Jessica Schiefauer:
Författare

Jessica Schiefauer: "Det kändes nödvändigt att läsa in Pojkarna själv"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 07 mars 2017

Grattis Jessica Schiefauer, som vinner Stora ljudbokspriset för andra gången på lika många år! Den här gången i kategorin ungdom/unga vuxna för inläsningen av Pojkarna, utgiven av Bonnier Audio

En självklar fråga är: hur känns det?
– Tack, det känns jättebra! Och mycket bra att priset delats in i två olika kategorier. Den här gången vinner jag i den kategori som jag känner att mina böcker tillhör, nämligen ungdom/unga vuxna.

Det är en väldigt speciell inspelning – berätta gärna om hur ni jobbat med den.
– Jag lever ihop med Patrik Vörén, som är kompositör och ljudläggare. De senaste tolv (ja, jag började skriva den 2005!) åren har han levt nästan lika nära Pojkarna-boken som jag själv gjort, nu senast gjorde han musiken till Teater Tamauers dramatisering av berättelsen. När det blivit bestämt att jag själv skulle läsa in den som ljudbok beslutade vi tillsammans med Bonnier Audio att det skulle göras i hans hemmastudio, Mad Hatter Audio. Så jag satt kväll efter kväll och läste, och på dagarna redigerade Patrik varje avsnitt. Det tog lång tid för vi är mycket noggranna båda två, men det gav oss möjligheten att löpande diskutera alla små val som ska göras vid en inläsning.

Hur är det att själv läsa in sin egen bok?
– När det gäller just Pojkarna fanns inget annat alternativ – det kändes nödvändigt att läsa in den själv. Det var underligt i början men ju mer jag läste, desto mer bekant blev texten igen. Främst gav det mig möjligheten att bestämma varje nyans och betoning i språket, vilket kändes viktigt.

Vad tillför den litterära upplevelsen att lyssna på en bok istället för att läsa den?
– För mig personligen betyder ljudböcker att jag hinner ”läsa” så mycket mer – jag lyssnar medan jag gör hushållsarbete, kör bil, promenerar… om jag hade haft all tid i världen hade jag nog valt att läsa framför att lyssna. En bra uppläsare ger boken ett mervärde, en dålig uppläsare drar ner helhetsupplevelsen.

Vad är dina tankar om framtiden?
– Skriva! Skriva! Skriva!

Vilka böcker lyssnar du själv på om du brukar lyssna på böcker?
– Just nu lyssnar jag helst på lite udda berättelser inom sci-fi, wierd, magisk realism och liknande genrer. Senast avslutade bok är Kallocain av Karin Boye, för tillfället lyssnar jag på Slottet av Franz Kafka.

av Johanna Stenius

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!