Hans Alfredson: en man med många (bok)sidor
Boktips

Hans Alfredson: en man med många (bok)sidor

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 09 oktober 2017

Hans Alfredson var en av våra mest folkkära kulturpersonligheter. En kreativ mångsysslare som rörde sig fritt mellan en rad yrkesroller. Han var också författare, här är våra favoriter ur hans breda produktion.

En liten bok om att bränna kvistar

Debuten: En liten bok om att bränna löv, ris, kvistar och annat avfall i ett hörn av trädgården

”Ni har just läst ut en bok – om ni har läst alla sidorna i rätt ordning – som har handlat om ting ni aldrig anat förut. Vi ber er enträget att inte avslöja för era vänner och bekanta intrigens upplösning! Men meddela gärna era kompisar att denna skrift är oumbärlig för alla som har en trädgård, samt för alla som saknar en sådan.”

 

Varför är det så ont om Q?

Klassikern från 70-talets barnprogram: Varför är det så ont om Q? 

I Varför är det så ont om Q? möter vi Boven, som just uppfunnit  en maskin som suger bort bokstäver från böcker och skyltar och bara låter dem finnas kvar i tidningar. Bovens plan är att utropa sig till kung eller kejsare eller något annat lika fint. Som tur är märker den lille pojken Pim och Påhittiga Johansson att det saknas bokstäver överallt och ger sig efter Boven och hans Q-hund!

 

Svea Hunds limerickar

Limericksamlingen: Svea hunds limerickar

När revyn Svea Hund visades på Göta Lejon 1976 framförde Hans Alfredson dagligen en nyskriven limerick. Dessa har samlats till eftervärlden i boken Svea Hunds limerickar – en bok att roas av om och om igen!

 

En ond man

Mörka romanen bakom hyllade filmen Den enfaldige mördaren: En ond man

En sen kväll under en påfrestande turné söker Hans Alfredson avskildhet på sitt hotellrum. För att inte väcka uppmärksamhet väljer han att gå in genom köksingången, där han genast blir igenkänd av portvakten. Denne av tiden och tillvaron tilltufsade man visar sig vara en gammal klasskamrat som försvann under egendomliga och dramatiska omständigheter i tredje ring. Detta möte en mörk kväll i en mellansvensk metropol är upptakten till En ond man. I sex avsnitt knyts olika människoöden samman, alla på något sätt påverkade av bokens onde man, fabrikör Höglund.

 

Lagens långa näsa

Skruvade kriminalnoveller: Lagens långa näsa

Albin Winkelryd heter en pensionerad poliskommissarie av den gamla liberala sorten. Författaren och kommissarien är goda vänner, och på det anspråkslösa Café Idyll på Söder i Stockholm berättar Albin Winkelryd om de kriminalfall han stött på. Bokens berättelser ger prov på brott av de mest fantasifulla slag, utförda med en smått bisarr genialitet.

 

Attentatet i Pålsjö skog

Tankevältande roman om andra världskriget: Attentatet i Pålsjö skog

Tyskland anfaller Sverige den 12 maj 1941. Efter fyrtiofyra dagar är Sverige besegrat, men redan den 6 juni landstiger Hitler i Helsingborg. Delar av Sveriges regering flyr till England och bildar en exilregering. Vilka av svenskarna där hemma gör motstånd – och vilka samarbetar? Hans Alfredson låter oss uppleva det som händ i Norge och Danmark och även kunde ha hänt oss. Han har kombinerat en spännande roman med en omskrivning av vår historia.

 

De döda kring Maria

Psykologisk spänningsroman: De döda kring Maria

Kvinnan som kommer till akutmottagningen efter en överdos är misshandlad och nedgången, men sjuksköterskan Karin känner ändå genast igen henne. Det är Maria, hennes bästis från skoltiden, en gång klassens sötaste flicka. Karin är i tjänst den natt Maria dör och det är hon som får trösta den förtvivlade morfadern som är den enda anhörig som infinner sig. Berättelsen förmedlas via två sammanflätade berättarröster: den ena tillhör sjuksköterskan Karin, den andra den person som vet hur allt hänger samman.

Text: Jesper Ims Johansson
Foto: Huvudbilden är ett montage. Bild Wikimedia Commons samt detalj från omslaget till Varför är det så ont om Q?

 

Fakta

  • Vem:

    Hans Alfredson

  • Född:

    1931 i Malmö

  • Död:

    2017 på Lidingö

     

  • Gjorde:

    Komiker, filmskapare, författare, skådespelare, dramatiker, regissör, scenograf, översättare. Chef för Skansen i Stockholm 1992-1994.

En sida till? Fortsätt läs!