Hon är Sveriges största julälskare
Författare

Hon är Sveriges största julälskare

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 01 december 2017

Formgivaren Lotta Kühlhorn älskar julen. ÄLSKAR. Så till den grad att hon tidigare år räknat ner till första december med en egen ”minusadventskalender” på Instagram. Samtidigt avskyr hon att trängas bland julklappsshoppare på stan och kan gråta av uppgivenhet dagarna innan julafton. 

 

”Det är helt sjukt att vi firar jul egentligen. Det finns ingen logik i vår moderna tid. Två månader om året blir som fantasilek då man pyntar, lagar viss mat och tar in växter.”

 

Lotta, varför älskar du julen?

– Jag har gjort det sedan jag var liten. Det är så stor fantasi kring jul och jag får starka känslor av det, året om.  Under sommaren kan jag tänka på hur tråkigt julsakerna har det på vinden. När jag var liten tänkte jag på hur tomten kryper ner i sin ask och vilade, nästan ett helt år … Det är många magiska tankar kring julen. Jag har inte alltid varit så julgalen som jag är nu, men har alltid gillat murriga november som är månaden före. Den är grå på ett så varmt sätt.

Hur är dina jular?

– Jag måste ha haft väldigt juliga jular som barn och vi läste många böcker med härliga jular i. Det kunde vara en berättelse som gjorde starka intryck, och bilder, jag kunde tänka på dem hur mycket som helst … Till exempel Elsa Beskows Petter och Lottas jul,  jag lärde mig tidigt vad de gjorde för julklappar i boken och jag studerade ingående mormors pappersbonader som hängde på väggen. Jag levde mig in väldigt lätt och det har inte gått över. Nuförtiden känner jag mig som föräldern på julen. Det är inte magi till tomten eller paket som är det viktiga, men jag tycker det är jättekul med allt runtom. Särskilt de vanliga saker jag gör nu, innan stressen kommer. Efter julen är det slut, då vill jag inte ha jul över huvud taget utan har fått nog.

Jag vill förbereda julen som om det var 1947, blandat med mina barndomsfantasier och nutiden.

Berätta om din minusadventskalender!

– I mitt liv har jag lätt att relatera till Tove Janssons karaktär Filifjonkan som stressat springer omkring, ordnar och ordnar och tycker att alla ligger och vilar. Jag kan själv bli hysteriskt stressad och börja gråta några dagar innan jul för att ingen förstår mig. Alla bara tittar på film och det är massor kvar att göra. Samtidigt är det ju jag själv som vill ha mest jul och det är bara jag som lider. Jag vill inte hamna där i år och därför har jag gjort det här. En sak om dagen hela november. Sen älskar jag gamla Husmoderns Köksalmanackor. Och tanken på hur det var att vara kvinna och mamma förr, som i Kristina Sandbergs romantrilogi om hemmafrun Maj. Jag vill förbereda julen som om det var 1947 blandat med mina barndomsfantasier och nutiden.

Gör du själv allt som står i din kalender?

– Ja, jag har faktiskt gjort det mesta! Men det svåraste, och som alltid blir jobbigt på slutet, har jag till viss del kvar: julklappar. Räcker det, blir det här bra? Jag hatar att trängas på stan, det är sorgligt och jag blir beklämd. En gång köpte jag julklappar långt innan, under hela året, men då försvann magin. Köpgalenskap är inte jul!

Varför stressar vi så mycket över julen?

– Dels så skjuter vi upp det som är roligt och lägger all tid på plikter och tråkiga saker. Och det som är kul blir tråkigt för när man äntligen är där, är man så trött och har så dåligt med tid. Jag har själv stått där och gråtit många gånger.
Min minuskalender har gett mig tillbaka så mycket av glädjen, och förlängt den. Jag har hållit på med det här ett par timmar om dagen hela november och det har verkligen varit något jag gör för mig själv istället för att jobba och hetsa och skjuta saker framåt. Jag vill fortsätta att leva på det här sättet och tycka att vardagssaker är roliga.

