Kerstin Ekmans mest älskade böcker enligt våra läsare
Artiklar

Kerstin Ekmans mest älskade böcker enligt våra läsare

Av: Meja Uhlander
Publicerad: 19 november 2018

Kerstin Ekman är kanske mest känd för sina vackra naturskildringar, men vad många inte vet är att hon debuterade som deckarförfattare 1959. Idag är hon en av Sveriges mest älskade författare och dessutom för tredje gången nominerad till Augustpriset, nu för boken Gubbas Hage. 

Ja, det är sant. Kerstin Ekman debuterade med deckaren 30 meter mord. Och skrev ytterligare några pusseldeckare innan hon 1961 började kombinera pussel med psykologi. Hennes sista deckare, Pukehornet, skrev hon 1967 och den har räknats som en uppgörelse med deckargenren.

1978 valdes Kerstin Ekman in i Svenska Akademien och fick stolen efter Harry Martinson. Till Akademiens tvåhundraårsjublieum 1986 hade hon i essän Mine herrar föreslagit en genomgång av inträdestalen med avseende på värderingar, mentalitet och konstnärligt förhållningssätt. Två år senare lämnade hon tillsammans med Lars Gyllensten och Werner Aspenström.

Hennes mest centrala verk är den så kallade Vallmstasviten, i vilken böckerna Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus, ingår. Denna upptog henne under ett helt decennium och beskrev industrialiseringen och den historiska förändringen av det svenska samhället ur kvinnornas och barnens perspektiv, som en provokativ motberättelse till den dåvarande historieskrivningen.

I och med förra årets stora Metoo-våg skrev Kerstin Ekman om kvinnor och skam och hur det tack vare Metoo-rörelsen är i förändring. ”Vi finner oss inte längre” deklarerade hon i en artikel för Dagens Nyheter.


Bild: Gubbas hage

Hon gjorde sig alltså tidigt känd för sina fantastiska skildringar av människor och relationer. Men likväl för sina möten med naturen. Hon har tidigare skrivit om skogen, bland annat i essäsamlingen Herrarna i skogen. Hennes nya bok Gubbas hage är också den en studie över skogen och marken i hennes hemtrakter. Hon räds över den artrikedom som hotas av utarmning och försvinnande. Kanske är det på grund av hennes kärlek till naturen och hennes närhet till växter och blommor, som vi håller henne så kär. Hur hon värnar om någonting som vi alla är rädda ska försvinna.


Bild: Gubbas Hage 

Ett urval av Kerstin Ekmans mest älskade böcker

1. Händelser vid vatten

I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Men då händer det något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv.

Köp boken här.

2. Herrarna i skogen

I Herrarna i skogen går Kerstin Ekman ännu djupare in bland träden och kommer ut med en rik essäsamling– om historiens och diktens, sagans och mytens, botanikens och industrins skog.

Köp boken här.

3. Grand final i skojarbranschen

Grand final i skojarbranschen
När författaren Lillemor Troj en dag läser manuset till en roman om sitt eget liv börjar marken under henne gunga. Den är skriven av en kvinna hon känner till väl, de har aldrig riktigt varit vänner men har i årtionden varit djupt beroende av varandra. Nu hotar kvinnan att förgöra den kloka persona som Lillemors läsare tror att hon är.

Boken finns här.

4. Gubbas Hage

I hennes senaste bok skriver Kerstin Ekman om det vilda i skog och ängsmark och om den artrikedom som nu hotas av utarmning och försvinnande. Hon läser och vandrar i landskap och litteratur och låter oss dela det hon sett, tänkt och lärt.

Köp boken här.

5. Mordets praktik

Mordets praktik
Här möter vi en ung läkare som anser sig vara den läkare som inspirerat Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Läkaren tvingas hjälpa till att utföra olagliga aborter. När han läser Doktor Glas blir han upprörd över skildringen. På Stockholms gator i början av 1900-talet ställer Kerstin Ekman frågor om människor, död och skuld.

Boken finns här.

6. Rövarna i Skuleskogen

Röverna i Skuleskogen
Skord kommer från skogen. Han dras till människorna och på 1300-talet möter han dem. 500 år senare har han varit rövare, guldmakare och charlatan och dessutom lärt sig tala latin och umgåtts med lärda män. Genom Xenia lär han känna kärleken och blir allt mindre troll och mer människa.

Boken finns här.

7. Häxringarna

Häxringarna
En klassisk romansvit om Katrineholm, kvinnorna som föddes där och hur deras arbete och slit blev delaktiga i samhällets framväxt och utveckling. I ett torp i samhällets utkant föds Tora. Hon är fattig och får avstå från kärleken för att istället bli ensam. Med sin starka vilja och arbetssamhet som enda verktyg kämpar hon sig genom samhället och livet.

Boken finns här.

8. Hunden

Hunden
En bok skriven ur ett djurs perspektiv om när en hund nyfiken följer efter sin mamma ut i skogen. Men han tappar bort sig i en snöstorm och måste lära sig att klara sig själv. I den karga och ogästvänliga norrländska skogen försöker hunden överleva.

Boken finns här.

Foto: Bodil Bergqvist

KÖP BOKEN HÄR

KÖP BOKEN HÄR

En sida till? Fortsätt läs!