Kakan Hermansson:
Författare

Kakan Hermansson: "Bajspartiklarna i luften blir som en peeling, the poo exfoliation!"

Kakan Hermansson möter romanaktuella Anna Tell, f d major i Afghanistan och kriminalkommissarie, och upptäcker att de har mer gemensamt än man kan tro...

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 29 januari 2017

Kakan Hermansson möter romanaktuella Anna Tell, f d major i Afghanistan och kriminalkommissarie, och upptäcker att de har mer gemensamt än man kan tro...

Anna Tell, född 1975, är statsvetare, har arbetat som narkotikapolis (”kanske det roligaste jobbet man kan ha inom polisen”) och på Balkan. Det var dock erfarenheterna som major i Afghanistan som fick henne att börja skriva på det som sedan blev romandebuten Fyra dagar i Kabul.

Jag insåg att om jag någon gång ska skriva en bok så skulle den utspela sig i Afghanistan. Kontexten är i princip magisk och landet har en stor dragningskraft på mig.

Att arbeta i Kabul gjorde Anna Tell mer ödmjuk.

Innan jag åkte dit hade jag en syn på konflikten som var mer svart-vit. När man väl kommer dit inser man att bilden måste nyanseras, det kommer inte vara någon quick fix, säger hon till Kakan Hermansson.

En av få kvinnor i en mansdominerad värld

Känner du att du har ett ansvar gentemot kollegor och de civila i Afghanistan att berätta ”sanningen”? undrar Kakan Hermansson.

Ja, efter att den militära insatsen blev avslutad så skrivs det inte så mycket om Afghanistan längre, menar Anna Tell.  Det är inte så många som är intresserade av landet. Det finns andra oroshärdar i världen. Men det är det största mottagarlandet av svenskt bistånd, till exempel. Hur många vet det? Det har tystnat ganska mycket.

I Kabul arbetade Anna Tell som major, och var en av få kvinnor i en mansdominerad miljö. Precis som Amanda Lund, huvudkaraktären i hennes bok.

Att hon skulle vara erfaren, skinn på näsan, att hon skulle kunna hantera en mansdominerad miljö, röra sig fritt där, det hade jag bestämt från början. Så skulle huvudkaraktären se ut.

Uttalad hudvårdsnörd

Kakan Hermansson är en uttalad hudvårdsnörd (hon bloggar bland annat på elle.se och har podden Under huden), och kan givetvis inte hålla sig från att fråga:

Höll du på med hudvård när du var där?

Det visar sig att de delar hudvårdsintresset. För Anna var den stunden viktig i Afghanistan, ”man hade så begränsat eget utrymme” och lite tid för sig själv. Dessutom var luften inte så ren…

Eftersom de flesta uträttar sina behov utomhus, och det är så torrt, så torkar bajset och små bajspartiklar flyger runt i luften.

Och det säger du som att det är helt normalt?

Ja, det blir som en peeling.

– ”The poo exfoliation”, skrattar Kakan Hermansson.

För dig som är mer nyfiken på Anna Tell –  hör henne berätta om sin bok på Södra Teatern den 8 mars, där aktuella författare och feministiska inspiratörer pratar med Clara Henry om jämställdhet och framtidshopp.

Relaterade artiklar:

Hampus Nessvold: ”Jag har varit jävligt äcklig”

Clara Henry om mens och mansroll: ”Två dilemman för många, men som ingen pratar om”

Thordis Elva skrev en bok med mannen som våldtagit henne

Köp boken här

Köp boken här

Fakta

 • Vem:

  Anna Tell

 • Född:

  1975 i Värmland.

 • Familj:

  Man och två barn.

   

 • Bor:

  Stockholm.

 • Gör:

  Statsvetare och kriminalkommissarie med ett förflutet inom Försvarsmakten. Hon har tjugo års erfarenhet av operativt arbete i Sverige och internationellt. Har varit major i Afghanistan.

 • Aktuell:

  Fyra dagar i Kabul, den första boken i en serie om förhandlaren Amanda Lund.

En sida till? Fortsätt läs!