11 kokböcker som gör dig glad
Boktips

11 kokböcker som gör dig glad

Älskar du mat eller behöver du inspiration för att ta för dig i köket? Här är 11 böcker för matälskare oavsett kunskap.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 20 oktober 2021

Älskar du mat eller behöver du inspiration för att ta för dig i köket? Här är 11 böcker för matälskare oavsett kunskap.

Bok 1

Laga mig av Lotta Lundgren

danskt band
Köp boken

Matlagning på andra planeter och hemligstämplade glassrecept. Laga mig är Lotta Lundgrens kokbok som blev utsedd till årets svenska kokbok 2020. Tillsammans med fotografen Pelle Bergström och konstnären Denise Grünstein har kokboken blivit en humoristisk, konstnärlig och fantasifull skildring av enkel vardagsmat.

Bok 2

Mitt livs buffé av Kristina Keyyo Petrushina

Inbunden
Köp boken

Vi får följa med Youtubestjärnan och programledaren Kristina ”Keyyo” Petrushina på en matresa. Det börjar med maträtter från Ryssland och staden Omsk där Kristina är uppvuxen till Sverige och Dalarna. Kokboken är en personlig sådan som innehåller roliga historier och berörande minnen men även hennes bästa recept.

Bok 3

Tareq Taylors matresa av Tareq Taylor

Inbunden
Köp boken

Ännu en inspirerande matresa som tar oss med ut i världen. Denna gång får vi som läsare följa med till Israel och städerna Tel Aviv och Jerusalem där Tareq Taylor med familj upptäcker den godaste maten från Mellanöstern. Kokboken bygger på det hyllade matprogrammet Tareq Taylors matresa från SVT där Tareq tillsammans med sin bror och pappa återvänder till platsen han senast besökte när han var barn.

Bok 4

Ostron av Drew Smith

En bok som bjuder på fina illustrationer, litteratur, politik och gastronomins historia. Ostron räknas till en riktig festmåltid och boken även så. Med vetenskaplig fakta, massor av recept och vackra bilder är boken ett måste hemma i köket.

Bok 5

Darling pasta av Sofia Wood

Med Chez Wood och Vinter hos Wood i bagaget är bloggaren och kokboksförfattaren Sofia Wood tillbaka med nya recept i Darling Pasta. Det finns en perfekt pastarätt för varje tillfälle menar Sofia och här får vi ta del av enkla vardagsrätter och lyxiga nyårsmåltider. Boken bygger på åtta specifika tillstånd där längtan, kärlek och trötthet är tre av dem. Detta är helt enkelt en kokbok för alla tillfällen och sinnestillstånd.

Bok 6

Food Pharmacy : Kokboken av Mia Clase, Lina Nertby Aurell

danskt band
Köp boken

Mat som håller sjukdomar borta. Det här är andra boken skriven av Lina Nertby Aurell och Mia Clase där det pratar om vikten att äta näringsrik och hälsosam mat. Antiinflammatoriska booster, grönsaker och kryddor är några av huvudkomponenterna för att behålla så mycket näring i kroppen som möjligt. En bra bok för dig som är gluten och laktosintolerant men också för den som vill undvika socker.

Bok 7

Vin från A till Ö av Frida Lund

Hur gör man när man beställer vin på restaurang? Frida Lund bakom Instagramkontot Goda Grejer tar sig an viner och bjuder oss på en vinresa utan pekpinnar. Den enda färdigheten du behöver ha är att gilla vin och inte hur mycket kunskap du har om jäsningsprocesser eller vilket vinglas som är optimalt.

Bok 8

Morberg lagar husmanskost II av Per Morberg

klotband
Köp boken

Alla recept om svensk husmanskost har tagit slut för kocken Per Morberg. Men när han breddade sina vyer hittade han rätter från olika delar i Europa som aldrig blir omoderna. Istället för raggmunkar har han lagat polska dumplings och insett att vissa rätter blir klassiker just för att de är goda.

Bok 9

Zeinas kitchen av Zeina Mourtada

danskt band
Köp boken

Bloggen Zeinas kitchen är prisbelönad och har recept från alla delar av världen. I denna kokbok ligger fokus på mat från Mellanöstern som består av röror, grytor, sallader, desserter och mycket mer. Ett plus i boken är att många matrecept är vegetariska, och om inte, kan omvandlas till vegetariska. Zeina Mourtada fångar upp massor av färg och smakupplevelser.

Bok 10

Bonniers kokbok

Den 672 sidor långa kokboken delar Sveriges största kockar och matskribenter med sig av sin kunskap om mat och inspirerar till matlagning. Det är inget som inte finns i denna matbibel. Recept från världens alla hörn, lättlagade rätter, vegetariskt, årstidsmat, festbufféer och andra tips på maträtter.

Bok 11

Favoriter av Filip Poon

Deltagare i Sveriges Mästerkock och matyoutubern Filip Poon släpper kokbok. En blandning av rätter från olika världsdelar på enkel och avancerad nivå finns att ta del av i boken. Det glada humöret och den träffsäkra matlagningen sprider sig till läsaren som ska laga maten hemma i sitt eget kök.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer

Lotta Lundgren jagar receptet på Olof Palmes glass i ”Laga mig”

Lotta Lundgren är tillbaka med en ny kokbok och ambitionen är densamma som vanligt: världsherravälde. I Laga mig, som nyligen utsågs till Årets kokbok av Gourmand Awards, samsas recept på grön risotto och pekinganka med vinskola och berättelser om det oerhört hemliga receptet Olof Palmes glass.