Kokböckerna du minns (och fortfarande använder)
Författare

Kokböckerna du minns (och fortfarande använder)

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 02 maj 2017

Bonniers Kokbok
Av Tore Wretman och Pernilla Tunberger
Publicerades 1960

Med 57 år på nacken står sig Bonniers Kokbok fortfarande väl bland den hårda konkurrensen i den lite flottstänkta kökshyllan. De tre huvudredaktörerna var inga mindre än Tore Wretman, chef för Riche, Stallmästaregården och Operakällaren; matjournalisten Pernilla Tunberger, verksam vid Dagens Nyheter och kokboksförfattare och matskribenten Margit Engnes. Tillsammans samlade de över 3000 recept för både fest och vardag.

 


Hirams kokbok
Av Märit Huldt
Publicerades 1960

Hiram, eller Märit Huldt som hon egentligen hette, var matskribent, journalist och kokboksförfattare. 1983 var hon den första kvinnan någonsin att väljas in Gastronomiska akademien (Tallrik 13). I Hirams kokbok hittar vi bland annat receptet på hennes klassiska Hiram-sylt, som görs på svarta vinbär.

 


Det Goda Franska Köket
Av Julia Child
Publicerades 1961

I Julia Childs vid det här laget klassiska, för att inte säga ikoniska Det goda franska köket finns ALLT för den som vill lära sig laga mat på riktigt, ryggraden i fransk matlagning. Det är noggrant, passionerat och helt befriat från genvägar. Boken publicerades för första gången 1961, för den första svenska utgåvan dröjde det dock till år 1980. Sedan dess har den getts ut i flera nya upplagor, den senaste med förord av Lotta Lundgren.

 


Svensk Husmanskost
Av Tore Wretman
Publicerades 1967

Över 300 recept för alla tillfällen, från vardagens mer sparsamma kost till de stora högtidernas festmåltider Ett kapitel ägnas smörgåsbordet – denna vår nationalstolthet som Tore Wretman kallade det. Recepten är provlagade av Werner Vögeli, och illustrationerna gjorda av Stig Claesson, ”Slas”.

 


Carl Butlers Kokbok
Av Carl Butler
Publicerades 1974

När Carl Butlers första kokbok kom ut 1974 var den banbrytande, bland annat för att Butler hade arbetat tillsammans med utbildade reklamare och bildskapare i utformandet, vilket resulterade i ett nytt sätt att presentera maten. Enkla, pedagogiska presentationer, överskådliga innehållsregister, spatiös och tydlig layout med mat utan krångliga ingredienser var Butlers melodi.

 


Rutiga kokboken
Publicerades 1980

En svensk klassiker som sålt i nästan 1 000 000 exemplar sedan den publicerades första gången 1980. Recepten är testade i provkök och det anges hur mycket man ska laga för 4 portioner (kärnfamiljen) samt för 1-2 portioner (singelhushåll). Dessutom får läsaren ta del av kostcirkeln, under rubriken ”Den goda maten och hälsan”.

 


Annas mat
Av Anna Bergenström
Publicerades 1991

När Annas mat kom ut 1991 lovordades den för ”de inspirerande och pedagogiska recepten och de sensuella bilderna”. Boken har sålt i hundratusentals exemplar och finns fortfarande i många svenska hem. Sedan första utgivningen har flera reviderade upplagor släppts.

 


Rosendals trädgårdscafé
Av Monika Ahlberg
Publicerades 1994

Många menar att Monika Ahlbergs Rosendals Trädgårdscafé blev startskottet för den enorma kokboksboom vi ser än idag. Boken innehåller Medelhavsinspirerade recept, vackra bilder tagna av Ewa-Marie Rundquist, sinnliga teckningar av blommor och bakverk och ett antal personliga texter av vänner till Monika.

 


Den nakna kocken
Av Jamie Oliver
Publicerades 2001

Med sitt tv-program Den nakna kocken, som hade premiär 1999, blev den då 25-åriga Jamie Oliver Storbritanniens mest uppmärksammade kock. Det lite ekivoka namnet är menat att beskriva enkelheten i Jamies recept, då hans motto är ”Gör det enkelt så fungerar det”. Fram till idag har Jamie publicerat sjutton bästsäljande kokböcker, var och en med tillhörande tv-program.

Foto: Wikimedia commons, Shutterstock

En sida till? Fortsätt läs!