Res i tiden med dessa 12 historiska spänningsromaner!
Boktips

Res i tiden med dessa 12 historiska spänningsromaner!

Böckerna transporterar oss till andra världar – och det senaste året har vi behövt det alternativa resandet mer än någonsin. Vi listar spännande och intressanta historiska romaner som tar oss till en annan tid.

Av: Meja Uhlander
Fotograf: Getty
Publicerad: 24 maj 2023

Böckerna transporterar oss till andra världar – och det senaste året har vi behövt det alternativa resandet mer än någonsin. Vi listar spännande och intressanta historiska romaner som tar oss till en annan tid.

Bok 1

En instängd man av Per Hellgren

Inbunden
Köp boken

En instängd man är en hyllning till Sjöwall & Wahlöö och de svenska deckarklassikerna, där det realistiska, mödosamma analoga polisarbetet i en annan tid.

På det heta sommarlandskapet i Västmanland 1958 sker ett våldsamt sexualmord på en äldre kvinna. När Kriminalkonstapel Rydin och hans kollegor vid riksmordkommissionen i Stockholm förhör vittnena berättar de om en cyklande man. Sju år senare under vårvintern sker ett mord i en lägenhet som var helt tillbommad inifrån och Kriminalassistent Lampell tar sig an det mystiska fallet.

Bok 2

1795 av Niklas Natt Och Dag

I september kommer den tredje och avslutande delen i Niklas Natt och Dags Bellman noir-trilogi. Tycho Ceton stryker runt i det sena 1700-talets Stockholm och filar på en plan för att återta den glans han förlorat. Han ska ställa till med ett spektakel mer häpnadsväckande, mer hänförande och mer avgrundsdjupt vidrigt än något som dittills skådats i detta vidunderliga och vedervärdiga Stockholm. Emil Winge har lovat sig själv att stoppa honom. Men myndigheternas stöd för hans jakt på Tycho Ceton börjar tryta och vapendragaren Mickel Cardell är upptagen av en egen jakt efter Anna Stina Knapp, som försvunnit efter hennes båda barns död.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Här hittar du allt om böckerna i Bellman noir-trilogin

Bok 3

De fyra vindarna av Kristin Hannah

Texas, 1934. Torka och storm plågar människor och djur och likt många andra på slättlandet tvingas Elsa Martinelli lämna sitt hem – den lilla farmen som hotas begravas i sanden. Tillsammans med sina två barn åker hon västerut, till Kalifornien, i hopp om ett bättre liv. Men resan blir längre och ankomsten svårare än vad hon kunnat ana. En berättelse om en kvinnas umbäranden, kamp och kärlek i skuggan av den naturkatastrof som drabbade nordamerikanska Mellanvästern på 1930-talet.

Bok 4

Att välja ett liv av Marie Lok Björk

Sverige, 1921. Handlardottern Ottilia har länge sett fram mot sin 21-årsdag. Myndighetsdagen, då hon äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek. Men hennes kärlek Åke anses inte vara ett gott parti och Ottilia ställs inför ett omöjligt val. Fem år senare är hon en ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som statare på Överjärva gård utanför Stockholm. Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.

Bok 5

Systerklockorna av Lars Mytting

Så länge folk kan minnas har Systerklockorna ringt över bygden. Klockorna göts till minne av tvillingflickorna Halfrid och Gunhild vars bildvävnader sägs sia om framtiden. 1879 flyttar en ny präst in i prästgården där nittonåriga Astrid tjänar. Från Tyskland kommer samtidigt en främmande man med storslagna planer. Den gamla stavkyrkan med sina klockor går ovissa tider till mötes och byn i det storslagna Gudbrandsdalen förändras i grunden.

Bok 6

Det första chiffret av Denise Rudberg

Året är 1940. Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet.

Bok 7

Kirke av Madeline Miller

Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller lyfter ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok – som blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet.

Bok 8

Manhattan beach av Jennifer Egan

New York, 1930-tal. Efter att Anna Kerrigans pappa försvunnit under oklara omständigheter tvingas hon axla ansvaret för familjen. När kriget bryter ut får hon jobb på skeppsvarvet och blir sedan varvets första kvinnliga dykare, samtidigt som letandet efter fadern leder henne till gangstern Dexter Styles och hans glamorösa värld.

Bok 9

En gentleman i Moskva av Amor Towles

I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol – beläget mittemot Kreml – där han under flera år bott i en lyxsvit. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet.

Bok 10

Klockmakarens dotter av Kate Morton

Till godset Birchwood Manor på engelska landsbygden anlände på 1860-talet en grupp konstnärer ledda av den karismatiske Edward Radcliffe. En vistelse i inspirationens och kreativitetens tecken slutade med katastrof då en kvinna mördades och en annan försvann. I nutid hittar den unga arkivarien Elodie Winslow en gammal väska som innehåller ett foto av en vacker kvinna och en teckning föreställande ett pampigt hus. Hon blir närmast besatt av kvinnan och känner omedelbart igen huset, fast hon vet att det är en omöjlighet. Vad har hon för koppling till det som hände för länge sedan på Birchwood Manor?

Bok 11

Häxorna av Elisabeth Östnäs

Året är 1710, kriget har utarmat folket och pesten härjar i Skåne. Den unga, egensinniga Isabella vill bort från sin hemby och allt skvaller. Hennes mor kallades häxa när hon levde och mostern är läkekvinna. Själv tror Isabella inte på magi, utan på logik och medicin. Men under midsommardansen uppenbarar sig en man för henne som ingen annan tycks se. När soldater en tid senare anländer till byn och hon känner igen den unge mannen bland dem omkullkastas allt. Isabella förstår att hon har en förmåga, och den visar sig vara lika användbar som farlig.

Bok 12

Dockmakerskan av Elizabeth Macneal

London, 1850. Iris jobbar tillsammans med sin syster i en leksaksaffär, där de syr dockor tills fingrarna blöder för att försörja sin familj. Men Iris drömmer om ett annat liv. Så när hon blir erbjuden att stå modell för konstnären Louis Frost, trotsar hon sin familj och tar chansen.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!