Hilda Kirkhoff vinner Hela Sverige bakar 2020 - nu kommer bakboken!
Boktips

Hilda Kirkhoff vinner Hela Sverige bakar 2020 - nu kommer bakboken!

Nu står det klart att Hilda Kirkhoff är vinnaren i årets säsong av Hela Sverige bakar. Det har inte varit lätt att hålla vinsten hemlig- men nu får hon äntligen fira och dela med sig av sina favoritrecept i sin alldeles egna bakbok!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 09 december 2020

Nu står det klart att Hilda Kirkhoff är vinnaren i årets säsong av Hela Sverige bakar. Det har inte varit lätt att hålla vinsten hemlig- men nu får hon äntligen fira och dela med sig av sina favoritrecept i sin alldeles egna bakbok!

Stort grattis till vinsten! Hur känns det?

– Det är väldigt, väldigt overkligt. Jag har behövt bita mig i tungan något enormt för att inte avslöja något. Det har varit en så stor del av mitt liv nu, allting började ju i januari. Jag vill inte att det ska ta slut, samtidigt som man får se det som att det är någonting nytt som börjar nu!

Vad har varit svårast med att hålla det hemligt?

– När jag kom hem efter finalen var det som en bubbla. Jag gick runt och tänkte ”men gud vad är det som har hänt?”. Sen drog ju hela processen igång med boken och då var jag hemma hos mina föräldrar. Då var jag livrädd att det skulle komma upp någon bekant till dem, för vad skulle jag då säga till dem när vi stod där med bakverk och fotograf och allt? Jag hade behövt säga att det var till en tidningsartikel eller något, för då hade vi inte ens fått gå ut med att vi skulle vara med i programmet. Så fort jag har pratat om Hela Sverige bakar säger folk ”det glittrar verkligen i dina ögon”, och då har jag tänkt att det är för uppenbart att jag tycker det här är jättekul och att jag kanske ska vara lite mer allvarlig, haha.

Vad kan du berätta om din bakbok som kommer nu?

– Min filosofi när det kommer till bakning är att alla ska kunna göra det, och att hitta glädjen i det. Det är en sak att bara baka för för bakandets skull men jag vill att man ska känna ”det här har jag aldrig gjort förut, jag måste prova!”. Jag är inte den här tjejen som gillar att göra tårtor, medan de andra deltagarna gör väldigt mycket tårtor och jobbar med det. I tävlingen tyckte jag att det var ett jobbigt moment och var väldigt nervös för det. Så i boken har jag nästan frångått tårtdelen helt och hållet och fokuserat på sådant som man kan göra till vardags. Det är lite olika nivåer på allting men det är fortfarande lättillgängligt- för mig ska bakning bara vara glädje. Sen är det både nya och gamla recept. Jag har bott en del utomlands och då har jag fått uppleva olika matkulturer och rätter som jag sedan försökt ta med mig hem och göra en egen version på det. Jag vill ta in recept som man kanske inte hört talas om innan, men sen vill jag även få med släktrecept som är mer klassiker. Man kanske aldrig får till de där rullrånen eller drömmarna, men nu har jag med recept i boken som är genomarbetade i många, många år. Det har verkligen blivit min bok, den genomsyrar mig.

“Jag kan inte minnas en stund i livet när bakning inte har varit självklart.”

Hur väcktes ditt intresse för bakning?

– Jag har fått den här frågan ganska många gånger och jag försöker verkligen tänka ”vad är det som gjorde att jag började baka?”, men jag kan inte minnas en stund i livet när bakning inte har varit självklart, det har alltid funnits med mig. Det är inte så att det kom vid någon speciell tidpunkt, det har alltid varit självklart. Både i min familj, att vi bakar mycket, men också att det är något som faller mig naturligt att så fort jag har tid över är det i köket jag vill vara. Och så har det alltid varit. För mig är det där jag kopplar av och där jag känner att jag kan få leva ut min kreativitet och skapa med händerna, det har blivit mitt kall i livet och det många förknippar mig med. Hilda, hon bakar och lagar mat, det är det hon är bra på och det hon älskar.

