Kerstin Ekmans
Boktips

Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten": en tidlös bladvändare

Mängder av TV-tittare följer filmatiseringen av "Händelser vid vatten". Vi minns hur Kerstin Ekmans bok skakade om hela Sveriges läsare.

Av: SelmaStories
Publicerad: 20 januari 2023

Mängder av TV-tittare följer filmatiseringen av "Händelser vid vatten". Vi minns hur Kerstin Ekmans bok skakade om hela Sveriges läsare.

Boken skrevs medan Bosnienkrigets ofattbara fasor matades fram på våra teveskärmar. Den skrevs i en by där en gammal skogskultur föll sönder under civilisationstrycket.

Så berättade Kerstin Ekman i en intervju med Dagens Nyheter 2020, om hur den tidlösa klassikern till bladvändare Händelser vid vatten kom till under hennes skrivande händer. Hon berättar också att hon började skriva boken 1988, men det dröjde till 1993 innan den mötte läsarna och väckte enorm uppmärksamhet. Intrycket och de känslor som förmedlas har verkat outplånligt på mängder av läsare. Pojken i brunnen med ålen, vattnet som viskar och jämrar. Och, precis som i så många av Kerstins Ekmans romaner, naturen och. människans sätt att fara illa fram med den. Det är förstås olidligt spännande också – ett olöst dubbelmord, en mörk kraft som påverkar människors liv.
Händelser vid vatten belönades bland annat med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris.

Klimatfrågan är mer aktuell än någonsin, men genom alla tider har vi människor känt en sorts instinktiv rädsla för naturen. Kanske är det en helt naturlig reaktion, kanske är det våra egna beteenden som bygger den. Klart är iallafall att relationen naturen är det som bygger karaktärerna i bladvändaren Händelser vid vatten – en bok som Rolf Lassgård föreslog som Sveriges nationalepos .

Händelser vid vatten

Händelser vid vatten

Kerstin Ekman
Storpocket
Köp boken

Om boken

I början av sjuttiotalet var Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra – tills något hände: ett dubbelmord, långt ute i väglöst land. Det hann sedan gå arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv. Det är dessa människor i små bortglömda byar och samhällen, och deras försök att hitta sammanhang, som  Händelser vid vatten handlar om. Men i lika hög grad är det en roman om ett landskap som människan har farit illa fram med. När de stora skogsbolagen drar sig tillbaka är det för alltid förändrat av hyggen, vägnät och grustäkter.

Läs mer