Gillade du
Boktips

Gillade du "Hungerspelen"? Här är 6 böcker i liknande anda

Suzanne Collins trilogi "Hungerspelen" har gjort succé över hela världen – och böckerna om Katniss och det dystopiska landet Panem har älskats av både unga och vuxna. Här listar vi några böcker som på olika sätt påminner om de kultförklarade framtidsromanerna.

Av: SelmaStories
Fotograf: Nordisk film
Publicerad: 04 februari 2021

Suzanne Collins trilogi "Hungerspelen" har gjort succé över hela världen – och böckerna om Katniss och det dystopiska landet Panem har älskats av både unga och vuxna. Här listar vi några böcker som på olika sätt påminner om de kultförklarade framtidsromanerna.

När Hungerspelen, den första delen i Suzanne Collins romantrilogi, kom 2008 gjorde den megasuccé. Den följdes av Fatta eld och Revolt och böckerna som har getts ut i 54 länder har toppat de stora bästsäljarlistorna. 2012 blev Hungerspelen till hajpad film med Jennifer Lawrence i rollen som Katniss Everdeen.

Suzanne Collins trilogi skildrar ett framtida skräck-USA. Det är efter en tid av naturkatastrofer och krig som den dystopiska nationen Panem bildats i Nordamerika. Där arrangeras varje år Hungerspelen, en brutal och tv-sänd kamp där 24 ungdomar från Panems 12 distrikt slåss för att vinna – och överleva. En av deltagarna är bokens huvudperson, den 16-åriga Katniss Everdeen. För att klara sig måste hon bryta mot spelets regler och sätta sig upp mot regimen. Men Katniss blir snart en bricka i ett spel och vad hon än gör verkar det föra med sig våld och lidande. Vem kan hon egentligen lita på?

Vad du en av dem som älskade Hungerspelen? Här har vi listat några titlar, både ungdoms- och vuxenromaner, som på olika sätt påminner om böckerna.

1. Paradis City av Jens Lapidus

Gillade du ”Hungerspelen”? Här är 6 böcker i liknande anda

I februari kommer Jens Lapidus nya bok till framtidsroman. Paradis City utspelar sig i ett Sverige där motsättningarna har hårdnat. För att skydda de priviligierade har murar byggts runt no-go-zoner. Störst är Järva. När inrikesministern vågar sig dit går allt fel, hon kidnappas. Polisen står handfallen, tills en desperat idé kläcks: att skicka in den häktade, njursjuke Emir. Hållhaken är grym: utan statlig dialys dör han.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: 10 böcker vi längtar att få läsa 2021

2. Maze runner – Dödlig kod av James Dashner

Gillade du ”Hungerspelen”? Här är 6 böcker i liknande anda

James Dashners ungdomserie Maze runner skildrar likt Hungerspelen en dystopisk framtid där ungdomar kämpar. Här har en hel värld gått under. Skogarna brann, sjöarna torkade ut och haven svämmade över. Sedan kom en sjukdom, en feber som spred sig över hela jorden. Familjer dog och våldet härskade. Så kom WICKED. De sökte en lösning, och de hittade det perfekta svaret. En pojke. Hans namn var Thomas. Maze runner – Dödlig kod är berättelsen om pojken Thomas och hur han byggde en labyrint som bara han själv kunde bryta sönder. En historia av hemligheter, lögner och händelser som ingen kunde ha förutsett. Allt kommer att avslöjas, alla frågor kommer besvaras.

Köp boken här.

3. Flugornas herre av William Golding

Gillade du ”Hungerspelen”? Här är 6 böcker i liknande anda

William Goldings klassiker och dystopi från 1954 liknar Hungerspelen. Det är efter ett flyghaveri som en grupp pojkar mellan sex och tolv år har kastas iland på en liten ö i Söderhavet. De stiftar lagar, fördelar sysslorna och väljer anförare. Deras tillvaro kan bli paradisisk med rik tillgång på god mat, sol och fullständig frihet från de vuxnas tvång. Men snart tar leken en annan vändning: skräcken kryper över pojkarna, rivaliteten växer mellan ledarna. Det som kunde varit ett spännande sommarlovsäventyr blir en furiös hetsjakt där fruktan och grymhet slår fram och vägen mot undergång ligger utstakad.

Köp boken här.

Läs mer: 17 böcker du säger att du har läst fast du inte har det

4. Brännmärkt av Lizette Edfeldt

Gillade du ”Hungerspelen”? Här är 6 böcker i liknande anda

Lizette Edfeldts Brännmärkt skildrar liksom Hungerspelen en dystopisk framtid. Efter flera hundra år av översvämningar, orkaner, epidemier och krig tvingas de människor som finns kvar att hålla hårt i sina resurser för att inte gå under. Befolkningen är inordnad i ett hierarkiskt system, där bara den som fötts som Alfa kan göra sin röst hörd. I rang åtta lever Adeline Theta som vägrar att acceptera sitt öde. Runt halsen bär hon ett smycke som är det enda hon har kvar efter sin bortgångna mor. Denna amulett i silver drar snart in henne i ett livsfarligt dubbelspel. För att överleva måste hon ge upp det hon håller allra kärast. Kanske till och med sig själv..

Köp boken här.

5. Ensam kvar av Alexandra Oliva

Gillade du ”Hungerspelen”? Här är 6 böcker i liknande anda

Alexandra Olivias debutthriller är troligen något för dig som gillade att läsa om Katniss äventyr. Ensam kvar handlar om Zoo som efter att ha skickat in en ansökan valts ut som en av deltagarna att tävla i en realityserie i den otillgängliga vildmarken i New England. Det handlar om att överleva, att visa uthållighet och övervinna psykiska utmaningar. Samtidigt som serien spelas in inträffar det ofattbara: en världsomspännande katastrof hotar att slå ut civilisationen. Zoo, som är fullkomligt isolerad, märker först inte att spelet är över. Ovetande om vad som hänt fortsätter hon att kämpa. Äventyret går överstyr och hon måste på allvar lära sig att överleva.

Köp boken här.

6. Divergent av Veronica Roth

Gillade du ”Hungerspelen”? Här är 6 böcker i liknande anda

Ett boktips för alla Hungerspelen-fans! Veronica Roths sci fi- och ungdomsbok Divergent är liksom Suzanne Collins böcker en dystopisk skildring skriven av en kvinna med en ung kvinna som huvudperson. Det handlar om Beatrice Pryor som har vuxit upp i ett dystopiskt Chicago. Staden är indelad i fem falanger: De ärligaDe osjälviskaDe tappraDe fridfulla och De lärda. En dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är. Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!