Hallå där, Viveca Lärn!
Författare

Hallå där, Viveca Lärn!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 22 augusti 2017

Tv-serien om Saltön, som bygger Viveca Lärns tre böcker Öster om Heden, Väster om Vinga och Södra vägen till Saltön, är tillbaka i tv-rutan. Under fyra söndagar får vi återse bland andra tobakshandlaren Blomgren och hans fru Emily, ostronfiskaren Bengt och många fler.

Hej Viveca, hur är det att se sina verk tolkade genom någon annans ögon?
Jag flyger sällan i taket, för jag tycker att böcker är en sak och filmer som bygger på böcker en helt annan. Båda kan vara bra, men på olika sätt. För mig är det viktigast vad som händer i läsarens/tittarens eget huvud precis som att allting från början skapats i mitt eget. Jag tycker förstås att de som tycker om mitt Saltön både ska läsa böckerna och se tv-serien.

Har du varit involverad i inspelningen på något sätt?
Lena Koppel och jag har haft många glada diskussioner och jag har bidragit rätt mycket i arbetet, bland annat med resuméer och personbeskrivningar. Jag kan ju mina böcker… Men när SVT ville ha med tre helt nya (yngre) figurer sa jag att jag inte vill hitta på folk som inte förekommit i mina romaner. Så de har Lena Koppel skapat.

Det har varit väldigt roligt att följa inspelningarna på Skaftö och en härlig stämning hos teamet och skådespelarna. Jag har också muntligt fått lägga på lite resuméer och personbeskrivningar. Pratjobbet har som vanligt varit jätteroligt och Lena har utvecklat serien med  ett extra steg med roliga teckningar. Jag hoppas förstås att min sista roman om Saltön Halta Hönans hotell som kom förra året ska bli en femte tv-serie.

Har du någon favorit gällande bok som blivit film eller tv-serie?
Av min egna är det Midsommarvals som Carin Mannheimer regisserade.  Och av andra exempelvis Babettes gästabud och En man som heter Ove.

Foto: Emelie Asplund, Shutterstock

Köp boken här

Fakta

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!