Jenny Rogneby:
Författare

Jenny Rogneby: "Bristen på organ skapar stora problem"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 07 augusti 2017

Vi tog ett glas med Jenny Rogneby, aktuell med deckaren Leona. Utan mänskligt värde.

Hej Jenny! Vad vill du ha att dricka?
– En Aperol spritz, tack.

Hur har sommaren varit hittills?
– Underbar. Jag har varit i New York på den gigantiska bokmässan BookExpo America inför releasen av Leonaserien som lanseras i USA, och så har jag varit i Bolivia och i Peru och sett Machu Picchu. En fantastisk upplevelse.

För ett tag sedan flyttade du från Stockholm och idag bor du på Malta och har även en lägenhet i Barcelona. Finns det något du saknar med Sverige?
– Att inte kunna träffa vänner och familj lika ofta, det är en av få nackdelar med att bo utomlands. Jag har min familj sprid över Sverige, så vi är i och för sig vana vid att inte ses så ofta, men det blir ännu mer sällan nu.

Finns det något du verkligen inte saknar?
– Vintern. Jag är uppväxt i Norrbotten och har fått min beskärda del av snö, mörker och kyla. Hela mitt vuxna liv har jag bott i Stockholm, men den grå himlen, regnet och slasket som vintern där består av, och som jag också skriver om i mina böcker, klarar jag mig bra utan.

Av alla jobb du har haft – från popstjärna till brottsutredare – vilket har du tyckt mest om?
– För mig har allt haft sin tid i livet. Jag har testat mig fram bland områden som har betytt något för mig och kämpat för att kunna ha dem som heltidssysselsättning. Samma sak nu, jag känner mig oerhört priviligierad som fått möjlighet att skriva på heltid, och nu ligger all fokus på det.

I nya boken Leona. Utan mänskligt värde härjar en liga som själ organ från samhällets mest utsatta människor. Har något sådant hänt i verkligheten i Sverige?
– I Sverige dör människor i väntan på organ eftersom för få väljer att donera. Det är ett problem i många länder och har resulterat i en illegal handel där redan utsatta människor råkar illa ut. Det jag skildrar i boken har som tur var inte hänt i Sverige, men är likt sådant som hänt i vissa länder. Bristen på organ skapar stora problem och har lett till brottslighet som förmodligen skulle kunna undvikas om fler valde att donera.

Vilken bok kommer du aldrig att glömma?
– Lagboken.

Om du fick ta en drink med vem som helst i världen, vem skulle det vara?
– Min biologiska far.

Köp boken här

Köp boken här

Fakta

 • Vem:

  Jenny Rogneby

 • Född:

  1974.

 • Familj:

  Sambo Micke, bonusdotter Isa.​

 • Bor:

  Malta.

 • Gör:

  Författare.

 • Aktuell med:

En sida till? Fortsätt läs!