.

Mattias Edvardssons boktips

– Jag skulle vilja tipsa om Hustrun av Meg Wolitzer. En briljant roman om en kvinna som till slut får nog av att leva hela sitt liv i skuggan av sin uppburne make, den store författaren och kulturmannen som hyllats för sina insiktsfulla skildringar av äktenskapet, men som verkligen inte lyckats leva som han skriver.

8. Gun-Britt Sundström

Gun-Britt Sundström
Foto: Ulla Montan

Född: 1945.
Böcker: Bland andra Maken, För Lydia och Student-64.
Aktuell: Med boken Skrivliv

Gun-Britt Sundströms boktips

– Cora Sandels trilogi om Alberte vet jag att en del manliga läsare missar för att den har fått stämpeln kvinnolitteratur. Kanske bidrar titlarna till det eftersom de tyvärr låter precis som flickböcker: Alberte och Jakob, Alberte och friheten och Bara Alberte.

Men böckerna handlar verkligen inte bara om flickor eller kvinnor. I första boken finns till exempel fina porträtt även av Albertes desillusionerade pappa och av Jakob, hennes olycksfågel till bror som rymmer till sjöss. I andra boken ryms ett kärleksförhållande som förvandlar Alberte, trots hennes rädsla för att fastna i hustrurollen, och när den romantiska kärleken har gått om intet skildras även kamratligt samliv på ett medkännande sätt. Men bra böcker är ju inte bra för att de handlar om det ena eller det andra könet. Cora Sandel skriver om oss människor.

9. Lina Bengtsdotter


Foto: Anna-Lena Ahlström

Född: 1977 i Gullspång.
Bor: I Stocksund.
Böcker: Hålrum och Annabelle.
Aktuell: Med boken Francesca, andra delen i trilogin om kriminalinspektör Charlie Lager.

Lina Bengtsdotters boktips

– Den första bok jag kommer att tänka på är förstås Simone de Beauvoirs Det andra könet. Det behövs kanske ingen närmare motivering till det. Sedan skulle jag också vilja ge bort Allt vi inte pratar om av Ida Östensson och Thor Rutgersson, en viktig bok om hur förslag till samtal om ämnen som män kanske inte vanligtvis pratar om. Slutligen vill jag ge bort Thordis Elvas På andra sidan förlåtelsen. Det är en självbiografisk bok där Thordis gör upp med den man som våldtog henne när hon var 16. Mannen, som hon skrivit boken tillsammans med, var vid den här tidpunkten hennes pojkvän. Boken är viktig för att ge förståelse för hur till synes vanliga män kan utföra fruktansvärda handlingar, men också  för att det visar att det går att förlåta, försonas och gå vidare, att det finns hopp.

10. Sara Kadefors

Sara Kadefors
Foto: Ulrica Zwenger

Född: 1965 i Landvetter.
Bor: I Stockholm.
Böcker: Bland andra ungdomsromanen Nyckelbarnen, Kast med liten kniv och Lex Bok.
Aktuell: Med böckerna Billie alla tillsammans, som ingår i den populära ungdomsserien om Billie.

Sara Kadefors boktips

– Med uppenbar känsla för stil– ett reportage om manlighet av Stephan Mendel-Enk. En klassiker om manlighet som alla i min familj har läst, inklusive mina två söner. Bygger på intervjuer och författarens egna tankar och erfarenheter av att vara man. Oavbrutet intressant – och viktigt!

11. Mari Jungstedt


Foto: Anna-Lena Ahlström

Född: 1962.
Böcker: Kriminalromanerna om kommisarie Anders Knutas, där bland andra Det andra ansiktet och Den man älskar ingår.
Aktuell: Med boken Ett mörker mitt ibland oss, ytterligare en del i serien om Anders Knutas.

Mari Jungstedts boktips

– Jag tycker att alla män borde läsa Katarina Wennstams Flickan och skulden för att fundera kring de förlegade sexistiska attityder som finns gentemot kvinnor, inte bara i rättssalarna, utan i hela samhället. Boken är visserligen över tio år gammal, men när de har läst klart kan de fylla på genom att lyssna på Katarinas Wennstams sommarprogram i P1 från 2018, bara för att konstatera att inte mycket har hänt och att det fortfarande finns en massa strukturer som behöver förändras. Och vi kvinnor behöver männens hjälp!

12. Helena Dahlgren


Foto: Stefan Tell

Född: 1980.
Bor: I Tyresö.
Böcker: Bland andra Orkidépojken och 100 hemskaste.
Aktuell: Med boken Ödesryttarna – Jorvik kallar, första delen i serien om Ödesryttarna.

Helena Dahlgrens boktips

– Naondel av Maria Turtschaninoff, en rasande – och rasande vacker – uppgörelse med mäns våld mot kvinnor i tidlös fantasyskrud. Turtschaninoffs sagolika språk skimrar och får budskapet att bli än mer angeläget.

13. Lin Jansson


Foto: Ola Kjelbye

Bor: I Göteborg.
Aktuell: Med debutboken Ragga som du shoppar.

Lin Janssons boktips

Vi ska ha barn av Marie Björk. En bok alla män som ska bli föräldrar, känner föräldrar eller har föräldrar borde läsa. Sedan vill jag tipsa om Björnstad av Fredrik Backman, för att den beskriver lagsport, tillhörighet och manlighet på ett sätt som jag tror många kan känna igen sig i och börja fundera av.

14. Elin Ek


Foto: Hans Samuelson

Född: 1976 i Sundsvall.
Böcker: Athena. Grattis världen jag är här nu.

Elin Eks boktips

– Jag tycker att alla män (och alla andra) skulle läsa Clara Henrys Ja jag har mens, hurså? Det är så konstigt att en sådan stor och viktig del av kvinnors kroppar fortfarande är smussligt och tabubelagt – och hur mycket okunskaperna ställer till med! Det borde ligga i alla mäns intresse att kunna allt om mens, om så bara för att själv kunna vara med och påverka sin reproduktion. Clara Henry tar sig an ämnet på ett pedagogiskt och roligt sätt! 

15. Catharina Ingelman-Sundberg


Foto: Caroline Andersson

Född: 1948.
Böcker: Bland andra Kaffe med rån och Låna är silver, råna är guld.
Aktuell: Med boken Krutgummor på krigsstigen.

Catharina Ingelman-Sundbergs boktips

– Du förbjöd mig inte att tipsa om en egen bok. Så då skulle jag vilja tipsa om Rån och inga visor som ju är en allvarlig bok om finansvärlden och vad som händer om man inte betalar skatt och bara tänker på att berika sig…

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!