Lars Mytting är mannen som kan allt om ved och episka romaner
Artiklar

Lars Mytting är mannen som kan allt om ved och episka romaner

Lars Myttings Ved är en av de största skandinaviska facklitterära succéerna någonsin, och boken har idag sålt i över en halv miljon exemplar världen över. Nu är mannen bakom succén tillbaka med Systerklockorna, en episk, historisk roman som utspelar sig i 1800-talets Norge.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Heike Steinweg/Opale
Publicerad: 11 juni 2019

Lars Myttings Ved är en av de största skandinaviska facklitterära succéerna någonsin, och boken har idag sålt i över en halv miljon exemplar världen över. Nu är mannen bakom succén tillbaka med Systerklockorna, en episk, historisk roman som utspelar sig i 1800-talets Norge.

Hela livet har skrivandet varit centralt för Lars Mytting. Innan författardebuten jobbade han som förlagsredaktör och journalist. Hans första roman Hästkrafter gavs ut 2007, och rönte stora framgångar, särskilt i hemlandet Norge, men det var år 2011 när boken Ved: allt om huggning, stapling och torkning – och vedeldningens själ släpptes som hans namn blev känt för en riktigt bred publik. Mytting själv hade egentligen inget större intresse för ved, utan idén kom från förlaget. Mytting tror själv att den stora framgången handlar om att boken kan uppfattas som någonting i gränslandet mellan verklighet och fiktion.

Läs mer: 10 författare tipsar: ”Det här läser vi i sommar”

– Många läste boken som fiktion. Viss facklitteratur kan läsas på det viset, för den väcker fantasin hos läsaren, och vill få denne att göra något praktiskt. Framgångarna utomlands tror jag handlar om att Norden är en romantisk plats för många. Boken kan läsas både som en manual och som en ’drömbok’. Kanske tar den med sig den sydeuropeiska läsaren till en situation där hen måste organisera sitt liv för att överleva en Nordisk vinter. Jag var inte medveten om det när jag skrev boken, men möjligen kom populariteten från att människor sedan urminnes tider måste ha ved och eld. Att överleva vintern är en reflex som är djupt rotad inom oss, säger Lars Mytting i en intervju med norska tidskriften Bok365.

(Obs! Artikeln fortsätter längre ned)

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Hur följer man då bäst upp en storsäljande bok om ved? I Lars Myttings fall föll valet på den episka romanen Simma med de drunknade, en släktkrönika om en föräldralös pojke som beger sig ut i världen för att finna sina rötter. Boken gick snabbt upp på topplistorna och belönades med det prestigefulla norska Bokhandlerprisen 2014. Författaren själv, som misstänkte att han för evigt var förpassade till epitetet ”han som skrev boken om ved” var nästintill förvånad över att romanen nådde ut till en så bred läsekrets. Idag är boken utgiven i flera länder.

Nu är Lars Mytting tillbaka med romanen Systerklockorna, som utspelar sig på den plats i Norge där han själv är född: Gudbrandsdalen. Där har så länge folk kan minnas Systerklockorna ringt över bygden med en klang så kraftfull att klockaren blev döv efter bara tre mässor. Klockorna göts till minne av de siamesiska tvillingflickorna Halfrid och Gunhild vars bildvävnader sägs sia om framtiden. 1879 flyttar en ny präst in i prästgården där nittonåriga Astrid tjänar. Från Tyskland kommer samtidigt en främmande man med storslagna planer. Den gamla stavkyrkan med sina klockor går ovissa tider till mötes och byn i det storslagna Gudbrandsdalen förändras i grunden.

– Legenden om systerklockorna är sann, men den har aldrig berättats i den form som jag berättar den. Och jag har vävt samman den med andra legender, säger Lars Mytting till Bok365.

Missa inte! Läs en norsk författare i sommar! Här är böckerna du inte får missa

Det finns så många berättelser och så mycket material att författaren planerar minst en uppföljare. Men när den kommer kan han ännu inte avslöja, utan säger hemlighetsfullt ”den kommer när den är klar”.

Systerklockorna

Systerklockorna

Lars Mytting

En sida till? Fortsätt läs!