”Jag är intresserad av de frågor som kommer upp när livet tar en vändning”
Författare

”Jag är intresserad av de frågor som kommer upp när livet tar en vändning”

Såriga samtal och sylvassa repliker. Annika Walls nya roman "Jag borde sagt det först" skildrar de sista månaderna av ett äktenskap. Vi fick en pratstund med författaren som beskriver boken som en ”svart skilsmässokomedi".

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Olof Grind
Publicerad: 01 september 2020

Såriga samtal och sylvassa repliker. Annika Walls nya roman "Jag borde sagt det först" skildrar de sista månaderna av ett äktenskap. Vi fick en pratstund med författaren som beskriver boken som en ”svart skilsmässokomedi".

Det är märkligt att bli ihop med någon, men det är ännu konstigare när det tar slut. När det känns som att det som en gång var så självklart knappt har hänt. Och vem har man egentligen blivit? Författaren Annika Wall har skrivit en bladvändare om en skilsmässa. Hon debuterade med en självbiografisk bok 2014 och är nu aktuell med Jag borde sagt det först som är hennes första fiktiva roman.

– Jag är intresserad av att skriva om de stora frågor som kommer upp när livet tar en vändning. Vem man är och var man kommer ifrån. Eller varför man har fattat de beslut man gjort i livet. Det kan vara slumpen eller medvetna beslut som styr – men ofta är det många små val som gjort att man hamnat någonstans. Och vid en skilsmässa, när så mycket förändras, så kommer de här frågorna upp.

Jag borde sagt det först  handlar om Fia och Kristian. De träffas som unga i småstaden där båda växer upp. Han, popstjärna, hon full av konstnärsdrömmar. De flyttar till en större stad, gifter sig, köper en villa och får två söner. Och där är de nu, i det stylade hemmet med designporslin och prunkande äppelträd utanför fönstret. Men det har inte riktigt blivit som de tänkt sig. För Kristian är nu en föredetting som deppar över sin avsomnade musikkarriär och Fia, som skulle bli konstnär, försörjer familjen genom jobbet på reklambyrån. Hon som en gång följde och såg upp till den coola rockkillen är nu den med taktpinnen. Men en dag när hon kommer hem från jobbet sitter Kristian i köket och säger att han vill skiljas.

Vem skulle du säga att Fia har blivit i det här äktenskapet?

– Hon är hemmets projektledare som inte gett upp hoppet om det perfekta livet i det perfekta huset. Det är hon som är den drivande, den som har fått saker att hända, och även om också hon förstår att relationen är dålig så tror hon till en början inte att Kristian menar allvar när han säger att han vill skiljas. Att han faktiskt kommer att driva igenom det.

Annika Wall är journalist och översättare. Hon arbetar som kommunikatör och webbredaktör på Göteborgs universitet och skriver litteraturkritik i Borås tidning. Nu är hon alltså aktuell med Jag borde sagt det först – en fartfylld roman som skildrar de sista månaderna av ett äktenskap. Det är en vass och vardaglig berättelse och en recensent menade att det är som att ”feelgood-författaren Marian Keyes skrivit Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap”.

Det finns en rapphet i texten som ger en känsla av att du skrivit den under kort tid?

– Ja, det har gått ganska snabbt. Jag hade till en början en massa olika anteckningar i mobilen och förra sommaren bestämde jag mig för att foga samman dem till en berättelse. För mig är det inte skrivandet som är det svåra, det är snarare tänkandet innan som tar tid.

Nu ska det bli en trilogi.

– Ja, precis. När jag började skriva trodde jag att jag skulle få plats med hela Fias utveckling i en roman, men så blev det inte. Just nu skriver jag på den andra delen som kommer att komma ut någon gång under 2021.

Det finns många romaner om skilsmässor och separationer. Vilka har gjort intryck på dig?

– Det finns många, men jag tyckte exempelvis mycket om Martina Haags Det är något som inte stämmer. Och Geir Gulliksens roman Berättelse om ett äktenskap är väldigt intressant. Första gången jag läste den så tyckte jag inte om den, men efter att ha talat om boken med en vän så läste jag om den med stor behållning. Det är häftigt att det händer saker när man pratar om böcker med andra.

Annika Wall

  • Född: 1972.

  • Bor: I Borås och Göteborg.

  • Familj: Tre barn, särbo och två bonusbarn.

  • Gör: Arbetar som kommunikatör på Göteborgs universitet och skriver litteraturkritik.

  • Aktuell med: Romanen Jag borde ha sagt det först som ges ut av Wahlström & Widstrand.

  • Läser just nu: Närhetsprincipen av Hanna-Linnea Rengfors och Exciting times av Naoise Dolan som kommer på svenska i höst.

  • Favoritförfattare: Jeanette Winterson, Tove Jansson, Kerstin Ekman, Bodil Malmsten och Sally Rooney med flera.

Jag borde sagt det först

Jag borde sagt det först

Annika Wall
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

En sida till? Fortsätt läs!