6 bladvändare du inte kommer kunna lägga ifrån dig
Boktips

6 bladvändare du inte kommer kunna lägga ifrån dig

Vissa böcker slukar man i rasande fart. Sida efter sida slinker ner, plötsligt är klockan tre på natten och du frågar dig själv hur tiden gick så fort. Det är precis den typen av bladvändarböcker du hittar i den här listan.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 26 september 2022

Vissa böcker slukar man i rasande fart. Sida efter sida slinker ner, plötsligt är klockan tre på natten och du frågar dig själv hur tiden gick så fort. Det är precis den typen av bladvändarböcker du hittar i den här listan.

Bok 1

Malma station av Alex Schuman

Alex Schulman har en förmåga att skriva böcker som är omöjliga att lägga ifrån sig, och den nya Malma station är inget undantag. Romanen utspelar sig på ett tåg och följer fem personer på resa genom Sverige. Ett gift par i kris, en ensamstående far och hans dotter, en kvinna som söker svaret på en gåta som hennes mamma lämnat efter sig. Slutstation: Malma station.

Bok 2

Sådant som är omöjligt av Salma El-Wardany

Malak, Jenna och Kees är bästa vänner och bor i London. De är i 20-årsåldern nu men sedan barnsben har kvinnorna försökt balansera religionen med resten av livet. De festar, går upp tidigt för att be, sover i hemlighet hos sina pojkvänner, väljer ofta bort alkohol och följer Koranen. De är fast bestämda att inte låta religionen begränsa dem. Men konsekvenserna när det kommer till sex och kärlek blir allvarligare i takt med att de blir äldre. Ska man välja kärlek eller tradition? En kväll sägs saker som inte går att ta tillbaka. Från att ha varit en enhet försöker de nu att staka ut sina egna vägar.

Översättare: Sofia Nordin Fischer

Bok 3

Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng

Författaren till den populära Små eldar överallt Celeste Ng är aktuell med en lika spännande som hjärtskärande roman som utspelar sig i en dyster framtid. Det har gått tre år sedan 12 år gamla Bird Gardner senast såg sin mamma Margaret. Hon försvann efter att hennes dikter använts i protester mot de stränga lagar som införts för att värna om ”amerikansk kultur” och återinföra fred och välstånd efter den så kallade Krisen. En dag får Bird ett brev med en kryptisk tekning i. Är det hans mamma som försöka kontakta honom? Han bestämmer sig för att hitta henne.

Översättare: Anna Strandberg

Givetvis finns det gott om blandvändare inom spänningsgenren, Sarek från i våras är just ett sådant exempel. Anna, Henrik och Milena brukar alla fjällvandra tillsammans. Årets tripp ska gå till Sarek, och när Milena vill ta med sin nya kille, Jacob, har de andra svårt att säga nej. Jacob är trevlig men Anna tror sig känns igenom honom från någonstans. Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Lyssna på när författaren pratar om sin bok i podden Samtal om böcker: Avsnitt 36. Ulf Kvensler: Sarek

Bok 5

Brittas arv av Eleonore Holmgren

Kan feelgood vara en bladvändare? Såklart! Brittas arv är uppföljaren till succédebuten Sista sommaren. Adam återvänder till Lindö för första gången sedan Brittas begravning, och ingenting är sig likt. Hennes barn bråkar om arvet, Karlsson har lämnat Lindö, ett hus har brunnit ner och det pågår märkliga saker i bygden. Adam vill vårda minnet av Britta och försöker få alla att bli vänner igen. Men istället hamnar han i blåsväder och hans gamla kriminella liv nafsar honom i hälarna.

Bok 6

Den tysta patienten av Alex Michaelides

Till ytan sett är Alicia Berensons liv perfekt. Hon är en känd konstnär gift med en modefotograf, tillsammans bor de i ett lyxhus i ett av Londons mest fashionabla områden. En kväll avlossar Alicia fem skott i sin makes ansikte, för att därefter aldrig mer säga ett ord. Hennes vägran att prata gör tragedin till något mycket större: ett mysterium som fängslar allmänheten och gör Alicia ökänd. Theo Faber, rättsmedicinsk psykoterapeut, tar sig an fallet. Han är besatt av att få Alicia att prata, en besatthet som leder honom allt djupare in i hans eget psyke.

Översättare: Hanna Axén

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!