7 bladvändare du inte kommer kunna lägga ifrån dig
Boktips

7 bladvändare du inte kommer kunna lägga ifrån dig

Vissa böcker slukar man i rasande fart. Sida efter sida slinker ner, plötsligt är klockan tre på natten och du frågar dig själv hur tiden gick så fort. Det är precis den typen av bladvändarböcker du hittar i den här listan.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 06 december 2022

Vissa böcker slukar man i rasande fart. Sida efter sida slinker ner, plötsligt är klockan tre på natten och du frågar dig själv hur tiden gick så fort. Det är precis den typen av bladvändarböcker du hittar i den här listan.

Bok 1

Bortbytaren av Anders De La Motte

Inbunden
239 kr
Köp boken

Första delen i en ny spänningsserie som utforskar det annorlunda och avvikande. Handlingen kretsar kring den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker, som tvingas ta över chefskapet för en enhet kallad ”Avdelningen för förlorade själar”, en bortglömd grupp som  handlägger udda utredningsärenden inom polisen. Hon dras in i ett av de egendomliga fallen, som band annat omfattar minifigurer i en jättelik modelljärnväg. Helt fantastisk spänningsroman med mångbottnade karaktärer. Omöjlig att sluta läsa-

Bok 2

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Storpocket
129 kr
Köp boken

I början av 1970-talet och skakade ett fruktansvärt mord, den norrländska utdöende byn Svartvattnet. Det var Anna och Mia som kom med bussen från Stockholm, men den som skulle möta dem dök inte upp. Trots kartan och den ljusa natten gick de vilse och till slut sökte Annie hjälp i ett blått tält nere vid vattnet…

Det har nu gått arton år sedan händelsen och sanningen bakom börjar visa sig – det blir farligt igen i myrlandet. Händelsen har kastat en mörk skugga över byn och många människors liv.

Läs mer: Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten”: en tidlös bladvändare

Bok 3

Malma station av Alex Schulman

Inbunden
229 kr
Köp boken

Alex Schulman har en förmåga att skriva böcker som är omöjliga att lägga ifrån sig, och den nya Malma station är inget undantag. Romanen utspelar sig på ett tåg och följer fem personer på resa genom Sverige. Ett gift par i kris, en ensamstående far och hans dotter, en kvinna som söker svaret på en gåta som hennes mamma lämnat efter sig. Slutstation: Malma station.

Bok 4

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Pocket
59 kr 69 kr
Köp boken

Amerikansk jord är en gripande oh totalt uppslukande roman om en mor och son och deras desperata flykt från Mexiko till USA. Lydia och hennes åttaårige son Luca tvingas fly efter att Lydias journalistmake och 15 andra familjemedlemmar mördats av en knarkkartell, och de får se både medmänsklighet och faror på sin väg norrut. Boken handlar om den långa och farliga resan som Lydia och Luca företar för att nå tryggheten och om vilka uppoffringar vi är villiga att göra för att rädda de vi älskar.

Översättare: Molle Kanmert Sjölander

Bok 5

Sarek av Ulf Kvensler

Inbunden
219 kr
Köp boken

Givetvis finns det gott om blandvändare inom spänningsgenren, Sarek från i våras är just ett sådant exempel. Anna, Henrik och Milena brukar alla fjällvandra tillsammans. Årets tripp ska gå till Sarek, och när Milena vill ta med sin nya kille, Jacob, har de andra svårt att säga nej. Jacob är trevlig men Anna tror sig känns igenom honom från någonstans. Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Lyssna på när författaren pratar om sin bok i podden Samtal om böcker: Avsnitt 36. Ulf Kvensler: Sarek

Bok 6

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist

Skriften i vattnet är en spännande thriller som tar sin början under en midsommarafton på en brygga där en fest brutalt avbryts av två maskerade män. Deckarförfattaren Julia Malmros och den arton år yngre Kim Ribbing dras in i utredningen av  det som ska komma att kallas ”Midsommarmassakern”, som kommer att få storpolitiska konsekvenser och leda dem till Kina, Kuba och Norge. Boken handlar om kärlekshistorien mellan Julia och Kim, som är intensiv och fylld av tvära kast, och om utredningen kring varför sex personer med kopplingar till utsläppsrätter brutalt mördades.

Bok 7

Den tysta patienten av Alex Michaelides

Till ytan sett är Alicia Berensons liv perfekt. Hon är en känd konstnär gift med en modefotograf, tillsammans bor de i ett lyxhus i ett av Londons mest fashionabla områden. En kväll avlossar Alicia fem skott i sin makes ansikte, för att därefter aldrig mer säga ett ord. Hennes vägran att prata gör tragedin till något mycket större: ett mysterium som fängslar allmänheten och gör Alicia ökänd. Theo Faber, rättsmedicinsk psykoterapeut, tar sig an fallet. Han är besatt av att få Alicia att prata, en besatthet som leder honom allt djupare in i hans eget psyke.

Översättare: Hanna Axén

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!