Hennes brutalt starka kvinnoskildring talar till oss alla
Författare

Hennes brutalt starka kvinnoskildring talar till oss alla

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 19 oktober 2018

Mödrar och döttrar, från bondesamhälle till förortsdepression. Våld misär, kärlek och olycka. Merete Pryds Helles starka roman Folkets skönhet handlar om ett Danmark i förändring, men också om känslor som finns i oss alla: längtan efter något annat och kärleken till det som är. 

Den danske författaren Merete Pryds Helle har vuxit upp med berättelser. Släkthistorier, skvaller, skandaler. Hon kan komma ihåg hur hon satt i köket efter de vanliga familjeluncherna och lyssnade på kvinnorna som pratade. Samtal som levt med henne, och som väckte längtan efter att själv berätta det hon hört från kvinnorna i familjen.

– Tanken på att skriva en bok kring detta väcktes när jag skrev en krönika om ett restaurangbesök i Neapel. Jag beställde en fantastisk, fräsch, lyxig mozzarella och hur det fick mig att tänka på min mor som hade varit mjölkpiga i Langeland på 1930-talet. Jag reflekterade över hur olika våra liv var, hur hon hade levt ett fattigt och svårt liv på landet, och hur jag satt här nu som en finsmakare på såväl mat som kultur…

Meretes mamma läste krönikan i tidningen och blev arg  ”Jag har aldrig mjölkat,”.

– Detta trots att hon själv hade berättat det för mig. Men nu sa hon nej, hon hade aldrig gjort det. Och i det ögonblicket blev jag fri att skriva min släkthistoria – för vem är det egentligen som bestämmer vad som är sanningen? Jag kan aldrig säga sanningen eftersom det beror på vem man frågar och när.

I det ögonblicket blev jag fri att skriva min släkthistoria – för vem är det egentligen som bestämmer vad som är sanningen?

Kontrasterna väckte idén

Där och då gav hon sig själv frihet att berätta. Romanen Folkets skönhet utgår från Meretes egen släkthistoria, med start i 1930-tal och en fattig gård i Langeland på den danska landsbygden. Barnen är många, pengarna är få och vardagen våldsam för bokens huvudperson Marie. Andra världskriget ändrar till slut allt i tillvaron, de fattiga blir ännu fattigare, men för Marie kommer förändringen med Otto, en ung elektriker som drömmer om storstaden och det moderna livet – som kanske inte innebär den välsignelse hon drömt om. För det går ju inte att rymma från sig själv och trots att Marie i bokens slut bor i ett fint hus i en fin förort känns livet grått.

– Det här med att vi människor har förflyttat våra liv, från jordbruk till informationssamhälle, vad har det mentalt mentalt för oss? För individen? Jag saknade kvinnans, framför allt hemmafruns, berättelse, säger Merete Pryds Helle.

– Det är viktigt att lyfta såväl positiva som negativa sidor med samhällsutvecklingen. För en del var det fantastiskt, för andra mindre bra. Liv och samhälle är komplexa.

En bok döttrar ger till mödrar

Att en bok som omfattar den största misär, övergrepp och våld också kan vara en bok som döttrar vill ge till sina mödrar i present kan låta som en motsägelse. Men precis så har det blivit med Folkets skönhet . En av nutidens riktigt stora danska skildringar, som i hemlandet blivit boken alla läser, som vunnit massor av priser och som legat på bästsäljarlistan i över ett år. ”En dansk Kristina Sandberg”, sa någon. Ja, kanske det. Men också alldeles sin egen, unika skildring av vårt grannland vars historia liknar vår egen, men ändå är väldigt annorlunda. Folkets skönhet är en berättelse om hur Danmark gick från jordbruk till industrisamhälle efter andra världskriget, och om hur den utvecklingen tedde sig för kvinnorna

Vem som helst hade kunnat vara Marie, i vilken förändringstid som helst. Och Folkets skönhet blir en bok som angår oss alla.

– Mina läsare säger att boken har fått dem att förstå sina egna mödrar bättre – det är min bästa recension.

Foto: Thomas A.

Folkets skönhet

Folkets skönhet

Merete Pryds Helle

Fakta

 • Vem:

  Merete Pryds Helle

 • Född:

  1953

 • Bor:

  Lägenhet i Köpenhamn

 • Bakgrund:

  Har skrivit novellsamlingar, barnböcker och nio romaner – mend fick sitt stora genombrott med ”Folkets skönhet”. Romanen har belönats med De Gyldne Laurbær (de danska bokhandlarnas pris) och Politikens litteraturpris.

 • Aktuell:

  Med svenska översättningen av Folkets skönhet

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!