Hur väljer man en Nobelpristagare, Per Wästberg?
Författare

Hur väljer man en Nobelpristagare, Per Wästberg?

Av: Karin Eklund
Publicerad: 11 januari 2017

Varje vecka ställer vi en fråga till en expert, vars kunskap du kan använda för att glänsa inför vänner och bekanta, eller för all del, lära dig något nytt. Den här veckan har vi pratat med författaren och Svenska akademiledamoten Per Wästberg, om hur det går till när en Nobelpristagare utses.

Hej Per, med så många skickliga författare i världen, hur utser man just den som ska få Nobelpriset? 

Per svarar: ”Vi i Nobelkommittén frågar per brev fyrahundrafemtio instanser världen runt om deras favoriter, lägger till våra egna preferenser, minskar listan till tjugofem namn på en observations- och förväntanslista, väljer ur den fem författare att studera utomordentligt noga under flera månader, innan vi diskuterar fram en av de fem. Det tar inte ett år utan minst två år och ofta flera.

Vi spanar över jorden efter märkvärdiga livsverk utan att bry oss om kön, religion, nation och vi är fria att belöna alla genrer. Vi har edsvurna experter och kritiker för att upplysa oss om och tolka författare som verkar spännande utan att vi själva närmare kan bedöma dem. Det leder dock sällan till ett pris. Vi är smärtsamt medvetna om det fåfänga att utnämna världens bästa författare. Det är i grunden en smak- och bildningsfråga. De vetenskapliga Nobelkommittéerna har det lättare.”

av Stephanie Tärnqvist

 

Fakta

  • Vem:

    Per Wästberg

  • Född:

    1933.

  • Bor:

    I Stockholm.

  • Gör:

    Författare, kulturskribent och litteraturkritiker.

  • Aktuell:

    Med Semaforen och lodlinan, den femte och avslutande delen av hans memoarer.

En sida till? Fortsätt läs!