Oändlig läsning lyssning – här är 15 ljudboksserier att försvinna in i
Boktips

Oändlig läsning lyssning – här är 15 ljudboksserier att försvinna in i

Mord, intriger, mystiska försvinnanden, och helt andra berättelser som griper tag. Vi har listat 29 bokserier – de bästa tipsen lyssningsprojekt som varar riktigt länge.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 04 januari 2022

Mord, intriger, mystiska försvinnanden, och helt andra berättelser som griper tag. Vi har listat 29 bokserier – de bästa tipsen lyssningsprojekt som varar riktigt länge.

Bok 1

Claes Claesson av Karin Wahlberg

Författaren Karin Wahlberg är läkare och en fena på att skildra den dramatiska vardagen i vården. Hennes bokserie om kriminalkommissarie Claes Claesson och läkare Veronika Lundborg har toppat bästsäljarlistorna. En god man är den tionde delen i serien.

Kriminalkommissarie Claes Claesson, som bor i Lund med sin läkarfru Veronica och deras döttrar, får ett nytt fall på sitt bord. I september hittas barnläkaren Paul Klintman mördad i sin idylliska skånelänga en bit utanför stan. Både anhöriga och kollegor är i chock. Paul beskrivs som en bra pappa och som en kunnig läkare med god hand om sina små patienter och deras föräldrar. Polisen kartlägger hans sista tid i livet och långsamt närmar de sig svaret på vem som dödade denna tillsynes goda man.

Läs allt om Claes Claesson-serien här

Bok 2

Sagan om Finnskogen av Britt Karin Larsen

En oförglömlig bokserie som tar med läsaren till 1800-talets djupa finnskogar! Rått, rörande och poetiskt skildrar Britt Karin Larsen kampen för överlevnad och det starka bandet till naturen. Det utspelar sig i gränsskogarna mellan Hedmark och Värmland och i den första delen möter pigan Lina som just fött ett barn björnjägaren Taneli i skogen. Han är en utstött enslig som sägs ha ett mord på sitt samvete. Tillsammans försöker de skapa en ny tillvaro.

Översättare: Joar Tiberg

Läs allt om sagan om finnskogen här

Bok 3

Malin Fors av Mons Kallentoft

Sveriges deckarkung Mons Kallentofts serie om kriminalinspektör Malin Fors har älskats av läsare och lyssnare sedan start. Här finns så många som 14 delar, och i den senaste – Blickfångarna, återupptas ett gammalt fall med en mördad liten pojke. Inläsaren är superpopulära Mirja Turestedt.

Läs allt om Malin Fors-serien här

Bok 4

Barbarotti-serienav Håkan Nesser

Håkan Nessers böcker har sålt i 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Sedan debuten 1988 har författaren varit oerhört produktiv och det har bland annat blivit tio kriminalromaner om kommissarie Van Veeteren. Han har också skrivit en rad böcker om kommissarie Gunnar Barbarotti där den senaste i serien har titeln Schack under vulkanen. I romanen ramlar Barbarotti över manuset till en icke avslutad kortroman av den framgångsrike författaren Franz J Lunde, en text som är en oroväckande skildring av Lundes egna upplevelser under hösten 2019.

Bok 5

Neshovav Anne B. Ragde

Anne B. Ragdes serie om norska släktgården Neshov är mycket älskad för sin genuint känslosamma framskrivna familjeberättelse. Det är allvarsamt och underhållande på samma gång, och man vill läsa långsamt för att det inte ska ta slut. I den sjätte delen, Dottern, finner Torunn kärleken, och i den en inre trygghet. Har du sett och tyckt om den hyllade TV-serien på SVT, kommer du älska böckerna.

Översättare: Margareta Järnebrand

Bok 6

A-gruppen av Arne Dahl

Arne Dahls kriminalromaner om A-gruppen, rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell karaktär, har hyllats av både läsare och kritiker. Böckerna om brottslighet i en globaliserad värld har rönt internationella framgångar – och här får vi följa karaktärer som Paul Hjelm, Kerstin Holm och Arto Söderstedt.

Läs allt om serien A-gruppen här

Bok 7

Gotlandsserienav Mari Jungstedt

Mari Jungstedt är en av våra största spänningsförfattare och hennes böcker har sålt i fem miljoner ex bara i Sverige. Om du inte har läst eller lyssnat på hennes Gotlandsserie om kommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen så har du mycket framför dig.

Där den sista lampan lyser är den sextonde boken i serien. Två pojkar försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar. Det är en intensiv kamp mot klockan för att hitta pojkarna. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband.

Läs allt om Gotlandsserien om Anders Knutas här

Bok 8

Fjälbackaserien av Camilla Läckberg

Deckardrottningen Camilla Läckberg fick sitt stora genombrott med Stenhuggaren 2005. Hennes böcker har sålt i mer än 23 miljoner exemplar i nära 60 länder. Fjällbackaserien om polisen Patrik Hedström och författaren Erica Falck består av tio böcker, och inleddes med Isprinsessan 2003. 2022 kom Gökungen, den elfte delen i serien. I boken skakas Fjällbackaborna av två till synes orelaterade, våldsamma dåd och Patrik och Erica måste sammarbeta för att lösa fallen.

