Guide: Upplev New York som en äkta New Yorker!
Författare

Guide: Upplev New York som en äkta New Yorker!

Det bästa sättet att uppleva en stad är genom invånarnas egna ögon. Författarna Jenny Nordberg, Lennart Pehrson, Meg Wolitzer och Mikkel Rosengaard, alla New York-bor, delar med sig av tips för den som avklarat de klassiska attraktionerna och är redo att uppleva ett nytt New York.

Av: Stephanie Tärnqvist
Publicerad: 06 december 2016

Det bästa sättet att uppleva en stad är genom invånarnas egna ögon. Författarna Jenny Nordberg, Lennart Pehrson, Meg Wolitzer och Mikkel Rosengaard, alla New York-bor, delar med sig av tips för den som avklarat de klassiska attraktionerna och är redo att uppleva ett nytt New York.

JENNY NORDBERG, författare till De förklädda flickorna i Kabul

1. Träna New York style! I New York finns världens absolut bästa tränare, som samtidigt är skådespelare, artister och musiker. Varje klass motsvarar en konsert, en Broadway-show, eller en spirituell sekt-meditation, där du själv deltar. Jag föreslår en timme med någon av dessa stjärnor i en riktigt originell klass för en högre livsupplevelse, alltid med en fantastisk playlist. Sadie Kurzbans ”305” för vansinnig Miami-dans, Taryn Toomeys ”The Class” för hopp och skutt-skrikterapi, Patricia Morenos ”Intensati” för aggressions-boxning och yoga i kombination. Eller vad som helst med Marvin Foster eller Laurie Cole.

2. Spana på neurotiska golfare vid Chelsea Piers. Gå till den enorma utomhus-golfrangen på västra piren som är inhägnad med nät och titta på neurotiska bankers som står i små lådor staplade på varandra och slår golfbollar rakt ut i himlen och mot havet, och förundras över att detta existerar mitt på Manhattan, som är världens dyraste fastighetsmark.

 

MEG WOLITZER, författare till Hustrun

1. Besök en klassisk bokhandel i Greenwich Village. Den lilla bokhandeln Three Lives i Greenwich Village, som varit min lokala favorit sedan tjugoårsåldern, finns fortfarande kvar på West 10th Street. Det är ett underbart litet ställe med vackra böcker som du kan köpa och sedan sätta dig och läsa på en bänk eller ett café i the Village. Det är ett perfekt sätt att spendera en eftermiddag i New York på.

 

LENNART PEHRSON, författare till trilogin om Utvandringen till Amerika 

1. Ta en drink i Manhattans näst största park. Ingen missar Central Park. Men Manhattans andra större park är också värd en utflykt. Riverside Park sträcker sig som ett mer än 6 kilometer långt band utefter övre delen av västsidan, nedanför Riverside Drive. Ett lämpligt mål är Ellington in the Park, en bar och restaurang i nivå med 103:e gatan. En drink smakar bäst när solen går ned på andra sidan Hudsonfloden. Stället kan också nås med en kort promenad från tunnelbanestationen Broadway och 103:e gatan. Öppet under sommarhalvåret.

2. Njut av ostron med egen app! Vad som började som en liten kvarterskrog har utvidgats i en större lokal och det finns nu till och med en särskild app för ostronen på Mermaid Inn. Oysterpedia går att ladda ned till den egna mobilen och ger information om de olika ostron som tidigt på kvällen går för 1 dollar styck. Ostronen, från både öst- och västkusten, är huvudnummer på en meny som domineras helt av seafood. Fortsätt med fish tacos eller en lobster roll, ställets hummersallad med bröd och pommes frites. Hörnet Amsterdam Avenue och 88:e gatan.

3. När New York var New Amsterdam. New York var en gång en liten holländsk by, en avlägsen kolonial utpost som dess grundare kallade namnet Nya Amsterdam. Med en ny permanent utställning på Museum of the City of New York – New York at it core – skildras utvecklingen över 400 år framåt och hur New York kom att bli ”världens huvudstad”. Arbetet med utställningen har pågått i fem år och upptar nu närmare 800 kvadratmeter på tre våningsplan. En del, The Future City Lab, blickar framåt med hjälp avc ny teknik för att ge en glimt av hur en fortsatt befolkningsökning och en ökad mångfald formar staden. Museum of the City of New York, femte avenyn vid 103:e gatan.

MIKKEL ROSENGAARD, författare till Föreställningar om Ana Ivan 

1. Gömda världar. I över ett halvt århundrade har Manhattan varit en lekplats för världens avantgardekonstnärer. Bakom en svart dörr i Tribeca har Lamonte Young installerat en värld av pulserande ljud och ljus (275 Church Street), och mitt i Soho har konstnären Walter de Maria fyllt en hel lägenhet med jord, bara för att man kan, och för att staden var så tom och gatorna så tindrande full av hemligheter att man kunde gråta (141 Wooster Street).

2. Gallerier och pizza i Brooklyn. Idag har Manhattan blivit för dyrt, och många konstnärer har flyttat till Brooklyn. I Bushwick har gallerier som SIGNAL, Interstate och Clearing utställningar med konstnärer på frammarsch som Meriem Bennani och Korakit Arunanondchai, och efteråt kan du hitta avantgardefolket på queerbaren Happyfun Hideaway, konsertstället Trans-Pecos, ölbryggeriet Honey’s, eller bara slå dig ner med New Yorks bästa pizza hos Roberta’s.

En sida till? Fortsätt läs!