Har du klimatångest? Här är böckerna som ger dig hopp
Boktips

Har du klimatångest? Här är böckerna som ger dig hopp

Sommaren har satt sina spår - nu vill vi alla agera för klimatet. Här är romanerna som handlar om klimatångest - och handböckerna som hjälper oss att gå vidare mot en bättre värld. 

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 25 augusti 2018

Sommaren har satt sina spår - nu vill vi alla agera för klimatet. Här är romanerna som handlar om klimatångest - och handböckerna som hjälper oss att gå vidare mot en bättre värld. 

 

Gubbas hage av Kerstin Ekman

Kerstin Ekman skriver om det vilda i skog och ängsmark och om den artrikedom som nu hotas av utarmning och försvinnande. Hon läser och vandrar i landskap och litteratur och låter oss dela det hon sett, tänkt och lärt.

Boken finns här.

Binas historia av Maja Lunde

En roman om en av de slumrande katastrofer som alltmer kommer i blickfånget: bidöden. 1800-talets England, nutidens USA, framtidens Kina. Tre berättelser ur olika tidsåldrar vävs ihop till samma slutsats: utan bin är mänskligheten förlorad.

Boken finns här. Och uppförlaren, Blå, finns här.

Hetta av Ian mc Ewan

Det här är klimatångest-humor!  Från första sidan skrattar vi gott åt Nobelpristagaren i fysik Michael Beard, som har sin yrkesmässiga storhetstid bakom sig. När såväl yrkesliv som privatliv krisar lägger han all sin kraft på att ge sin karriär en ny skjuts. Den här gången ska han rädda världen från de hotande klimatförändringarna. Från den arktiska kylan vid polcirkeln till de heta öknarna i New Mexico utspelar sig denna mörka och farsartade satir över en mans girighet och självbedrägeri.

Boken finns här.

Sopigt av Derf Backderf

Varje vecka fyller vi våra soptunnor med avfall, som lika plötsligt töms och körs bort, utan att vi egentligen ägnar det så mycket tanke. Serieromanen Sopigt tar oss med på den dråpliga och märkliga färden med en amerikansk sopbil. Berättelsen innehåller även en mängd faktasidor om hur avfallshanteringen sköts världen över, vart de enorma mängder sopor som produceras varje dag tar vägen, och hur vi själva ser på våra sopor.

Boken finns här

Scener ur hjärtat av Malena Ernman

”Den här historien handlar om mig och min familj och den kris som drabbade oss. Men det är framförallt en berättelse om krisen som omger oss alla. Kanske handlar den om utbrända människor på en utbränd planet där väder, vind och vardag ökar i styrka för varje dag. Att hålla ihop som människor och att hitta hållbarhet, det är hjärtat i denna bok.”
/Malena Ernman

Boken finns här.

 

Och vad kan vi göra?

Det finns massor en enskild människa kan göra i sitt vardagsliv för att planeten ska hålla lite längre. Bara att sätta igång, ingenting är omöjligt.

Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv 

Finns det egentligen något man kan göra som enskild individ? Ja, massor! Det får vi lära oss i den här boken som är Naturskyddsföreningens stora guide till att leva ett mer hållbart liv. Även om man som ensam person inte kan rädda klimatet finns det en hel del små saker som var och en kan göra i sin vardag och många sätt att påverka företag, politiker och andra makthavare att ta sitt ansvar. En av de mest heltäckande böckerna om hållbarhetsfrågor någonsin och en bok som verkligen gör nytta, för oss själva och vår planet.

Miljödieten av Daniel Öhman och Maximilliam Lundin

Idén till den här boken föddes ur en enkel teori: Kan det vara så enkelt att den mat som är bra för vår planet också är den som är överlägset bäst för vår kropp? Om vi minskar på köttet, äter mer grönt, köper ekologiska råvaror, följer årstiderna i valet av grönsaker och använder mindre socker – vad får det egentligen för effekt? På miljön och på midjemåttet? Ett är i alla fall säkert – maten kommer att smaka bättre, du kommer att orka mer och du kommer att hålla dig friskare. Och kanske får du vara med och rädda världen på köpet.

Boken finns här.

 

Konsten att göra skillnad av Stefan Einhorn

Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Vilket är mitt ansvar för utvecklingen? Det är frågor vi måste ställa oss, skriver Stefan Einhorn i sin angelägna bok. Han menar att vi aldrig haft bättre förutsättningar att bidra till en bättre värld, och att det aldrig varit viktigare än nu att engagera sig för vår gemensamma framtid. Med exempel från forskning och belysande anekdoter resonerar han kring vilka egenskaper vi kan ha nytta av och vilka vi bör vara vaksamma på. Vi får också råd och inspirerande förslag om hur var och en kan göra en insats.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!