Hennes roman besvarar den eviga frågan:
Författare

Hennes roman besvarar den eviga frågan: "Varför ringer han inte tillbaka?"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 24 augusti 2018

Vi vill alla tro att det finns en anledning till att en dejt aldrig ringer tillbaka. Och kanske finns det faktiskt? Om detta handlar romanen Dagarna med dig som just nu tar världen med storm. Vi träffade författaren Rosie Walsh i London.

Köp Dagarna med dig här.

Två personer som nästan gett upp om kärleken träffas, förälskar sig totalt – och plötsligt är allt över. Den ena väntar på samtal och meddelanden som aldrig kommer, den andra hör aldrig av sig igen. Omöjligt, oförklarligt.

Handlingen i succéromanen Dagarna med dig av Rosie Walsh som just nu drar fram som en storm över New York Times bestsellerlista är egentligen inte så ovanlig. Men det är en ovanlig bok, med en så oväntad vändning att inte ens den luttrade relationsläsaren kan lista ut den. Det har gjort att den blivit en av årets måste-läsningar, en sådan som alla läser, som din bokcirkel frågar dig om du hunnit med än.

Har själv varit med om liknande händelse

Bokens huvudperson Sarah – blir ghostad. Vet ni inte vad det är, fråga närmsta unga singel. Ghostning är ett fenomen som växer sig allt starkare i vår rastlösa dejtingtid och går ut på att göra slut utan någon form av kommunikation. Man försvinner från jordens yta, helt enkelt.

– Själv visste jag inte vad ”ghostad” ens är, inte förrän min amerikanska förläggare ville att boken skulle få det ordet som titel i USA. Men det är faktiskt exakt vad boken handlar om säger Rosie Walsh själv när SelmaStories träffar henne för afternoon tea mitt i London.

Det visar sig att Rosie, precis som så många andra, har blivit ghostad vid flera tillfällen. Hon är dessutom något av en expert på att leta upp spår av de människor hon undrar över, något som också bokens huvudperson Sarah sysslar med.

– En gång slösade jag tre hela arbetsdagar på att jaga en person på nätet. Det har hänt att jag får stoppa mig själv. ”Sluta, SLUTA förfölja den här personen”, du vet att han inte vill höra av sig… Och ändå är det så svårt. För har man bara blivit lämnad utan förklaring så är frustrationen så stor. Vi hade allt det här fantastiska, det kan väl inte vara borta?

Att inte höra av sig har liksom blivit ännu mer uppenbart och störande nu när vi alla kan se vad andra gör via sociala medier. Det är nästan omöjligt att gömma sig. Ändå är det precis vad bokens Eddie gör, på ett oväntat trovärdigt sätt dessutom. Sarah, som vet att han är hennes livs kärlek, har aldrig varit så säker på något i hela sitt liv: det här är inte meningen. Hon måste hitta honom. Och hennes upptäckt förändrar till slut allt.

Jämförs med Jojo Moyes

På brittisk engelska heter romanen The man who didn´t call, Mannen som inte ringde. I Sverige jämförs Rosie Walsh ofta med författare som Jojo Moyes och Lucy Dillon och boken har fått en mer romantisk framtoning i formen än den brittiska versionen, något som gör henne glad. När hon började skriva Dagarna med dig hade hon precis kommit tillbaka från en vandring Cornwall.

– Vi gick längs hela kusten, det tog fem veckor. Mitt livs bästa fem veckor.

Efter så lång tid av bara hav, sand och fågelsång vad Rosie just då så självsäker man kunde bli.

– Det var som att ha bestigit Mount Everest. Jag var så lycklig, och lugn och trodde på mig själv.

Skrivprocessen kom av sig själv då. Hon skrev och skrev, utan störande bakgrundsljud i huvudet, utan att tänka på vad som skulle sälja eller vad andra brukar skriva. Med jämna mellanrum tillbringade hon också tid i den dal där bokens handling utspelar sig. Förde anteckningar över flora och fauna, lyssnade till ljuden, tillbringade till och med en natt under bar himmel precis som Sarah och Eddie gör.

– Självklart är alltid en skrivprocess lång och slitsam men jag minns mest jobbet med den här boken som magiskt. Det kan ha bidragit att jag skrev utan deadline också, jag hade inget kontrakt vilket var både skrämmande och fantastiskt.

Skriver under eget namn för första gången

Efter att har skrivit flera framgångsrika böcker under pseudonymen Lucy Robinson, som också var en framgångsrik bloggare för det stora modemagasinet Marie Claire är det här den första boken hon släpper i eget namn. Och hon hade helt rätt i att inte oroa sig. ”Det här är en wow-bok”, fick hon höra så fort manuset var klart. En sån där bok som växer bortom berättelsen, så där som bara vissa böcker gör. ”Det kommer att bli en sån som alla läser”.

Och så skulle det bli. Dagarna med dig finns redan på över 30 språk. När det gäller översättningen till svenska känner sig Rosie Walsh nöjd – förutom, förstås, översättarens tolkning av dryckerna som intas på puben. ” Där satt jag sen i två timmar med en läsk och bara stirrade ut över Woodchesterdalen.”, står det på sidan 260. Men vem som helst som kommer från Rosie Walshs landsända vet att det heter Orange Henry – hälften läsk, hälften apelsinjuice. Viktiga saker

– Det är så märkligt att tänka sig att min berättelse finns på över 30 språk nu. Det är egentligen ett enormt ansvar jag lägger ut på varje översättare.

Alldeles nyligen väcktes Rosie mitt i natten av en galen ström av meddelanden och samtal: den låg på topp fem på New York Times bestsellerlista. Overkligt är bara förnamnet, särskilt eftersom Rosie själv just har varit på en helt annan plats i livet en bra bit bort från det normala författarlivet – hon har precis blivit förälder.  En resa som inte varit så självklar och enkel alls. Den första tiden som förälder har varit fylld av turbulenta känslor, som för de flesta som just fått barn. Men lägg till det att ha råkat skriva en bok som blir en världssuccé precis innan bebisen kommer…

– Jag ser tillbaka på första året som förälder och blir så förvirrad. Å ena sidan har jag varit helt inne i arbetet med familjen, å andra sidan har min bok tagit över världen på helt egen hand. Det är en så märklig känsla.

Tre bra anledningar till att Dagarna med dig ska bli din nästa bok

 1. Den inkluderar sociala medier på ett snyggt sätt. Efter alltför många böcker med krystade sms-konversationer och chattar är det så befriande att läsa en autentisk skildring av att dejta i den tid vi lever nu.
 2. Den innehåller lite av allt. Sorg, glädje, humor, spänning… Den perfekta helgläsningen!
 3. Vändningen. Precis när du tror att du har koll på läget så… förändras allt

Läs gärna en krönika om ghosting skriven av Rosie Walsh själv här.

 

Dagarna med dig

Dagarna med dig

Rosie Walsh
Inbunden
Köp boken

Fakta

 • Vem:

  Rosie Walsh

 • Född:

  1980

 • Familj:

  Man och son

 • Bor:

  Bristol

 • Gör:

  Författare och teveproducent. Under namnet Lucy Robinson har hon bloggat för Marie Claire om kärlek och dejting och givit ut fyra romaner som legat på brittiska bästsäljarlistan.

   

 • Böcker:

  På svenska (under pseudonymen Lucy Robinson): Dagen då vi försvann. 

 • Aktuell:
Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!