Minusadventskalendern 7 dagar kvar???Gå till skogen. Sista helgen före advent brukar jag och min väninna @estridb alltid åka och plocka lingon- och blåbärsris och kanske hittar vi några fler kottar. Trollbundna av skogen. Jag tänker ofta att det ser så jugend ut… stammarna och en liten sjö bakom som blänker gult (som nån akvarell av min mormor). Kottar o mossa över alltihop som att Gustaf Fjaestad varit där och inrett (ni vet, han som gjort soffan på Thielska.) (Allt formgivet som ska efterlikna trädstammar och kottar tycker jag så mk om, men det skulle kunna bli en egen kalender…). I år ska jag ffg köpa en adventsgran till den här fina foten köpt i Berlin. De finns på varje loppis där! Min tyska farmor hade adventsgran från 1 advent på ett bord. (Jag tänker att den bara ska vara grön och oklädd men vi får se). #adventsgran #bordsgran #jugend #fjaestad #minusadvent #minusadventskalender #lottasjul

Ett inlägg delat av Lotta Kühlhorn (@lottakuhlhorn)

Du som älskar färg och mönster – kan du inte prata lite om julens estetik?

– Jag ställer alltid frågan ”vad blir julens färg i år?”. I år blev det skogen och granar, brunt nertill och grönt upptill. Det kommer att få gå igenom i papper och kläder. Jag gör det mest själv.  Sen har jag vissa estetiska basgrejer jag går tillbaka till varje år inför jul. Vi besöker alltid Hallwylska palatset där de har sekelskiftesstil och i den juldekorerade lägenheten ovanpå posthuset på Skansen går jag i spinn och bli väldigt inspirerad. I Nordiska muséets folkhemslägenhet vill jag också se om de har juldekorerat. Senare kommer en jobbig grej jag absolut måste, och det är att åka till Ejes choklad på Östermalm, stå i kö och köpa geléhallon och mintchoklad.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Jag vill ha juliga saker, men det kanske känns lite gammalt på julafton. Så jag vill gärna ha min julklapp några dagar innan, full med juliga mysiga saker. Som en strumpa fast större! Kanske bok, något att dricka, nån pysselgrej …

Det enda man egentligen behöver är snö – finns snö behövs bara ett tänt ljus så behöver man inget mer.

 

Lottas julklappstips för den panikslagna

Till den nya svägerskan som man har lite svårt för

”Man kan få mycket för pengarna om man går på loppis eller antikmarknad – till exempel sex fina glas. Chocka henne och gör henne glad fast det inte kostat så mycket! Då kan det bli bättre stämning sen. Eller ge henne en fin gammal ask med något broderat i – kanske en parfym eller tvålar.  Jag gillar idén med att presenten ligger i en ask – det är lite Downton Abbey.”

Till en tonårig brorsdotter

”Sätt dig in i vad hon gillar för kläder. Jag har sett löskragar som är väldigt fina, där kragsnibbarna sticker fram, men under tröjan är det bara en mindre lapp. Det är fint till det mesta och lite kaxigt, men man slipper blusen. Våga också gå till bokhandeln eller underklädesaffären och fråga, då får man jättemycket hjälp! I den åldersgruppen blir det ofta en grej som alla ska ha, det kan vara roligt att vara den som köper den där grejen.

Till en väldigt litterär faster

” Fråga om det kan vara på engelska. Jag skulle gå in på New York Times eller Guardian och deras litteraturbilagor och kolla deras litterära listor. Eftersom personen är så litterär kanske det är säkrare och roligare med en fackbok. Det finns så spännande fackböcker och de är tidlösa.”

En klapp som får kosta max 100 kr till en utlottning

”Köp inte vin, det får man inget bra för. Men det finns roliga flaskor med cider eller öl, särskilt sådana som är svåra att få tag i och måste beställas. Ett annat tips är japanskt plommonvin – Umeshu. Flaskan är både fin och snygg och god och vinet smakar körsbär.”

Av Johanna Stenius

Lottas jul

Lottas jul

Lotta Kühlhorn
Inbunden
Köp boken

Fakta

  • Vem:

    Lotta Kühlhorn

  • Född:

    1963 i Stockholm

  • Familj:

    Bor med maken Håkan Östlundh. Tre utflyttade barn: Fabian 30, Sigge 28, Folke 21.

  • Jul -17

    ”Hos min bror som bor ca 250 meter ifrån oss. Jag, mamma, mina syskon och våra familjer tillsammans.”

  • Julsång:
  • Aktuell:

    Varje jul med den ultimata boken Lottas jul.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!