Författarna tipsar: det här läser vi sommaren 2018
Boktips

Författarna tipsar: det här läser vi sommaren 2018

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 04 juli 2018

Fyra författare inom olika genrer, men med två saker gemensamt: de är pocketaktuella och de kommer alla att LÄSA i sommar. Här är stjärnförfattarnas bästa tips! 

Vad är väl bättre än att få boktips av en författare du gillar? Vi menar, om du gillar vad författaren skriver, finns en stor chans att du även ska gilla det hon eller han själv läser. Vi har därför låtit fyra författare skriva om sina läsplaner i sommar: Anna Jansson, Åsa Hellberg, Jonas Bonnier och Anders Hansen.

Anna Jansson

Anna Jansson är deckarförfattare och har bland annat skrivit serien om kriminalinspektör Maria Wern. Här har hon skrivit om tre pocketböcker hon kommer att läsa i sommar.

1793 av Niklas Dag Och Natt. En andlöst spännande och välskriven roman med en fingertoppskänsla för tidsandan i Stockholm 1793.

Störst av allt av Malin Persson Giolito. En bra bok är som ett gott vin – det ska finnas en lång eftersmak. Det här är en oerhört tät och spännande bok som lever kvar länge i tanken.

Selfies av Jussi Adler Olsen. Ännu en charmig bok om avdelning Q, med ett bra driv. Det är avkoppling när den är som bäst.

Bild på bokomslaget 1793 av Niklas Natt och Dag Bild på bokomslaget Störst av allt av Malin Persson Giolito Bild på bokomslaget till Selfies av Jussi Adler-Olsen

Åsa Hellberg

Åsa Hellberg

Åsa Hellberg skriver feelgood-romaner och har bland annat skrivit trilogin om Sonja. Det här är vad som står på hennes lyssnar- och läsaragendan i sommar.

Ljud: Avslutar just Mikael Persbrandt: så som jag minns det, underbart tecknad av Carl-Johan Vallgren och fantastisk inläsning av huvudpersonen själv.

Läser inbundet: Anna Fredrikssons nya bok, Mellan himmel och hav. Första delen i en trilogi om tre starka kvinnor i tre generationer. Utspelas på Österlen. Bra som tusan, man är där!

På läsplattan: Just laddat ned min stora idol Marian Keyes nya På egen hand. Vad händer när maken vill ta ett brejk. Får man ett brejk själv också då?

Inga mord och eländen i min bokvärld den här sommaren!

Omslag av ljudboken Mikael Persbrandt: så som jag minns det  Bild på bokomslag av Marian Keyes bok På Egen hand

Jonas Bonnier

Jonas Bonnier med boken Little fires everywhere i hand

Jonas Bonnier har bland annat skrivit Helikopterrånet och är just nu aktuell med Stockholm Odenplan – en spänningsroman i kortformat. Det här är vad Jonas har läst och planerar att läsa i sommar.

Ahmed Saadawis Frankenstein in Baghdad är kanske inte min största läsupplevelse den här sommaren, men den är ändå, nästan, värd besväret. En tankevärld man inte alltid möter i bokform, en hisspitch som är underbar och en del karaktärer som tveklöst stannar kvar efter läsningen. Magisk realism i irakisk förpackning, liksom.

Sedan älskade jag – ÄLSKADE – andra delen av Deborah Levys skrivmemoarer, The Cost of Living. Hon skriver ju om mig, och vem kan motstå det? Vi delar till och med kärleken till el-cykeln. Så nära, så berörande, så engelsk, så ärlig. Och så kort! Underbart.

Slutligen Celeste Ngs Little Fires Everywhere. Borde ha läst för länge sedan, men har inte gjort. Men nu är det snart sommar, och då är det äntligen dags. Har ingen aning om den här boken, annat än att jag tror att jag borde älska den. Störst av allt är väl hoppet?

Bild på bokomslaget till Frankenstein in Baghdad Bild på bokomslag av The cost of livning av Deborah Levy  Bild på omslaget av boken Little fires everywhere av Celeste Ng

Anders Hansen

Anders Hansen

Anders Hansen är läkare, överläkare i psykiatri och civilekonom och har bland annat skrivit boken Hjärnstark och Fördel ADHDHär delar han med sig av vad han ska läsa i sommar. 

I sommar läser jag Leonardo Da Vinci av Walter Isaacson. Har läst hans böcker om Einstein och Steve Jobs som båda var toppen så jag har förhoppningar om att även denna snillebiografi är bra.

Kommer också läsa också Who’s in Charge? av Michael Gazzaniga, hjärnforskare som skrivit flera läsvärda böcker. Den här handlar om medvetandet och om fri vilja och Gazzaniga är en av planetens djupaste tänkare om just dessa områden.

Även om jag mest läser facklitteratur ska jag försöka klämma in minst en skönlitterär bok, lutar åt Ett litet liv av Hanya Yanagihara som flera kompisar rekommenderat.

Bild på bokomslaget till Leonardo Da Vinci av Walter Isaacson Bild på bokomslaget till Who's in charge? Bild på bokomslaget till Ett litet liv av Hanna Yanagihara

En sida till? Fortsätt läs!