Kerstin Ekmans mest älskade böcker enligt våra läsare
Artiklar

Kerstin Ekmans mest älskade böcker enligt våra läsare

Kerstin Ekmans roman Händelser vid vatten från 1993 är en riktig snackis just nu i och med att den blivit TV-serie. Hon debuterade 1959 och är en extremt produktiv författare som skrivit många böcker. Vilka ska man läsa först? Här har vi gjort ett urval av hennes bästa romaner, enligt läsarna.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Bodil Bergqvist
Publicerad: 19 juli 2023

Kerstin Ekmans roman Händelser vid vatten från 1993 är en riktig snackis just nu i och med att den blivit TV-serie. Hon debuterade 1959 och är en extremt produktiv författare som skrivit många böcker. Vilka ska man läsa först? Här har vi gjort ett urval av hennes bästa romaner, enligt läsarna.

Kersin Ekman är idag en av Sveriges mest älskade författare. Men visste du att hon startade sin författarkarriär med deckare? Ja, det är sant. Ekman debuterade med deckaren 30 meter mord 1959. Hon skrev ytterligare några pusseldeckare innan hon 1961 började kombinera pussel med psykologi. Hennes sista deckare, Pukehornet, skrev hon 1967 och den har räknats som en uppgörelse med deckargenren.

Kerstin Ekman har tidigt gjort sig känd för sina fantastiska skildringar av människor och relationer. Men likväl för sina möten med naturen. Hon har tidigare skrivit om skogen, bland annat i essäsamlingen Herrarna i skogen. Hennes bok Gubbas hage är också den en studie över skogen och marken i hennes hemtrakter. Hon räds över den artrikedom som hotas av utarmning och försvinnande. Kanske är det på grund av hennes kärlek till naturen och hennes närhet till växter och blommor, som vi håller henne så kär. Hur hon värnar om någonting som vi alla är rädda ska försvinna.

Hennes mest centrala verk är den så kallade Vallmstasviten, i vilken böckerna Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus, ingår. Denna upptog henne under ett helt decennium och beskrev industrialiseringen och den historiska förändringen av det svenska samhället ur kvinnornas och barnens perspektiv, som en provokativ motberättelse till den dåvarande historieskrivningen.

Ekmans förkärlek för naturen fortsätter att speglas i hennes senaste roman Löpa varg som utspelar sig på Norrlands glesbygd och i dess förtrollande skogar. I berättelsen följer vi Ulf Norrstig, en pensionerad jägare och hans relation till jakten och skogen. De framstående teman är bland annat manlighet, åldrande, djur, skog, jakt och människans påverkan på naturen.

En annan viktig bok i Kerstin Ekmans stora bibliografi är Händelser vid vatten, som anses vara en sorts modern klassiker. Deckarberättelsen om ett dubbelmord i en jämtländsk by som skakade om Sveriges läsare när den först kom ut 1993 har idag filmatiserats av SVT i form av en TV-serie med samma namn. Denna Augustprisade roman har föreslagits som ett svenskt nationalepos, och behandlar tidlösa ämnen som människans relation till naturen, döden och kärleken, berättat på ett fängslande och hisnande vackert sätt med Ekmans vassa penna.

I höst 2023 kommer Min bokvärld, en essäsamling i 24 kapitel där Ekman berättar om sina starkaste läsupplevelser och de böcker som hon kommit att älska, verkat som vänner och tröstat henne, och hur läsandet och skrivandet hör ihop.

Är det dumt att ge sig på tjocka och bra böcker så tidigt i livet att man inte riktigt kan begripa dem? Det tror jag inte. Man kommer ju in i en fascinerande värld och man kan återkomma till den och få klart för sig mycket som man inte begrep från början. Varje omläsning öppnar nya rum i berättelsen. Och den öppnar i bästa fall obekanta rum inom en själv.

Min bokvärld

Min bokvärld

Kerstin Ekman
Inbunden
Köp boken
Händelser vid vatten

Händelser vid vatten

Kerstin Ekman
Storpocket
Köp boken
Löpa varg

Löpa varg

Kerstin Ekman

Ett urval av Kerstin Ekmans mest älskade böcker

Bok 1

Tullias värld av Kerstin Ekman

Inbunden
Köp boken

Kerstin Ekman tar oss tillbaka till antiken i ett porträtt av Ciceros dotter Tullias liv och värld. I antiken var det ovanligt att kvinnor fick sin röst hörd i litteraturen, och det finns knappt någon information om Tullia. I denna skönlitterära pärla med starka personliga drag får hon en röst.

Bok 2

Herrarna i skogen

I Herrarna i skogen går Kerstin Ekman ännu djupare in bland träden och kommer ut med en rik essäsamling? om historiens och diktens, sagans och mytens, botanikens och industrins skog.

Bok 3

Grand final i skojarbranschen

När författaren Lillemor Troj en dag läser manuset till en roman om sitt eget liv börjar marken under henne gunga. Den är skriven av en kvinna hon känner till väl, de har aldrig riktigt varit vänner men har i årtionden varit djupt beroende av varandra. Nu hotar kvinnan att förgöra den kloka persona som Lillemors läsare tror att hon är.

Bok 4

Mordets praktik

Här möter vi en ung läkare som anser sig vara den läkare som inspirerat Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Läkaren tvingas hjälpa till att utföra olagliga aborter. När han läser Doktor Glas blir han upprörd över skildringen. På Stockholms gator i början av 1900-talet ställer Kerstin Ekman frågor om människor, död och skuld.

Bok 5

Rövarna i Skuleskogen

Skord kommer från skogen. Han dras till människorna och på 1300-talet möter han dem. 500 år senare har han varit rövare, guldmakare och charlatan och dessutom lärt sig tala latin och umgåtts med lärda män. Genom Xenia lär han känna kärleken och blir allt mindre troll och mer människa.

Bok 6

Häxringarna av Kerstin Ekman

Storpocket
Köp boken

En klassisk romansvit om Katrineholm, kvinnorna som föddes där och hur deras arbete och slit blev delaktiga i samhällets framväxt och utveckling. I ett torp i samhällets utkant föds Tora. Hon är fattig och får avstå från kärleken för att istället bli ensam. Med sin starka vilja och arbetssamhet som enda verktyg kämpar hon sig genom samhället och livet.

Bok 7

Hunden

En bok skriven ur ett djurs perspektiv om när en hund nyfiken följer efter sin mamma ut i skogen. Men han tappar bort sig i en snöstorm och måste lära sig att klara sig själv. I den karga och ogästvänliga norrländska skogen försöker hunden överleva.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!