Linn Utbult vinner Hela Sverige bakar 2018 — nu kommer bakboken
Författare

Linn Utbult vinner Hela Sverige bakar 2018 — nu kommer bakboken

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 18 december 2018

Linn Utbult står som vinnare i Hela Sverige bakar 2018 — och äntligen får hon fira! Nu släpps hennes bakbok Salt som socker.

Under hösten har programmet Hela Sverige bakar på TV4 engagerat mängder med svenskar. Vi har fått följa 12 passionerade hemmabakare där de tävlar om den ärofyllda titeln som vinnare. För årets vinnare Linn Utbult har hösten varit en tid av en lika hemlig som intensiv bokproduktion.

Grattis till vinsten! Hur känns det?
— Men tack! Det känns ju helt jäkla underbart! Och att äntligen få prata om det, sen att få hålla i boken var ju en helt sjuk känsla. Så häftigt!

Hur var konkurrensen i tävlingen?
— Oj den var tuff, alla var så fokuserade. Inga som slappade runt om man säger så. I finalen var det riktigt tufft mot Sara och Anna-Karin.

Vad tar du med dig från den här tävlingen?
— Fina vänner och ett bättre självförtroende! Och en massa skratt som jag lagt in i minnesbanken. Tänk dig att få skratta hela dagarna i en hel sommar.

Läs mer: Läs My Feldts varma julminne om mormor och hennes mjuka pepparkaka

Vad har varit svårast med att vara med i Hela Sverige bakar?
— Det var mycket, men att inte veta vad som väntar var riktigt tufft. Eller när jag gjorde små löjliga misstag som påverkade slutresultatet.

Bröd ur Salt som socker av Linn Utbult

Vad har varit roligast?
— Hela upplevelsen, men främst att få baka i tältet med alla sköna människor, inte bara deltagare utan även juryn, Tina och Johan. Och alla i produktionen som jag tycker så mycket om.

Har det varit svårt att hålla tyst om segern under hösten?
— Ja gud, så svårt! Sen försökte ju alla luska ur mig något så tillslut undvek jag vissa tillställningar, det blev för tufft med alla frågor. Men mina närmsta visste ju såklart så kunde ventilera med dom. Och sen kunde jag ju prata med alla deltagare.

Nu kommer din bakbok också, vad kan du berätta om den?
— JA!!! Alltså jag är så löjligt stolt över boken, den blev så fin! Det är en bok med en del klassiska recept så som småkakor och tårtor, men jag slänger in en liten twist på smakerna. Jag vill inspirera till att våga tänka och baka utanför boxen, våga testa något nytt. Sen älskar jag att bryta smaker som sött och salt eller krispigt och krämigt.

Linn Utbult

Vilket är ditt paradrecept?
— Jag älskar min lakritsdessert med äpple och fänkål och citronsorbet, den funkar liksom året runt. En småkaka är ju svårslaget så jag gör nog mina salta puckar och käkar halva baket redan samma dag.

Hur ser framtidsplanerna ut?
— Ja detta är svårt då jag precis fått berätta att jag vunnit. Jag vill däremot vakna varje morgon och veta att jag skall få baka. Men jag satsar på min blogg och hoppas få sjyssta samarbeten i framtiden, TV var väldigt kul så det vill jag göra mer. Den ultimata drömmen är att få resa och testa nya smaker och bakverk, att få vara med och baka runt om i världen. Och få göra en bok till hade ju varit en dröm såklart!

Vad är dina bästa tips för att lyckas med julbaket?
— Planera upp din tid så julbaket inte stressas fram, det ska vara kul. Har du inte tid att baka lussebullar så kan du testa att baka gräddkringlor istället. Det går fortare och smakar ljuvligt. Men ta i med smakerna, saffran ska smaka just saffran — så mesa inte! Ska du göra kola eller knäck så använd en bra termometer för att få till rätt konsistens. Och testa även att göra lite raw-julgodis — det går fort och du kan mixa i lite av vad du har.

Foto: Frida Wismar

Fakta

 • Vem:

  Linn Utbult

 • Född:

  1981

 • Bor:

  Torslanda

 • Familj:

  Sambo Henkan, sönerna Nils 7 år och Elis 5 år

 • Aktuell:

  Vinnare av Hela Sverige bakar 2018 och med bakboken Salt som socker

En sida till? Fortsätt läs!