Jill Santopolo: ”Den 11 september var ett avgörande ögonblick”
Författare

Jill Santopolo: ”Den 11 september var ett avgörande ögonblick”

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 07 september 2017

Vi har träffat Jill Santopolo, aktuell med Världen utan dig, en roman om kärlek, drömmar, begär, svartsjuka, svek och försoning, som utspelar sig i Jills hemstad, New York. Dessutom bjuder vi på smygläsning ur boken!

Hej Jill, vad vill du ha att dricka?
Åh är det happy hour redan? Då tar jag gärna en whiskey med is, om det går bra?

Det går bra! I din roman Världen utan dig spelar New York en viktig roll. Vad har du själv för relation till staden?
Jag växte upp en timme utanför New York och drömde alltid om att bo inne i stan. I high school tog jag tåget in till stan så ofta jag kunde, och sen började läste jag på Columbia University, till stor del för att jag ville gå i skolan inne på Manhattan. Sedan dess är staden mitt hem. Det finns många saker med att bo i New York som vissa tycker är knäppa – och det kanske de är – men det finns en energi och ett driv som jag älskar. Och att bo bland alla fantastiska restauranger, muséer, teatrar och parker gör livet spännande och fullt av stadsliga äventyr.

Världen utan dig inleds med de fruktansvärda händelserna den 9 september 2001. Var befann du dig sen dagen?
Den 11 september befann jag mig, precis som Lucy och Gabe i boken, på en lektion om Shakespeare på Columbia University. Det var ett avgörande ögonblick i mitt liv, och fick mig att älska New York ännu mer.

Hur mycket av dig finns det i bokens huvudperson, Lucy?
Lucy är inte jag och hennes liv är inte mitt. Men det finns djupare frågor som hon tänker på, i fråga om kärlek, ånger, ambition och att vara kvinna i vår värld, som även jag ofta tänker på.

Vad gör du en ledig dag?
Det är inte ofta jag har en helt ledig dag, men om jag får en tar jag gärna en springtur, läser en bok ur min att-läsa-hög, går på manikyr och lagar något nytt som jag har tänkt prova länge.

Vilken bok kommer du aldrig glömma?
Det växte ett träd i Brooklyn av Betty Smith är en av mina absoluta favoritböcker. Jag läste den för första gången en sommar när jag var 11, och sen fortsatte jag läsa den igen varje sommar fram till jag slutade college. Det är något speciellt med att följa Francie genom hennes liv och se henne kämpa på, trots motgångar.

Om du kunde ta en drink med vem som helst i världen, vem skulle det vara?
Oh, svår fråga! Den första jag tänker på är Angela Merkel. Enligt en artikel i Forbes är hon världens mäktigaste kvinna, så hon är med största sannolikhet en fascinerande person att prata med. Vi skulle prata om hennes liv och åstadkommanden, och hur hon har tagit sig fram i den traditionellt mansdominerade politiska världen.

Nyfiken på Världen utan dig? Smygläs boken här!

Av: Stephanie Tärnqvist

Köp boken

Köp boken

Fakta

 • Namn:

  Jill Santopolo.

 • Bor:

  Bor: New York City.

 • Gör:

  Författare och litterär chef på förlaget Philomel Books. Undervisar även på The New School i New York. Har tidigare skrivit barn- och ungdomsböcker.

 • Aktuell med:

  Världen utan dig.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!