Jennifer Clement:
Författare

Jennifer Clement: "Jag umgicks med Madonna och Andy Warhol"

Av: Karin Eklund
Publicerad: 02 november 2016

I det senaste avsnittet av Speaking of Stories berättar bokaktuella Jennifer Clement – som skrivit mycket om trafficking och är en framstående feminist i sitt hemland USA – om sina ungdomsår med Jean-Michel Basquiat, Madonna och Andy Warhol. Och hur det var att hänga i New York när det var som bäst: farligt, billigt och sexuellt frigjort.

– New York i början av 80-talet var en helt annan stad än idag, berättar hon ett samtal med författarkollegan Katarina Wennstam.

– Mycket farligare. Jag jobbade som servitris och brukade gömma dricksen i strumpan, tröjärmen eller i håret. Man visste att man skulle bli rånad på vägen hem och ville försöka behålla åtminstone lite av pengarna.

Farligt och hårt var det, men också fullt av möjligheter. Jennifer Clement beskriver det som rymmarnas stad.

– Vi var alla på rymmen från någonstans: jag från Mexiko, Susanne (Basquiats änka, som också är titeln på Jennifers Clements memoar om den här tiden, reds. anm.) från Kanada, Madonna från Michigan, Keith Haring från Ohio och Andy Warhol från Pittsburgh.

Under de tio år som Jennifer Clement bodde i New York hann flera i hennes dåvarande bekantskapskrets bli världsberömda. Samtidigt hände mycket med staden, som gick ifrån att vara den vibrerande startpunkten för graffiti, punk och hiphop och en plats där gayrörelsen blomstrade, rakt in i HIV-eran.

– Plötsligt kom aids och allt tog slut”.

Lyssna på vår podcast där Jennifer Clement samtalar med Katarina Wennstam här:

av Johanna Christoffersson

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!