I ett hundratal kort texter berättar besättningen på det sextusente skeppet om sig själva. Farkosten stöter in i planeten Nyupptäckten i yttre rymden, därifrån tar de ombord mystiska föremål. Föremålet stör rymdskeppets funktioner och besättningen ställer sig frågorna: Vad är våra uppgifter? Vad betyder det att vara mänsklig? Vad är ett liv?
Översättare: Johanne Lykke Naderehvandi
2. Harungen av Ina Rosvall
Huvudkaraktären arbetar på att laboratorie. Här utför man experiment på djur för att undersöka medvetandets mekanismer, hjärnaktiviteten tankas upp i en mima. Hemma finns familjetryggheten, men med tiden dras hon alltmer till miman. När hon en dag hittar en övergiven harunge på vägen till jobbet tas allt till en ny nivå. Harungen är en suggestiv debutroman om en kvinna som överskrider gränser, och om vår eviga fascination inför det okontrollerbara.
Köp boken här.
3. Never let me go av Kazuo Ishiguro
Kathy, Tommy och Ruth har vuxit upp på ett internat på den engelska landsbygden, isolerade från omvärlden. De har fostrats till att tro att de är speciella, inte minst deras hälsa. När Kathy i 30-årsåldern tänker tillbaka på sin barndom börjar hon minnas saker. Hur människor som kom utifrån verkade livrädda för dem. När minnesbilderna fogas samman går sanningen så sakteliga upp för Kathy.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: 13 mörka och fängslande dystopier
4. The Martian: ensam på Mars av Andy Weir
Boken som blev en internationell succé och filmatiserades 2015 med Matt Damon i huvudrollen. En misslyckad rymdexpedition lämnar Mark Watney ensam kvar på Mars. Besättningen är övertygad om att han är död – men han lever. Mark är helt isolerad utan möjlighet att kommunicera med jorden och inser snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med skarpsinne och humor är Mark fast besluten att överleva på den ogästvänliga planeten, och en dag kunna återvända hem.
5. Efter floden av P. C. Jersild
Efter floden är en postapokalyptisk roman från 1982 och utspelar sig på en plats som en gång i tiden kallades Sverige. Ett globalt atomkrig har utplånat civilisationen och en liten människospillra hankar sig fram i Stockholms skärgård, där sanden har smält till glas. Edwin ”Fittmun” försörjer sig som älskare åt sjökaptener och överges en dag på en ö bebodd av åldrade straffångar.
Köp boken här.
6. Pandemi av Maths Claesson
En samlingsvolym som innehåller Maths Claessons kritikerrosade böcker om Linux: Uttagningen, Kristallstaden och den nyskrivna Pandemi. Linux bor i ett framtida Stockholm och drömmer om att bli rymdpilot. På rymdstationen Kristallstaden får han ett nytt liv och drömmen om att bli rymdpilot kommer allt närmre. Men tusentals kilometer bort hotas Jorden av en gigantisk pandemi. När hans familj, vänner och Elvira behöver Linux hjälp börjar allt falla samman. Böckerna är skrivna för ungdomar men passar utmärkt även för vuxna.
Köp boken här.
7. Du sköna nya värld av Aldous Huxley
En klassisk dystopi skriven 1932. I en avlägsen framtid skapas barn på artificiell väg och anpassas redan i fosterstadiet till sin plats i kastsamhället. Persontyperna Alfa och Beta ska sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka självständigt. Uppdelningen förstärks genom propaganda och indoktrinering som genomsyrar hela samhället, till och med i medborgarnas sömn. För att hålla medborgarna medgörliga får de alla en daglig ranson av drogen soma.
Köp boken här.
8. Liknelsen om sådden av Octavia E. Butler
Octavia E. Butler är en av USA:s främsta science fiction-författare, och Liknelsen om sådden som handlar om en klimatkris är skrämmande aktuell. Skogarna brinner, det är vattenbrist och kustlinjen faller ner i havet. Lauren Oya Olamina är 15 år och bor utanför Los Angeles med sin familj, i ett område omringad av en hög mur. Hon förstår att läget är ohållbart, packar en nödväska och befinner sig snart på andra sidan muren. Här är överlevnad en ständig kamp och hon måste ta sig igenom ett USA drabbat av klimatkrisens konsekvenser.
Köp boken här.
9. Dune av Frank Herbert
Dune utkom för första gången 1965 och betraktas som en av de främsta romanerna inom science fiction-genren. Under hösten 2021 har den nya filmatiseringen av Dune premiär där Timothée Chalamet spelar Paul, son till en adelsfamilj som anförtros med uppdraget att skydda galaxens mest värdefulla ämne.
Köp boken här.
10. Frankissstein av Jeanette Winterson
Med Frankissstein gör Jeanette Winterson ett lekfullt omtag på Mary Shelleys Frankenstein. En regnig och kylig sommar 1816 vid Genève-sjön samlas Byron, Shelley och Mary Shelley. De berättar spökhistorier och diskuterar möjligheten att väcka en död människa till nytt liv. 200 år senare anländer Ry Shelley, läkare och transperson, till en mässa i Memphis. Han är där för att studera robotars påverkan på människans hälsa och bekantar sig snabbt med receptionisten Claire och Ron Lord, som producerar avancerade sexrobotar. Dessutom träffar han den karismatiske Victor Stein.
Köp boken här.
Läs också: 9 moderna tolkningar av älskade klassiker
11. Eterneller Viktor Johansson
En poetisk, postapokalyptisk kärleksberättelse i rymden. I centrum står fyra kvinnor som på olika sätt stannat i växten, eller i fel förhållande till varandra. En styrketränar för att kunna hålla fast, en annan spelar en roll för att lossa dödsgreppet. Ännu en är djupfryst i en glaciär. Men kanske mest underlig är hon som bokstavligt blivit till ett minne, komprimerad till en diamant. Kanske är hon den svarta låda ur vilken man kan utläsa hela det förflutna, och varför inte lösningen på allt?
Köp boken här.
12. Det mörka tornet av Stephen King
I romansviten Det mörka tornet blandar Stephen King fantasy, sci-fi, skräck och klassisk western. I en främmande värld möter vi Roland av Gilead, den siste revolvermannen, en ensam hämnare ständigt på väg genom ett ödelagt land på jakt efter den undflyende mannen i svart. Jake är pojken från New York som blir Rolands vän, och som ställer honom inför hans livs svåraste val.
Köp böckerna här.
Lyssna på böckerna här.
Missa inte! Stephen Kings bästa böcker — från 1970-talet till idag
13. Kallocain av Karin Boye
Karin Boye har målat upp ett 1984 nästan ett decennium före George Orwell. Kallocain visar ett polisstyrt och militariserat övervakningssamhälle. Med sin sanningsdrog har kemisten Leo Kall funnit en väg in till medborgarnas själar. Det visar sig att de flesta hyser heta drömmar om uppror mot Världsstaten och en önskan om Ökenstaden – en avlägsen plats för frihet och kärlek. Leo Kall börjar själv tvivla på Staten och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat.