Johanna Stenius:
Boktips

Johanna Stenius: "Vad finns att göra när inte ens fantasin erbjuder verklighetsflykt?"

Vi behöver inte fantasin nu - den tar oss till platser vi inte vill besöka. SelmaStories Johanna Stenius skriver om böckernas roll i en ny verklighet.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 17 april 2020

Vi behöver inte fantasin nu - den tar oss till platser vi inte vill besöka. SelmaStories Johanna Stenius skriver om böckernas roll i en ny verklighet.

Det är konstiga tider nu. Man brukar ju säga att fantasin är det finaste vi har – men jag vet inte om jag håller med idag, i hemmakontoret, i verkligheten.

I snart fem år har jag jobbat med böcker. Fem år med berättelser för stora och små, med fantasi och verklighet och stora, viktiga frågor. Fem år – och den viktigaste insikten är densamma som jag fick redan som barn: en bok är mer än vad som ryms innanför pärmarna. Det är en unik och fantastisk möjlighet att varje dag få visa upp vilken skatt som finns i litteraturen. En skatt som bara väntar på att grävas upp igen, och igen. Bara fantasin sätter gränsen för vart böckerna kan ta oss. En barnbok, en deckare, feelgood, nobelpristagare eller reseguider – allt är lika användbart beroende på vad man behöver för stunden. Särskilt just nu.

Bara fantasin sätter gränsen brukar det ju heta. Men just nu kanske vår egen fantasi inte är den bästa tillflykten?

Idag är läget mycket annorlunda runtomkring mig än vad det någonsin varit. Festivaler, tårtkalas och spännande långresor är inte att tänka på. Drömmar och mål känns satta på paus. Liksom alla andra kämpar vi på redaktionen med hemmajobb och oro – oro för de vi älskar som är i riskgrupper, oro för hela samhället. Vad ska hända? Frustrationen över att inte kunna förutse är enorm – och faktiskt så är det här ett tillfälle i livet då inte ens den egna fantasin känns som en bra plats att vara. För fantasin tar en till obehagliga platser ibland när mycket obehagligt händer runtomkring.

Men utan att vilja ta till fantasin – vad har vi då?

Vi har alltid något.

Vi har alltid böckerna.

Uttrycket ”att fly in i böckernas värld” har sällan känts mer sant.

Att sjunka in i någon annans ord och värld utan att behöva tänka mer på vår egen, att se illustrationer av människor och annat som inte är vi själva. Att låta sig förströs, skratta och bli upprörd över något annat än vår vanliga värld som inte alls är vanlig längre.
Det är en gåva – för var och en med tillgång till böcker att ta emot.
Skippa fantiserandet, låt någon annan ta hand om det. Lyssna bara, läs och se vad som finns i din bokhylla. Och plötsligt, medan du har läst och läst, så har tiden gått och vi vet alla lite mer.

Vi är med dig och håller i din bok. Vi sitter redo med våra egna läslistor och böcker, för vi vet hur du känner dig. Vi läser med dig och för dig.

Tillsammans klarar vi det här.

Låt oss fly med hjälp av böckerna tillsammans, så kommer stigen vi vandrar just nu kanske att kännas lite lättare och snabbare.

boktips i isolerade tider

Johanna Stenius läshög just nu