Bland snöstorm och kärlek – 9 juliga feelgood-böcker
Boktips

Bland snöstorm och kärlek – 9 juliga feelgood-böcker

Hitta julstämningen med varma och charmiga feelgood-böcker om kärlek, oväntad vänskap, karameller och snöstormar. SelmaStories listar nio riktigt mysiga julromaner!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 17 oktober 2022

Hitta julstämningen med varma och charmiga feelgood-böcker om kärlek, oväntad vänskap, karameller och snöstormar. SelmaStories listar nio riktigt mysiga julromaner!

Bok 1

En enda önskan av Nicholas Sparks

Inbunden
Köp boken

Maggie Dawes är en framgångsrik fotograf som drabbats av en svår sjukdom. En dag ställer hennes assistens frågan: Om du fick en enda önskan inför jul, vad skulle det vara? Det självklara svaret vore att få träffa Bryce igen, men Maggie inser snabbt att hon allra helst vill hitta sitt barn. Det barn hon som sextonåring adopterade bort. Hon börjar berätta sin livshistoria, från graviditeten som 16-åring till mötet med Bryce.

Översättare: Olga Falk

Bok 2

Åtta dagar med dig av Jean Meltzer

danskt band
Köp boken

Judinnan och New York-bon Rachel Rubenstein-Goldblatt bär på en stor hemlighet – hon älskar julen. Hon har till och med byggt en karriär på den som bästsäljande författare till romantiska julromaner. Under pseudonym såklart, hennes vurmande för högtiden är hemlig för familjen. När Rachels förlag plötsligt vill att hon skriver en romantisk Chanukka-roman tappar hon helt inspirationen och i ren desperation bestämmer hon sig för att få tag på en biljett till årets mest omtalade Matzah ball, festen som går av stapeln på Chanukkas åttonde och sista dag. Men det innebär att hon måste umgås med sin gamla ärkefiende Jacob Greenberg…

Översättare: Christina Mansicka

Bok 3

Jul i rampljus av Amanda Hellberg

Inbunden
Köp boken

Året är 1902 och julen står för dörren. Harriet Hjort är en begåvad ung sångerska som uppträder i ölhallar tillsammans med pianisten Isak. Deras vänskap har övergått till kärlek, något ingen av dem vill erkänna. Teaterdirektören Josef Ståhl utlyser en tävling om huvudrollen som Snöprinsessan på hans stora scen i Göteborg och Harriet trotsar sin scenskräck och deltar. Hon slungas in i en tuff teatervärld fylld av hårda krav, oönskad uppvaktning och farliga lockelser.

Bok 4

Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund

Det är snöstorm när Petra och hennes 11-åriga systerdotter Charlie anländer till Nyponvikens handelsträdgård. Om Petra någonsin fick bekymmer skulle de åka dit, det sa hennes syster innan hon dog. Viveca, ägaren av handelsträdgården, tar emot dem med öppna armar och erbjuder Petra ett jobb. En morgon vaknar Petra och Charlie till en adventskalender utanför dörren. Den innehåller en berättelse om byns konstnär Lilly och varje lucka berättar något nytt. Snart inser Petra att invånarna i byn döljer något och att adventskalendern är nyckeln till svaret.

Bok 5

En julsaga i Stowford av Anne Marie Ryan

Nora och Simon har i 30 år drivit en vacker bokhandel i den lilla brittiska by där de bor. Men tuffa tider gör att butiken hotas av stängning. När en äldre man besöker butiken och köper en present till sitt sjuka barnbarn, ger det Nora en idé. Hon och Simon ska skicka ut böcker till de som känner sig ensamma i jul. De samlar in nomineringar online och skickar ut böcker till sex invånare i byn i behov av lite uppmuntran. Samtidigt som byn förbereder sig för julen når böckerna sina mottagare och ger dem hopp – en efter en.

Översättare: Maria Nääs

Bok 6

Vad hjärtat vill av Sofia Fritzson

En tragisk händelse har lett till att Christian aldrig vågat älska någon. När han besöker sin vän Nikki i Ängsmark träffar han hennes syster Annie. Annie ät en obotlig romantiker som efter en uppslitande separation är rädd om sitt hjärta. Hon känner sig dragen till Christian men känner inte att de har någon framtid tillsammans. Han vägrar att inleda ett seriöst förhållande, hon nöjer sig inte med något mindre. Men vad händer när förnuftet säger en sak och deras hjärtan en annan?

Bok 7

När snön faller vit av Carin Hjulström

Dramaten-skådespelerskan Siri Ehrensvärd driver plantskolan Säbyholms gröna fingrar tillsammans med sin brorson Anton. Inför julen fylls butiken med julrosor, amaryllis och kransar. På ålderdomshemmet i närheten firas Lucia med sång från traktens förskola. Plötsligt upptäcker man att ett dyrbart konstverk har försvunnit. Fler anmälningar om konststölder kommer in och polisen inreder en utredning. Samtidigt vill slottsfrun Viveca Lagercrantz planera ett stort julfirande med släkten – i vilken plötsligt även Siri och Anton ingår.

Bok 8

Kristallklara nätter i juletid av Sarah Morgan

Christy ska fira jul i norra Sverige tillsammans med sin familj och bästa vän Alix. Men en kris gör att hon blir försenad och hon ber Alix åka upp i förväg tillsammans med Christys 4-åriga dotter. Alix ställer upp men känner en viss oro för sin vän som inte verkar säga hela sanningen om de ändrade planerna. Men så dyker hjälp upp från ett oväntat håll – ett spöke från förr som hon lovat sig själv att aldrig ha något att göra med igen. I det vackra vinterlandskapet gör gamla känslor sig påminda och tvingas dem att ta itu med det förflutna.

Översättare: Maria Fredriksson

Bok 9

Alltid i december av Emily Stone

För många år sedan förlorade Josie Morgon sina föräldrar under julhelgen. Sedan dess har hon varje december skrivit ett brev till dem med samma fyra ord: Jag saknar er, alltid. Hon gör samma sak det här året, men på väg för att posta brevet krockar Josie med arkitekten Max Carter. Mötet leder till en förälskelse, men precis när saker och ting är på väg att bli allvarliga mellan dem försvinner han. Under det följande året möts de på en rad oväntade platser: London, Edinburgh, Manhattan och på den engelska landsbygden. När julen åter närmar sig dras allt till sin spets.

Översättare: Emö Malmberg

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!