Här har du din klassiker, Ebba!
Boktips

Här har du din klassiker, Ebba!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 17 november 2017

Hej Ebba,

Vi hörde att du eventuellt har lite bildningsluckor att täppa igen?
Vi vill gärna hjälpa till och frågade vår egen klassikerexpert Jesper Ims Johansson om några tips. Nästan alla finns som e-bok så att du lätt och diskret kan läsa dem i telefonen på exempelvis tåget eller när du väntar utanför plenisalen.
För snabb expertis helt gratis vill vi också gärna tipsa dig om nyhetsbrevet Klassikerbrevet – bara att skriva upp sig.

Lycka till med läsningen önskar alla vi på SelmaStories!

80 romaner för dig som har bråttom av Henrik Lange

Åttio av de största verken ur litteraturhistorien – varje bok på bara en enda sida med fyra serierutor.  Har du verkligen inte tid, och det är sändning om en kvart – då är detta räddningen i nöden. Ha den alltid i väskan!

 

Kallocain av Karin Boye

”Att första gången möta Karin Boyes dikter är därför att få en kunskap om kluvenheten mellan att vilja och att vara”, skriver tidskriften Parnass.


Sagor för barn över 18 år av Tage Danielsson

Tage Danielssons klassiska novellsamling med Per Åhlins älskade illustrationer. Innehåller bland annat novellerna ”Sagan om den fule Manfred”, ”Sagan om busschauffören som tänkte att va fan” och förstås ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”.


Drottningens juvelsmycke av CJL Almqvist

Ett Almqvists genom tiderna mest populära verk, som handlar om Tintorama som ofrivilligt blir inblandad i mordet på Gustav III.


Utvandrarna av Vilhelm Moberg

Första delen i Vilhelm Mobergs stora Utvandrarepos som under hela 1900-talet varit en mycket läst och älskad svit och som även filmatiserats. Det är svårt att föreställa sig någon enskild svensk författare som mer påverkat så många svenskar under en så lång period som Vilhelm Moberg gjort.


Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

Den här bara måste du läsa, den är så bra! Gösta Berlings saga är en mustig skröna från författarinnans älskade Värmland, präglad av både burlesk humor och djupt allvar.


Häxringarna av Kerstin Ekman

I början av 70-talet påbörjade Kerstin Ekman den stora romansviten om Kvinnorna och staden, där  Häxringarna är första delen. I dessa fyra romaner finns Kerstin Ekmans berömda skildringar av kvinnors arbete, som hon skriver om med humor och stor sakkunskap och inlevelse.

 

Juloratoriet av Göran Tunström

Juloratoriet är en av Göran Tunströms rikaste och mest älskade romaner. Den belönades med Stora Romanpriset och Nordiska Rådets Litteraturpris då den publicerades första gången 1983.


Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Första delen, från 1960, i Per Anders Fogelströms klassiska Stockholms- och arbetarklasskildring ”Stad-serien”. Övriga delar: Barn av sin tid, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen.


Farmor och Vår Herre av Hjalmar Bergman

En av Hjalmar Bergmans mest berömda och omtyckta romaner. Den rör sig som de flesta av hans berättelser i Wadköpingmiljö och som så ofta hos Bergman står en kraftfull och originell gestalt i centrum.

 

Den blå rullgardinen av Agnes von Krusenstjerna

Känsligt och sensuellt skildras kvinnors liv, deras förhållande till varandra, till barnen och till män. Som skildrare av den förtärande passionen har Agnes von Krusenstjerna inget motstycke i svensk litteratur.


Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall

Genom sina öppenhjärtiga skildringar av kvinnlig sexualitet väckte Kerstin Thorvall moralpanik under 1970-talet och blev en av Sveriges mest utskällda, men också mest lästa, författare.



Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Inte bara ett av Hjalmar Söderbergs främsta verk, utan också en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Bokens centrala problem – har man rätt att döda en människa för att rädda en annan – har genom decennierna väckt häftig debatt. Den har också blivit älskad för de vemodiga porträtten och miljöerna från det oscarianska Stockholm.

 

Röda rummet av August Strindberg

Den första moderna svenska romanen, vilket blev en stor framgång. Spirituellt, målande, med ett rikt nyanserat språk svingar författaren satirens gissel över tidens samhälle.

 

Norrtullsligan av Elin Wägner

Författaren, journalisten och feministen Wägner var aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt, var med och grundade Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad 1925 och blev som andra kvinna efter Selma Lagerlöf invald i Svenska Akademien 1944. Debutromanen Norrtullsligan utkom för första gången 1908, och är en vass och uppriktig skildring av systerskap och livet som ung, självförsörjande kvinna i det tidiga 1900-talets Stockholm.


Pengar av Victoria Benedictsson

Romanen Pengar skildrar en flickas uppväxt, hennes konstnärsdrömmar, obetänksamma giftermål och skilsmässa. Ett omdebatterat och glödande inlägg den så kallade kvinnosaksfrågan.  Victoria Benedictsson har kallats 1880-talets geni och ”hjältinna i en tragedi”.


Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén

Ett ödesdrama, en äventyrsroman och kärleksskildring på samma gång och den brukar betraktas som mästerverket i Emelie Flygare-Carléns produktion.

Av Johanna Stenius

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!