Hilda Kirkhoff vinner Hela Sverige bakar 2020 – nu kommer bakboken!

Hur kommer det sig att du sökte till programmet?

– Det var ingen självklarhet alls, för jag sökte inte aktivt själv från början. När Hela Sverige bakar la ut ett inlägg om att de behövde deltagare till årets säsong blev det någon spin-off i kommentarsfältet där alla började kommentera att jag måste söka. Sedan har jag ett lite annorlunda efternamn också så då tänkte de väl ”vem är den här Hilda?” och skrev till mig på Instagram. Först blev jag väldigt smickrad men sen började jag tänka ”men inte ska väl jag, nej jag ska inte vara med i något sånt.” Jag tycker det är jobbigt att servera bakverk till mina kompisar för jag blir så nervös och har så höga krav på mig själv. Jag hade ju aldrig kunnat göra det i bästa sändningstid med två personer som är hardcore-proffs på det här. Men sen fick jag väldigt mycket pepp från kollegor och familj, och så gick det helt plötsligt väldigt fort med intervju och casting- och tjoff så stod jag i tältet.

Hur förberedde du dig inför tävlingen?

– Jag är sån sjuk tävlingsmänniska. Min kompis sa till mig innan jag åkte att jag skulle se det som en rolig grej och ett äventyr. Men jag tänkte bara; ”Se det som en rolig grej?! Jag är inte där för att bara ha det kul”. Jag förberedde mig så mycket innan- jag gjorde checklistor, hade en bok där jag limmade in alla recept så jag skulle ha allting i ordning, tog tid när jag bakade och gjorde om flera gånger. Det var verkligen ordning och reda som gällde. Jag ville inte åka dit och vara nervös över att jag inte skulle prestera, men jag behövde nånstans också lita på det jag kunde och bara finna mig i det.

Att du är en tävlingsmänniska, vart kommer det ifrån?

– Jag har hållit på med hästar sen jag var två år och började tävla när jag var 11-12 år. Där måste man hitta ett fint samarbete med sin häst, men det är ingen lagsport. Jag tror det hjälpte mig i programmet för jag kunde gå in lite i mig själv och hitta tillbaks till den tiden. Jag var en av de som var mest lugn i tävlingarna och hade väldigt bra fokus. Jag hade inte tid att springa runt och hålla på med skådespel och det hjälpte mig väldigt mycket. Sedan kunde man bjuda lite på sig själv ibland när man hade tid, men jag var inte där för att vara rolig. Det tyder väl på att man är en tävlingsmänniska, att man går in i det så helhjärtat.

Vad tyckte du var roligast och svårast i programmet?

– Det som jag trodde skulle vara det svåraste var ju tårtorna, men det visade sig vara det som var väldigt kul för det var där jag fick stjärnförklädena. De gick verkligen hem hos juryn och jag fattade ingenting, så där fick jag en väldig boost. Men det jag såg fram emot mest var småkakorna. De kan lätt glömmas bort lite då det är mycket fokus på tårtor och bakelser, men de här klassiska småkakorna är väldigt, väldigt goda och kul att baka. Nu var ju inte Birgitta med i år, men de sa till mig att ”det här hade Birgitta tyckt om”, vilket kändes väldigt bra.
Sen var det väldigt speciellt med förhållandena som vi bakade i. Det är en sak att stå i sitt egna kök där du har koll på alla maskiner och du vet hur du rör dig på ett annat sätt. I tältet hade vi fantastiska maskiner och redskap, om jag hade haft de hemma hade jag bakat som en gud, men nu blev det lite fifty/fifty. Det är också tidspress och så fort någonting går fel har du två kameror på dig. Då brast det för mig ibland och jag kände mest ”nu orkar jag inte mer”, men ändå hoppar man upp igen och bara kör. Jag jobbade jättemycket med att se allting som ren och skär lärdom. Jag tar väldigt lätt kritik personligt, så jag fick verkligen tänka att det inte var mig de gick på, utan det jag hade gjort.

