Hans-Åke driver världens största fansajt om Stephen King:
Författare

Hans-Åke driver världens största fansajt om Stephen King: "Jag blev riktigt nervös när han ringde"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 28 november 2017

Stephen King är en mytomspunnen författare. Restriktiv med intervjuer, förtegen om sitt privatliv, gör sällan publika framträdanden. Men i höstas fick mannen bakom en av de största fansajterna i världen egen audiens med skräckmästaren: Hans-Åke Lilja från Örebro. 

Hej Hans-Åke! Du driver en av världens största fansajter till Stephen Kings ära. Hur startade ditt intresse? 

– Det började med Carrie, som jag fick i julklapp 1983. På den tiden var jag inte superintresserad av att läsa. Jag ville mest läsa serietidningar, så det var ett försök av mina föräldrar att få mig att läsa böcker. Men det var faktiskt inte kärlek vid första ögonkastet. Jag tyckte väl att boken var ok, inte mer. Senare, när vi skulle läsa valfri bok i skolan, påmindes jag om den där Stephen King, och då hittade jag hans roman Cujo, som hade ett fränt omslag. Efter det var jag fast.

Vad hände då? 

– Jag började att beta av hans böcker som fanns översatta på svenska. Sedan gick jag på de engelska utgåvorna. På den tiden, på 1980-talet, fick man ju gå till bokhandeln och botanisera. Jag köpte och läste allt jag kom över. Och jag började samla, jag har nog alltid varit lite av en samlare. Då tog det också lite längre tid för det svenska förlaget att översätta och ge ut de aktuella böckerna och jag, som ville läsa allt så fort som möjligt, blev frustrerad. Nu går det ju fortare, nu kommer det något nytt från Stephen King nästan varje år.

Vad är det i hans böcker som har fått dig att fastna?

– Stephen King är ju en fantastisk berättare. Hans personporträtt är riktigt välskrivna, man fastnar verkligen för karaktärerna. Och han tar vardagliga händelser, sådant som händer oss alla, och förvandlar dem till något helt annat. Ja, han är helt enkelt en makalös historieberättare. Det är nog nyckeln till det hela.

Många felaktigheter i svenska medier om Stephen King

– När jag började att plugga på universitetet 1996 så fick jag tillgång till internet för första gången. Då öppnades en ny värld, och allt blev mer lättillgängligt. Men som Stephen King-fan märkte jag direkt att den information som fanns, speciellt på svenska, var bristfällig. Och det skrevs många felaktigheter, särskilt i svenska medier. Det retade jag mig på. 1996 startade jag till Liljas Library, som idag är, om inte världens största, så i alla fall en av de största fansajterna som finns om Stephen King. Två år senare startade jag tillsammans med Anders Jacobsson den svenska sajten, Följeslagarna. Vi var väldigt ambitiösa till en början. Skrev nyhetsbrev varje vecka, artiklar och recensioner. Arbetade några timmar varje dag på sajten. Idag är det något mindre – livet, med familj och barn, kom ju emellan.

– Men det går ju i vågor också, och är beroende av hur mycket Stephen King producerar. Det är ju lättare att driva en fansajt om någon som är så pass aktiv som Stephen King är. Trots sina 70 år är han ju väldigt produktiv. 2017 har ju varit ett extremt år – det har nästan varit något nytt kring honom att skriva om varje dag.

Blev nervös när Stephen King ringde

– När vi hade drivit sajterna ett par år så hade vi ett stort kontaktnät. Förlag och filmbolag började höra av sig, både i Sverige och internationellt, och 2006 bjöds jag in via det engelska bokförlaget till en lanseringsfest i London. Då fick jag byta några ord med Stephen King. Jag hann presentera mig och berätta att jag drev sidan – som han sa att han brukade besöka!

Sedan fick du prata med honom på telefon, berätta!

– Ja, jag blev nervös när jag hörde i telefonen: ”Hi, it´s Stephen King here!” Men han var lätt att prata med. Som vem som helst. Och jag tror att jag som fan ställer en annan typ av frågor till honom. Man märker ju om det är en van Stephen King-läsare som gjort en intervju. Vanliga journalister ställer nästan alltid samma typ av frågor – vart får du dina idéer ifrån, har du skrämt dina barn, hur lång tid tog det att skriva din nya bok…? Som fan går man mer på djupet.

Och så var det mötet i september 2017…

– Ja, då fick jag träffa Stephen King igen. Den här gången var det annorlunda. Det var bara jag, Stephen King och hans son, backstage inför ett framträdande i en kyrka på Manhattan, och det var svårt att hitta något bra att säga. Jag blev lite nervös, såklart. Men jag fick möjlighet att förklara vilken betydelse han och hans böcker har haft för mig. Och det var ju ingen grej för Stephen King, han är ju van vid det. Men jag är ju jättenöjd att jag fick träffa honom, jag menar, det hade han ju inte behövt! Det var ett erkännande att han tycker att det jag gör är okej.

Finns det ett typiskt fan?

– Jag tror att det finns olika grader av Stephen King-fans: de som läser en bok då och då, de som läser varje bok och så finns det de som är fanatiska. Som samlar på allt som ges ut. Ett exempel är senaste boken i England, som gavs ut i sexton olika varianter.  Många var tvungna att ha alla böckerna, fast de hade samma innehåll. Sådan är ju inte jag. Men om jag hade haft råd kanske… Jag gjorde en liten undersökning på sajten, och de flesta som besöker Lilja´s library har varit läsare länge, sedan 1980-talet, så min spaning är att det kanske inte tillkommer så många nya läsare. Men i övrigt är det en heterogen grupp – det är både män och kvinnor, de kommer från olika länder – alla finns representerade.

Har du någon bok du återkommer till?

– Jag har läst om alla Stephen Kings böcker, många av dem flera gånger. Men en bok som jag återkommer till då och då är Maratonmarschen. Jag har fastnat för historien, den är enkel men komplex. Hundra tonårskillar som ska gå en marsch och de måste gå en viss takt – annars dödas de. Det är 300 sidor om folk som bara går och går, och ändå blir det så bra. Otroligt enkelt. Kanske är det därför jag har fastnat.

Någon bok som gjort dig besviken?

Faithful. En bok om basebollaget Red Sox, som inte finns på svenska. Jag förstår inte baseboll, så den blir abstrakt. Men det finns ljusglimtar även i den boken. Och den har jag bara läst en gång – den enda som jag inte kommer att läsa om.

Vad säger din familj?

– De har vant sig. Mina barn har ju växt upp med mitt intresse, så de är förstående. Jag har ett eget rum med hela min samling. Och ja, de är välkomna att gå in där, men vissa speciella böcker och utgåvor är hands off.

– Det vore ju jättekul om barnen ville börja läsa Stephen King. Jag försöker få min femtonåriga dotter att läsa – och jag tänker att hon kan börja med Maratonmarschen. Om man är en van läsare kan man gå på Pestens tid eller Det. Men man ska nog inte börja med den allra tjockaste boken. Fast förr eller senare kommer man att fastna för Stephen Kings berättarförmåga.

Hans-Åkes Stephen King-samling

Av Tove Kullenberg

 

Fakta

  • Vem:

    Hans-Åke Lilja

  • Född:

    1970.

  • Familj:

    Fru och två barn.

  • Bor:

    I Örebro.

  • Gör:

    Testledare på ett IT-företag. Driver fansajterna Följeslagarna och Lilja´s Library.

En sida till? Fortsätt läs!