Författarparet som skriver smart feelgood om kärlek i bokbranschen
Författare

Författarparet som skriver smart feelgood om kärlek i bokbranschen

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 27 juni 2018

Författarparet Tiina Nevala och Henrik Karlsson jobbar båda i förlagsvärlden och skrev boken de själva saknade: smart feelgood för boknördar! För såna som oss är en ovanligt oväntad relationsroman – som utspelar sig i litteraturvärlden.

Det känns både modigt och oväntat att ett par som annars jobbar med att lyfta andra författare plötsligt själva tar steget fram i rampljuset (tankarna förs till världsundret AJ Finn, som gjort samma sak). Men det är smart! För vem vet vad läsarna suktar efter mer än de som själva jobbat med det? Tiina Nevala jobbar till vardags som PR-ansvarig på just ett bokförlag och Henrik Karlsson är frilansande bokredaktör med många år i bokbranschen bakom sig. Och det saknas en bok som deras i Sverige, förklarar de. En smart relationsroman med oväntade vändningar, som tar läsaren på allvar. Som både ger och tar lite.

Den svenska litteraturen har varit otillåtande

– Det finns liknande i brittisk litteratur, exempelvis En dag av David Nichols, som har en viss ”wit”. Det har inte varit så ”fint” i Sverige men nu vill vi nå dit, säger Tiina Nevala.

Det är tanken med För såna som oss: litterärt men ändå roligt. I den svenska litteraturen har det nästan varit farligt att försöka vara rolig, tycker Henrik Karlsson.

– Man ska helt enkelt vara allvarlig om det ska vara litterärt. Vi ville skriva en smart romcom.

Huvudpersonerna i boken är förlagsredaktören Liv och litteraturvetaren Jens. De möts fyra gånger under ett år: första gången på en stenmur i den grekiska natten. Andra gången när de ska debattera mot varandra i direktsänd tv. Tredje gången börjar de umgås. Fjärde gången … vi ska inte avslöja för mycket. Men inget blir som läsaren tänkt sig. Förlagsmiljön, oväntade vändningar och många roliga litterära referenser hjälper till att komma ifrån den klassiska feelgood-boken.

Personerna finns inte på riktigt

De jobbiga författarna, förläggarna och kulturpersonligheterna väcker direkt tankar på saker man hört om …  Men tyvärr finns inte personerna på riktigt utan bygger på samlade erfarenheter och personer som författarna Henrik Karlsson och Tiina Nevala träffat under sina år i den svenska förlagsvärlden. Och nu har de valt att skriva en roman placerad i den värld de känner bäst.

– Vi ville skriva underhållning som vi själva skulle velat läsa helt enkelt. Titeln För såna som oss, är också av att vi ville skriva för såna som oss. Och då var det bara att gräva där vi stod, säger Henrik Karlsson.

För ja, förlagsvärlden är spännande, full av kärlekshistorier och många är eller har varit tillsammans med någon i samma bransch – som exempelvis Tiina och Henrik. De har varit ett par i sju år. Boken har de skrivit helt och hållet tillsammans med en gemensam röst.

– Att leva ihop och att det funkar att skriva ihop är inte givet. Men grunden till det är att det här var vår gemensamma vision från början.

– Plus att vi jobbat ihop så länge vi känt varandra, tillägger Tiina.

Nu skriver de på nästa projekt, som än så länge är hemligt. Tidigare har de skrivit ljudboksserien Samtal pågår tillsammans.

För såna som oss

För såna som oss

Henrik Karlsson, Tiina Nevala

Fakta

 • Vem:

  Henrik Karlsson och Tiina Nevala

 • Födda:

  1979 och 1970

 • Bor:

  Gustavsberg

 • Gör:

  Författare, frilansande redaktör (Henrik) och PR-ansvarig (Tiina)

 • Böcker:

  Ljudboksserien Samtal pågår. 

 • Aktuella:
Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!