11 inspirerande matböcker med en twist
Boktips

11 inspirerande matböcker med en twist

Köket: husets hjärta. Maten: våra livs röda tråd. Vi tipsar om mat- och kokböcker som tar oss med in i folks liv genom maten och författare som delar med sig av allt från recept till barndomsminnen.

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Getty
Publicerad: 04 juli 2022

Köket: husets hjärta. Maten: våra livs röda tråd. Vi tipsar om mat- och kokböcker som tar oss med in i folks liv genom maten och författare som delar med sig av allt från recept till barndomsminnen.

Både köket och maten är en otroligt stor del av våra liv, därför är det kanske inte så konstigt att vi nu ser en trend där matlagning och livsstil blandas. Maten och köket handlar trots allt om så mycket mer än att endast äta. Hur många samtal har inte hållits över ett dukat bord, runt en dignande buffé och över ett gott mål mat? Dessa böcker handlar inte bara om mat, utan även om liv, kärlek, familj och historia.

1. Baka med Frida deluxe av Frida Skatteberg

11 inspirerande matböcker med en twist

I bakdrottningen Frida Skattbergs stora bok Baka med Frida deluxe, hittar du massvis med nya recept. Här hittar du allt i bakväg, från matbröd och sötebröd till småkakor, cupcakes och tårtor. Och till de stunder av akut sötsug finns även ett kapitel om godis.

Precis som i hennes tidigare böcker är det enkla recept som de flesta känner igen, men med en twist som ger alla Fridas bakverk det där lilla extra.

Köp Baka med Frida deluxe här.

2. Jord av Bill Buford

11 inspirerande matböcker med en twist

Bill Bufords strävan att förstå det franska köket tar honom till världens gastronomiska huvudstad, Lyon. Han studerar vid L’Institut Bocuse, lagar mat på Michelinrestaurangen La Mère Brazier, uthärdar oändliga timmar i köket och blir besatt av att bevisa att han är värd de gastronomiska hemligheterna han får ta del av och att fransk matlagning faktiskt härrör från (mon dieu!) den italienska. Med sin speciella humor, äventyrskänsla och mästerliga förmåga att fördjupa sig själv och sina läsare i omgivningen har Bill Buford skrivit en bok som säkert kommer att bli alla matälskares favorit.

Köp Jord här.

3. Laga mig av Lotta Lundgren

11 inspirerande matböcker med en twist

Lotta Lundgren är tillbaka med en ny kokbok med lika delar humor, bildningsiver, fria fantasier och recept. Läs om fallolyckor relaterade till chili, ett triangeldrama med risotto, Olof Palmes hemligstämplade glassrecept, intergalaktiska utsvävningar med kyckling, ett frontalangrepp på paj, anknytningsproblem till Palak Paneer, det italienska kökets katastrofala effekter på Friedrich Nietszches psykiska hälsa, medelålderns glädjeämnen, matlagning på andra planeter, bullar med baksida, Freud vs Jung, vitlök, citronzest och en oväntat klargörande introduktion till ämnet vin.

Köp Laga mig här.

4. Kris kalas och kolhydrater av Annika Rabe och Anna Hellsten

11 inspirerande matböcker med en twist

Mat är så mycket mer än bara mat. I denna bok får vi läsa om allt som hör maten till; minnen, möten, fantasier och fiaskon. Boken är en hyllning till köket och till maten, som ju är en röd tråd i våra liv. Genom kärlek och sorg, lycka och missöden så är den alltid där. En bok där recept varvas med härliga texter. En bok för dig som älskar att äta mat lika mycket som att laga den.

Köp Kris kalas och kolhydrater här.

5. Mitt livs buffé av Kristina Keyyo Petrushina

11 inspirerande matböcker med en twist

Keyyo slog igenom stort på Youtube och har sedan gått vidare till att ha egna serier på SVT Play och programleda Talang, Barncancergalan, Keyyo med Rheborg i Ryssland och 1/2 rum och kök. Mitt livs buffé är en personlig kokbok med humor där Keyyo tar med läsaren på en matresa genom livet – från barndomens piroger i Omsk till kebabpizzan som blev en milstolpe i hennes Youtube-karriär. Här varvas dråpliga anekdoter och berörande minnen med favoritrecept för alla tillfällen.

Köp Mitt livs buffé här.

6. Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren

11 inspirerande matböcker med en twist

Mat, kokkonst, känslor och kön. En kokbok om allt som hör maten till. För mat är ju så mycket mer, och tillagningen av den likaså. Lotta Lundgren varvar kokkonst, ca 30 recept, med känslor i denna lite annorlunda bok om hur man lagar mat och hur man njuter av den.

Köp Tio lektioner i matlagning här.

7. Det goda franska köket av Julia Child Simone Beck och Louisette Bertholle

 

11 inspirerande matböcker med en twist

Denna ikoniska kokbok är en perfekt lärare för dig som vill laga mat på riktigt. Varenda liten detalj finns med och varje steg är beskrivet in i perfektion. Vill du lära dig att baka bröd? Läs då dessa 43 steg. Sugen på omelett? 12 sidor senare kan du avnjuta den.

Julia Childs Det goda franska köket gavs ut för första gången på 60-talet och det har dessutom gjorts en film med kokboken som fokus. Denna bok är helt klart legendarisk.

Köp Det goda franska köket här.

8. Food pharmacy: kokboken av Mia Clase och Lina Nertby Aurell

11 inspirerande matböcker med en twist

Hela konceptet kring food parmacy blev riktigt stort när böckerna kom ut under 2017. Där finns Kokboken, Näringsjägaren och En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Böckerna erbjuder en hälsosam kost och livsstil. Fokus ligger på god och bra mat som stärker immunförsvaret och tarmfloran.

Köp Food pharmacy : kokboken här.

11 inspirerande matböcker med en twist

Anya von Bremzen växte upp i Moskva. I denna bok återvänder hon till det lilla köket som delades mellan 18 familjer under uppväxten i 60-talets Moskva. Idag lever hon i USA där hon är matskribent och recenserar fem-stjärniga restauranger. Men denna kokbok är något helt annat. Det är en bok om Sovjetunionens historia, svälten och maten, livet, lyckan och sorgen.

Köp Det goda sovjetiska köket: minnen, mat och längtan.

10. Rullrån och tankebrus av My Feldt

11 inspirerande matböcker med en twist

Denna bakbok är fylld av känslor; lycka, kärlek, sorg, tristess och ilska. För vad är mat om inte ett känslouttryck? Vi äter när vi är uttråkade eller ledsna. Vi kopplar mat till lyckliga minnen av härliga dagar. Mat löper som en röd tråd genom våra liv. Denna bok handlar lika mycket om att vara människa som att baka. My Feldt tar oss med på en känslosam smak-, bak- och läsupplevelse.

Köp Rullrån och tankebrus här.

11. Min plats på jorden: Koster av Petter Alexis Askegren

11 inspirerande matböcker med en twist

Denna bok är en salig blandning av allt det som hiphop-stjärnan Petter håller kärt. Tillsammans med barndomsvännen Kristian tar han oss med till Kosteröarna; Sveriges västligaste ögrupp och enda marina nationalpark. Vi får läsa om allt från barndomsanekdoter till mat, recept och vintips. Detta är en bok om Petters utpost i livet.

Köp Min plats på jorden: koster här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer