Hungerspelen - den kompletta guiden
Boktips

Hungerspelen - den kompletta guiden

Hungerspelen är en berättelse om maktens förgörande kraft och människans kamp för frihet och värdighet. Men det är också en gripande skildring om liv, död och kärlek. Här är en komplett guide till Hungerspelen!

Av: Moa Dahlgren
Publicerad: 22 november 2023

Hungerspelen är en berättelse om maktens förgörande kraft och människans kamp för frihet och värdighet. Men det är också en gripande skildring om liv, död och kärlek. Här är en komplett guide till Hungerspelen!

Den amerikanska författaren Suzanne Collins har baserat sin numera legendariska bokserie  Hungerspelen på flera historiska och nutida händelser och, berättelser och fenomen: den grekiska myten om Theseus och Minotauren, romersk gladiatorhistoria och samtida reality-TV. I grunden fanns en vilja att ville utforska effekterna av krig och våld på de som bevittnar och deltar i dem. Bokserien tar upp frågor som maktmissbruk, social orättvisa, och ungdomars motstånd mot auktoritära regimer. Den skildrar också mediernas roll i att forma allmänhetens bild av samhället.

Bokserien

Trilogin, bestående av Hungerspelen, Fatta Eld, och Revolt – följer Katniss Everdeen, en ung kvinna från det fattiga Distrikt 12, som blir en motvillig hjältinna och symbol för upproret mot det tyranniska Kapitol. Varje bok bygger på den föregående, med Katniss kämpande för överlevnad i de dödliga Hungerspelen och senare som en ledande figur i revolten. Det finns även en färde bok i serien, Balladen om sångfåglar och ormar, som utspelar sig 64 år tidigare. Den boken hade i november 2023 filmpremiär.

Serien har fått beröm för sin drivna handling, starka kvinnliga huvudperson och tematiska djup. Den har blivit blev en global försäljningssuccé och även använts i utbildningssyften för att diskutera politik och etik.

Filmerna

Den första Hungerspelenfilmen Hungerspelen, kom 2012. Därefter följde Hungerspelen: Catching Fire  och Hungerspelen: Mockingjay Del 1 och Del 2. Filmerna har i stort sett varit trogna böckerna men också utvidgat dess värld. Jennifer Lawrence, som spelar Katniss, blev snabbt en symbol för starka kvinnliga karaktärer. Bland de andra skådespelarna finns bland annat Josh Hutcherson (Peeta Mellark) och Liam Hemsworth (Gale Hawthorne). Filmen Balladen om sångfåglar och ormar hade premiär i november 2023

Alla Hungerspelen-böckerna i ordning

Bok 1

Hungerspelen

I en dystopisk framtid befinner vi oss i Panem. Landet är uppdelat i tolv distrikt och en huvudstad. Varje år väljs två ungdomar ut från varje distrikt för att tävla i Hungerspelen. Ett spel på liv och död. Som, likt en dokusåpa, sänds på teve. Katniss Everdeen älskar sin lillasyster Primrose mer än något annat. När Primrose blir utplockad för att delta i spelen anmäler sig Katniss frivilligt att tävla istället för henne. Tillsammans med Peeta, den andra deltagaren från samma distrikt, får hon kämpa för sitt liv inne på arenan.

Översättare: Lena Jonsson

Bok 2

Fatta eld

Katniss och Peeta klarade sig med nöd och näppe inne på arenan förra året. Nu är hon tillbaka i det tolfte distriktet. Här har livet förändrats. President Snow förväntar sig att hon ska vara huvudstadens lilla docka. När Katniss har svårt att falla in i ett liv av regler blir straffet värre än hon hade kunnat tänka sig. Var det inte meningen att man skulle slippa arenan när man väl kommit helskinnad därifrån? Välkommen till 75-årsjubileet av Hungerspelen.

Översättare: Lena Jonsson

Bok 3

Revolt

Rebellerna lyckades stoppa Hungerspelen och revolutionen är nu ett faktum. Men Katniss värld ligger i spillror. Distrikt 12 är sönderbombat. Peeta är fånge i huvudstaden och hon själv har gått under marken i distrikt 13.

Översättare: Lena Jonsson

Bok 4

Balladen om sångfåglar och ormar

I Balladen om sångfåglar och ormar följer vi händelserna som skedde 64 år innan Hungerspelen-trilogin utspelar sig. I fokus står  artonårige Coriolanus Snow.

Översättare: Lena Jonsson

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer