Kerstin Ekmans mest älskade böcker enligt våra läsare
Artiklar

Kerstin Ekmans mest älskade böcker enligt våra läsare

Kerstin Ekman är kanske mest känd för sina vackra naturskildringar, men vad många inte vet är att hon debuterade som deckarförfattare 1959. Idag är hon en av Sveriges mest älskade författare och är just nu aktuell med Tullias värld.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Bodil Bergqvist
Publicerad: 19 november 2018

Kerstin Ekman är kanske mest känd för sina vackra naturskildringar, men vad många inte vet är att hon debuterade som deckarförfattare 1959. Idag är hon en av Sveriges mest älskade författare och är just nu aktuell med Tullias värld.

Visste du att Kerstin Ekman startade sin författarkarriär med deckare? Ja, det är sant. Kerstin Ekman debuterade med deckaren 30 meter mord 1959. Hon skrev ytterligare några pusseldeckare innan hon 1961 började kombinera pussel med psykologi. Hennes sista deckare, Pukehornet, skrev hon 1967 och den har räknats som en uppgörelse med deckargenren.

1978 valdes Kerstin Ekman in i Svenska Akademien och fick stolen efter Harry Martinson. Till Akademiens tvåhundraårsjublieum 1986 hade hon i essän Mine herrar föreslagit en genomgång av inträdestalen med avseende på värderingar, mentalitet och konstnärligt förhållningssätt. Två år senare lämnade hon tillsammans med Lars Gyllensten och Werner Aspenström.

Hennes mest centrala verk är den så kallade Vallmstasviten, i vilken böckerna Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus, ingår. Denna upptog henne under ett helt decennium och beskrev industrialiseringen och den historiska förändringen av det svenska samhället ur kvinnornas och barnens perspektiv, som en provokativ motberättelse till den dåvarande historieskrivningen.

I och med 2017 års stora metoo-våg skrev Kerstin Ekman om kvinnor och skam och hur det tack vare metoo-rörelsen är i förändring. ”Vi finner oss inte längre” deklarerade hon i en artikel för Dagens Nyheter.

Kerstin Ekman har tidigt gjort sig känd för sina fantastiska skildringar av människor och relationer. Men likväl för sina möten med naturen. Hon har tidigare skrivit om skogen, bland annat i essäsamlingen Herrarna i skogen. Hennes bok Gubbas hage är också den en studie över skogen och marken i hennes hemtrakter. Hon räds över den artrikedom som hotas av utarmning och försvinnande. Kanske är det på grund av hennes kärlek till naturen och hennes närhet till växter och blommor, som vi håller henne så kär. Hur hon värnar om någonting som vi alla är rädda ska försvinna.

Nu är Kerstin Ekman åter aktuell med boken Tullias värld, ett porträtt av Ciceros dotter Tullias liv och värld. Författaren har fascinerats av antikens starka kvinnor ända sedan studietiden i Katrineholm på 40-talet. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar Kerstin Ekman om valet att skriva om just Tullia:

– Hon var ju Ciceros dotter och jag blev nyfiken på vad han skrev om henne i sina brev. Det var ju många kärleksord och hälsningar men just ingenting om henne som person. Cicero ansåg helt enkelt att hon var en avbild av honom. Längre kunde den store filosofen inte tänka om en kvinna. Jag tror inte – och skriver förresten i slutet på boken – att vi inte kan veta något om de romerska kvinnornas inre och deras tankar. De skrev på vaxtavlor och det var lättutplånat. De fick inte yttra sig offentligt. Det skulle dröja mycket länge innan kvinnor kunde berätta för oss om sig själva.

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

Ett urval av Kerstin Ekmans mest älskade böcker

1. Händelser vid vatten

I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Men då händer det något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv.

Köp boken här.

2. Herrarna i skogen

I Herrarna i skogen går Kerstin Ekman ännu djupare in bland träden och kommer ut med en rik essäsamling– om historiens och diktens, sagans och mytens, botanikens och industrins skog.

Köp boken här.

3. Grand final i skojarbranschen

Grand final i skojarbranschen
När författaren Lillemor Troj en dag läser manuset till en roman om sitt eget liv börjar marken under henne gunga. Den är skriven av en kvinna hon känner till väl, de har aldrig riktigt varit vänner men har i årtionden varit djupt beroende av varandra. Nu hotar kvinnan att förgöra den kloka persona som Lillemors läsare tror att hon är.

Boken finns här.

4. Mordets praktik

Mordets praktik
Här möter vi en ung läkare som anser sig vara den läkare som inspirerat Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Läkaren tvingas hjälpa till att utföra olagliga aborter. När han läser Doktor Glas blir han upprörd över skildringen. På Stockholms gator i början av 1900-talet ställer Kerstin Ekman frågor om människor, död och skuld.

Boken finns här.

5. Rövarna i Skuleskogen

Röverna i Skuleskogen
Skord kommer från skogen. Han dras till människorna och på 1300-talet möter han dem. 500 år senare har han varit rövare, guldmakare och charlatan och dessutom lärt sig tala latin och umgåtts med lärda män. Genom Xenia lär han känna kärleken och blir allt mindre troll och mer människa.

Boken finns här.

6. Häxringarna

Häxringarna
En klassisk romansvit om Katrineholm, kvinnorna som föddes där och hur deras arbete och slit blev delaktiga i samhällets framväxt och utveckling. I ett torp i samhällets utkant föds Tora. Hon är fattig och får avstå från kärleken för att istället bli ensam. Med sin starka vilja och arbetssamhet som enda verktyg kämpar hon sig genom samhället och livet.

Boken finns här.

7. Hunden

Hunden
En bok skriven ur ett djurs perspektiv om när en hund nyfiken följer efter sin mamma ut i skogen. Men han tappar bort sig i en snöstorm och måste lära sig att klara sig själv. I den karga och ogästvänliga norrländska skogen försöker hunden överleva.

Boken finns här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!