Se alla böcker i Fjällbackaserien här!

Bok 9

Zackserien av Mons Kallentoft

Mons Kallentofts Zackserie har gjort succé hos läsare världen över. Grissly är den nya och åttonde delen i serien.

Om du inte lagt upp det på Instagram, har det hänt? Om du inte finns på Instagram, finns du? Om du finns på Instagram, kommer du att dö? En känd influencer hittas dumpad i en container, knivhuggen i bröstet och iförd en Gucciträningsoverall. Liket har en exklusiv klocka på sig, och det är tydligt att det inte handlar om ett rån. Varför vill någon mörda en influencer? Zack Herry, Deniz och de andra i gruppen vid Särskilda enheten förstår direkt att det här bara är början. Början på ett spel där man inte vet vem som är marionett, och vem som har den egentliga makten. Där ytlighet och gränslöshet förstör liv.

Läs allt du behöver veta om Zack-serien

Bok 10

Hoffmann och Grens av Anders Roslund

Författaren och journalisten Anders Roslund skrev tidigare kriminalromaner tillsammans med Börje Hellström. Han gick bort 2017 och deras sista bok ihop blev Tre minuter. Roslund gav senare ut Tre timmar som en uppföljare på den, och det finns nu sju böcker om  kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann.

100 procent är den senaste delen i serien. Här får läsare veta vad som hänt med Ewert Grens efter att han försökt ta sitt eget liv och sköt sig själv i huvudet.

Bok 11

Sandhamsserien av Viveca Sten

Viveca Sten är en av Skandinaviens största deckarförfattare. Hon debuterade 2008 med I de lugnaste vatten, den första delen i Morden i Sandhem-serien. Hennes böcker om polisen Thomas Andreasson och åklagaren Nora Linde har sålts i över fem miljoner exemplar och getts ut i fyrtio länder. 2019 kom den tionde och fristående delen I hemlighet begravd. Efter en sprängning på Telegrafholmen, ön mittemot Sandhamn, har man hittat skelettdelar. Spåren pekar mot två kvinnor som försvann tio år tidigare. När Nora Linde, som är sjukskriven, hör talas om fynden inleder hon en riskabel utredning vid sidan av polisens.

Bok 12

Joona Linna av Lars Kepler

Lars Kepler är pseudonym för författarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. När de 2009 gav ut Hypnotisören blev den början på det som skulle bli ett Skandinaviens mest framgångsrika författarskap. Spindeln är den nionde delen i serien om Joona Linna.

För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu.
En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa. Via komplicerade gåtor börjar en bestialisk förövare ge polisen möjligheten att stoppa serien av mord.

Lars Kepler – här är hela bokserien av deckarduon

Bok 13

Doggerland av Maria Adolfsson

Maria Adolfsson fick sitt genombrott med kriminalromanen Felsteg för några år sedan. Bokserien, som sålts till mer än 18 länder, handlar om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby i den fiktiva önationen Doggerland. I den sjätte boken i närmar sig julen närmar när Raymond Osse, en excentrisk konstnär, försvinner hemifrån i vredesmod. Karen Eiken Friis får i uppdrag att hålla kontakt med de anhöriga tills en formell efterlysning kan göras. Uppdraget visar sig vara krävande på många sätt och Karen börjar långsamt misstänka att försvinnandet inte var frivilligt. Samtidigt får Karens syster Helena ett brev som både förvirrar och skrämmer henne.

Läs allt om Doggerland-serien här

Bok 14

Harry Hole av Jo Nesbø

Inom krimgenren är Jo Nesbø en av de mest framgångsrika i världen. Den norska författarens böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar, och översatts till mer än 50 språk. Mest känd är han för böckerna om den plågade polisen Harry Hole. Det har blivit 13 böcker i serien och den senaste, Blodmåne, kom under hösten.

I Blodmåne befinner sig Harry Hole i Los Angeles efter att hans liv i Norge har slagits i spillror. Men han har en vän, en bedagad filmstjärna, som nu jagas av en knarkkartell som hon lånat pengar av. Samtidigt i Oslo står polisen handfallen efter att två kvinnor försvunnit från en kändisfest. När en av dem hittas mördad riktas misstankarna mot en känd fastighetskung, en person som hyr in Harry Hole som privatspanare.

Översättare: Per Olaisen

Läs allt om Harry Hole-serien här

Bok 15

Fabian Risk av Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem började som manusförfattare inom film och tv, men har de senaste åren skrivit polisromaner. Hittills  har det blivit fem fristående kriminalromaner om kommissarien Fabian Risk och hans kollegor runt Öresund. Den sista spiken är den sjätte delen i serien.

Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn. Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och teamet samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem. Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

Läs allt om Fabian Risk-serien här

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!