Det måste ha varit en väldigt utvecklande upplevelse?

– Ja, jag har gjort en enorm personlig resa med det här. När jag tog examen från mina studier i Grythyttan fick jag ta emot ett stipendium för att jag gjort en så stor personlig utveckling. Nästan exakt ett år efter står jag i finalen i Hela Sverige bakar och ska precis få höra om det är jag som vunnit eller inte. Då tänkte jag verkligen på att man genomgår en personlig utveckling i allt man gör, och man är aldrig helt fulländad. Vinsten är helt fantastisk men jag har fått så mycket mer av det här; vänner, så mycket lärdomar och jag har fått göra min första bok vilket jag aldrig kunnat drömma om. Plus att jag har börjat förstå vad jag vill göra i livet. Som ung är man väldigt vilsen, det finns så mycket valmöjligheter och man undrar hela tiden om man gör rätt. Jag har alltid dragit mig lite för att gå in i den här branschen för att det är slitsamt med jobbiga arbetstider och låga löner, men när jag var med i programmet kände jag att det inte spelar någon roll för det är det här jag älskar. Nu är jag enormt tacksam att jag insett att det är det här jag ska satsa på, och har fått ett kvitto på att jag är bra på det.

Hur ser framtiden ut?

– Jag har jättemånga mål och drömmar vilket jag tror är bra. Jag har inte stirrat mig blind på en sak, utan jag är öppen för olika erbjudanden och alternativ. Men jag har startat ett eget företag där jag hade velat fokusera på att jobba med reklam, ta fram recept, fotografera, jobba för ett förlag eller livsmedelsföretag och kanske jobba med deras produkter- det hade varit drömmen. Jag hade velat göra en till bok för det var så himla, himla kul. Sen är min syster fotograf så vi har också börjat spåna vidare på nya idéer. Jag hoppas också att det kanske är någon som får upp ögonen för mig nu när min vinst är officiell. Jag trivdes väldigt bra med att göra TV, det hade varit jättekul att göra ytterligare en spinoff på det.

 

Hilda Kirkhoff vinner Hela Sverige bakar 2020 – nu kommer bakboken!

Det känns verkligen som att du var dig själv framför kameran!

– Vad skönt, det har jag faktiskt fått höra en del! De som känner mig väl har sagt att jag är mig själv rakt av, att det verkligen är Hilda där på TV:n. Och jag får så himla mycket fina kommentarer från folk som inte känner mig som säger att jag är så glad och har lyst upp tillvaron nu när det är så mörkt, och att det har varit kul att kolla på mig för att jag ger så mycket energi. De kommentarerna har varit svåra att ta in för jag är ju bara mig själv, men det känns helt fantastiskt att följare tar sig tid att dela med sig av det till mig.

Slutligen, vad är ditt bästa tips när det kommer till julbak?

– Man kan twista till klassiker ganska mycket. Jag tycker att lussebullar lätt blir för torra och snarare som en slät bulle vilket jag inte är så förtjust i. Jag tycker att man kan göra en vanlig saffransdeg men med fyllning, då blir det en saftig bulle istället. Man kan göra med smör, kardemumma, vanilj, vit choklad, mandelmassa och massa andra smaker. Det blir så mycket godare!

Hilda Kirkhoff

 • Född:

  1994, i Båstad.

 • Bor:

  I Göteborg.

 • Familj:

  Mamma Ingela, pappa Håkan och storasyster Judith.

 • Gör:

  Jobbar just nu inom hotell-och restaurangbranschen.

 • Aktuell:

  Som vinnare av Hela Sverige bakar 2020 och med bakboken Hildas drömmar och andra bullar.

Hildas drömmar & andra bullar

Hildas drömmar & andra bullar

Hilda Kirkhoff
Inbunden
Köp boken